Tort cu gutui - eculinar.ro
 Acasă  | Rețete pe țări  | Forum  | Dicționar  | Articole  | Rețeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Auto  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Știri  | Coduri poștale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Pagina principală » Dulciuri » Torturi » Tort cu gutui

Tort cu gutui

Timp de preparare: 1 h 45 min.

Complexitate: ridicată

Porţii: 14

Ingrediente: Pentru gelatina de gutui: 1,3 kg gutui, 1/4 l vin alb, 1/4 l suc de mere, 25 g gelatina maruntita, 400 g zahar, putina zeama de lamaie, 2 bucati (rulouri) intregi de scortisoara, 1 baton de vanilie, 3 linguri lichior de portocale.
Pentru aluat: 300 g faina, 300 g unt, 100 g smantana acrisoara groasa, sare, 1 lingurita zahar, 125 g dulceata de gutui (gem).
Pentru crema: 4 foi gelatina alba, 500 g branza de vaci, 250 g mascarpone (se gaseste la raioanele cu lactate), coaja rasa de la o lamaie, 6 linguri zeama de portocale, 75 g zahar pudra, 4 linguri lichior de portocale, 200 g frisca batuta.
Pentru ornat: 200 g frisca batuta + 1 lingura zahar pudra.
Livrare la domiciliu! Cumpără avantajos ingredientele pentru această reţetă!

Mod de preparare: Gelatina de gutui: Se sterg bine gutuile cu un servet, se taie bucatele cu coaja cu tot si se pun pe foc impreuna cu vinul, sucul de mere si 400 ml de apa. Cand dau in clocot, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba - moderat - 40-50 de minute, pana ce se inmoaie. Se trec impreuna cu zeama printr-o sita fina si se amesteca piureul de gutui astfel obtinut (circa 800 ml) cu zaharul, zeama de lamaie si gelatina inmuiata in apa rece si stoarsa. Se adauga scortisoara intreaga si batonul de vanilie crestat pe lung, se lasa sa fiarba 3 minute amestecand intruna si se pune intr-un castron sa se raceasca.
Aluatul: Intre timp, se amesteca cu mixerul faina, untul moale, smantana, 1 varf de cutit de sare si zaharul, pana ce se obtine un aluat neted. Se inveleste cu o folie de plastic si se tine o ora la frigider. Apoi se imparte aluatul in 4 bucati si se intinde bucata cu bucata, formandu-se patrate mari de 28 x 28 cm. Din aceste patrate se taie - cu rotita zimtata - 4 cercuri cu diametrul de 26 cm care se aseaza, pe rand, pe o tava tapetata cu hartie, se inteapa din loc in loc cu furculita si se coc 15-18 minute in cuptorul incins la 180 grade C. Se ung, fierbinti, cu dulceata (gem) de gutui incalzita putin si se lasa sa se raceasca. Aluatul ramas se intinde din nou (subtire), se decupeaza din el cerculete cu diametrul de 5 cm (pentru ornat), se pun pe tava tapetata cu hartie si se coc si ele 12-15 minute.
Crema: Se inmoaie gelatina in apa rece, dupa care se stoarce si se introduce in lichiorul de portocale putin incalzit, ca sa se topeasca. Se amesteca branza de vaci, mascarpone, coaja si zeama de portocala si zaharul pudra, se incorporeaza lichiorul cu gelatina topita si se tine crema 20 de minute la rece. Din gelatina de gutui se scot scortisoara si vanilia si se incorporeaza lichiorul de portocale, iar frisca batuta se incorporeaza in crema de branza.
Se ia o forma cu pereti detasabili (diametrul: 26 cm), se fixeaza peretii, se aseaza primul blat rotund (de aluat) si se acopera cu jumatate din gelatina de gutui (dupa ce s-au luat din ea 2 linguri pentru ornat). Se pune deasupra al doilea blat, peste care se toarna jumatate din crema de branza si se niveleaza cu o spatula. Se procedeaza la fel si cu celelalte 2 blaturi si se tine tortul cel putin 3 ore (sau toata noaptea) la rece. Se orneaza cu frisca si cu cerculete din aluat si din gelatina de gutui (facute din gelatina pusa deoparte), care se aseaza din loc in loc si se pudreaza cu zahar.
5.590 vizualizări
928 tipăriri
    Înapoi    





Alte reţete
1. Tort Sacher (II) (Dulciuri > Torturi)
2. Gutui cu zahăr ars (Dulciuri > Salate de fructe)
3. Tort de cafea cu mure (Dulciuri > Torturi)
4. Pulpă de miel cu gutui (Mâncăruri > Fripturi)
5. Tort cu blat de cacao şi cremă de brânză (Dulciuri > Torturi)
6. Tort de mere fără blat, cu ciocolată (Dulciuri > Torturi)
7. Tort de migdale cu frişcă (Dulciuri > Torturi)
8. Tort cu cremă de zmeură (Dulciuri > Torturi)
9. Tort cu zmeură sau mure (Dulciuri > Torturi)
10. Tort de omletă cu 3 arome (Aperitive > Aperitive cu ouă)
11. Tort de piersici cu cremă de iaurt şi brânză de vaci (Dulciuri > Torturi)
12. Tort de mere cu orez (Dulciuri > Torturi)
13. Tort de griş cu sirop de lămâie (Dulciuri > Torturi)
14. Tort cu bezea şi smochine (Dulciuri > Torturi)
15. Tort cu alune (II) (Dulciuri > Torturi)
16. Tort Angelica cu dovlecei (Aperitive > Aperitive cu legume)
17. Prăjitură cu gutui (Dulciuri > Prăjituri)
18. Mini-tort cu migdale (Dulciuri > Torturi)
19. Tort de vinete (Aperitive > Aperitive cu legume)
20. Tort aperitiv de varză roşie cu şuncă (Aperitive > Aperitive cu carne)
21. Tort de pişcoturi şi cremă de iaurt (Dulciuri > Torturi)
22. Gulaş cu gutui (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
23. Semilune cu migdale şi peltea de gutui (Dulciuri > Prăjituri)
24. Tort Malakoff (Dulciuri > Torturi)
25. Mâncare de gutui cu sos de roşii (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
26. Gutui coapte (I) (Dulciuri > Salate de fructe)
27. Tortilla Espanola (Aperitive > Aperitive cu legume)
28. Tortilla de patatas (I) (Aperitive > Aperitive cu legume)
29. Supă de gutui (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
30. Tort cu căpşuni şi cafea (Dulciuri > Torturi)
eMag!




   
Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2024 Pandora Impex SRL.