Plăcintă dobrogeană cu brânză - reţetă tradiţională din România - eculinar.ro
 Acasă  | Rețete pe țări  | Forum  | Dicționar  | Articole  | Rețeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Auto  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Știri  | Coduri poștale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Pagina principală » Reţete tradiţionale » România » Plăcintă dobrogeană cu brânză

Plăcintă dobrogeană cu brânză

Reţetă tradiţională din România
Timp de preparare: 1 h 40 min.

Complexitate: ridicată

Ingrediente: Coca: 600 g faina, 100 g ulei, 2 oua, 1 lingura otet, 1/2 lingurita sare, apa circa 200 g cat cuprinde faina, 200 g margarina sau unt.
Umplutura: 500-600 g branza de vaca bine scursa, 3-4 oua, 100-150 g zahar, 150 g smantana, 40 g gris, lamîie rasă, sare.

Mod de preparare: Umplutura se pregateste astfel: branza se sfarama sau se trece prin sita de malai, se amesteca foarte bine cu smantana, ouale, zaharul, razatura de lamaie, sare si gris. Cine doreste poate sa intrebuinteze la umplutura jumatate de branza de vaci si jumatate de branza telemea sau de burduf, in acest caz nu se mai sareaza umplutura.
Se cerne faina pe o planseta, se face la mijloc o gropita in care se pun ouale, uleiul, otetul, sare si apa cat primeste faina ca sa se obtina o coca potrivit de moale. Se framanta pana coca nu se mai lipeste nici de masa nici de maini. Se imparte coca in opt bucati egale, se rotunjeste fiecare, se unge cu ulei si se acopera cu o cratita sau lighean incalzit. Se lasa sa se odihneasca coca 20 minute. Dupa aceea, fiecare bucata de coca se intinde cu sucitorul si apoi se mai intinde cu mainile cat sa acopere tava bine unsa cu unt. Foaia trebuie sa iasa subtire, fina, fara sa se rupa. Se pun in tava jumatate din foi pregatite in acest fel, stropite intre ele cu unt. Peste aceste foi se intinde umplutura, iar peste umplutura se asaza restul de foi stropite deasemenea intre ele cu unt topit si pe deasupra ultima foaie se unge bine cu unt. La urma se apasa foile petrecute peste marginile tavii ca sa se lipeasca intre ele. Restul de foi peste margini nelipite se taie cu cutitul. In felul acesta aerul cat si albusurile dinauntru placintei nu vor iesi afara si vor forta foile sa se umfle intre ele, dand o forma frumoasa placintei. Placinta trebuie sa se coaca la inceput la cuptor incalzit potrivit, ca sa nu se rumeneasca de la inceput prea repede, deoarece aceasta impiedica cresterea placintei.
Servirea: Cand placinta este scoasa din cuptor se pune incet pe masa, fara sa fie trantita si dupa 10-20 minute se taie in bucati. Bucatile nu se scot imediat din tava, decat atunci cand se servesc la masa, astfel se racesc.
Aceasta placinta poate avea ca umplutura: carne, dovleac, cartofi, ciuperci, praz inabusit sau ceapa verde condimentata.
15.745 vizualizări
1.224 tipăriri
20 trimiteri
 Versiunea printabilă
 Trimite reţeta unui prieten
 Trimite pe Twitter

    Înapoi    




Alte reţete
1. Macaroane cu brânză de vacă şi şuncă (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte)
2. Prăjitură cu brânză de vacă şi sos de zmeură  (Dulciuri > Prăjituri)
3. Sturion cu brânză la cuptor (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
4. Mămăligă cu brânză şi ouă la cuptor (Aperitive > Aperitive cu brânză)
5. Plăcintă cu ceapă (II) (Aperitive > Aperitive cu legume)
6. Ouă umplute cu brânză de oaie (Aperitive > Aperitive cu ouă)
7. Bocceluţe cu brânză (Dulciuri > Prăjituri)
8. Friptură de vacă înăbuşită cu găluşte din brânză (Mâncăruri > Fripturi)
9. Clafoutis sărat cu două feluri de brânză (Aperitive > Aperitive cu brânză)
10. File de pui cu spanac şi brânză topită (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
11. Clătite cu pere, brânză şi slăninuţă (Aperitive > Aperitive cu carne)
12. Tort cu afine şi brânză de vacă (Dulciuri > Torturi)
13. Salată de roşii coapte cu brânză, şuncă şi pâine (Aperitive > Aperitive cu carne)
14. Pâine cu brânză coaptă şi roşii (Aperitive > Aperitive cu brânză)
15. Budincă de spanac cu brânză (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte)
16. Prăjitură cu pricomigdale şi brânză de vacă (Dulciuri > Prăjituri)
17. Salată ţărănească cu brânză de oaie (Salate > Salate de legume)
18. Plăcintă cu brânză şi cimbru (Aperitive > Aperitive cu brânză)
19. Plăcintă cu piersici (Dulciuri > Prăjituri)
20. Biscuiţi cu brânză şi verdeaţă (Aperitive > Aperitive cu brânză)
21. Tartă cu brânză şi dovlecei (Aperitive > Aperitive cu brânză)
22. Vinete cu brânză de capră la cuptor (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
23. Prăjitură cu orez şi brânză de vacă (Dulciuri > Prăjituri)
24. Andive cu brânză rasă (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
25. Salată cu brânză şi nuci (I) (Salate > Salate cu carne de vită sau porc)
26. Salată de cartofi cu ridichi şi brânză Roquefort (Salate > Salate de legume)
27. Tartine cu brânză Cedar şi zacuscă picantă (Aperitive > Sandviciuri)
28. Papanaşi cu brânză (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte)
29. Risotto cu dovlecei şi brânză (Mâncăruri > Mâncăruri cu orez)
30. Ştrudel cu brânză (Aperitive > Aperitive cu brânză)




   
Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2025 Pandora Impex SRL.