Merdenele cu brânză - reţetă tradiţională din România - eculinar.ro
 Acasă  | Rețete pe țări  | Forum  | Dicționar  | Articole  | Rețeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Auto  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Știri  | Coduri poștale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Pagina principală » Reţete tradiţionale » România » Merdenele cu brânză

Merdenele cu brânză

Reţetă tradiţională din România
Timp de preparare: 1 h 40 min.

Complexitate: medie

Ingrediente: Aluatul: 500 g făină, 250 g unt, 1 lingură oţet, 1 ceaşcă apă călduţă, 1 linguriţă sare.
Umplutura: 500 g telemea de oaie, 3-4 linguri de unt, 2 ouă, chimen, eventual 1 cană de gris fiert ca să fie mai puţin sărată şi mai spornică.

Mod de preparare: Aluatul se face din toate ingredientele, mai puţin untul. Se bate mult, se întinde şi se înveleşte bucata de unt cu aluatul. Se întinde iar. Operaţia se face de 4 ori (de 2 ori se strânge aluatul în 3 şi de 2 ori în 4). După fiecare întindere, se ţine un sfert de oră la frigider.

Umplutura: se freacă bine ingredientele.

Se întinde aluatul într-o foaie potrivită, se taie pătrate mari, în care se pune umplutura şi se închide ca un plic, în 4 colţuri, rezultând un plic închis, mai gros.

Se scaldă o tavă în unt, se aşează merdenelele cu îndoitura în jos (spre tavă), se mai ung cu ceva unt şi se dau la cuptor încălzit, la foc mediu-mic, până se rumenesc.

Denumirea vine de la făcăleţ, care în Dobrogea se numeşte merdenea, e lung şi subţire (cam 1 cm în diametru).
19.078 vizualizări
1.055 tipăriri
8 trimiteri
 Versiunea printabilă
 Trimite reţeta unui prieten
 Trimite pe Twitter

    Înapoi    




Alte reţete
1. Andive cu nuci şi brânză Roquefort (Aperitive > Aperitive cu legume)
2. Salată de cartofi cu ridichi şi brânză Roquefort (Salate > Salate de legume)
3. Budincă de spanac cu brânză (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte)
4. Budincă cu brânză de vacă (I) (Aperitive > Aperitive cu brânză)
5. Tartă cu brânză de vacă şi legume (Aperitive > Aperitive cu brânză)
6. Cornuri cu brânză (Aperitive > Aperitive cu brânză)
7. Ciuperci umplute cu brânză (I) (Aperitive > Aperitive cu ciuperci)
8. Tort cu căpşuni şi brânză de vacă (Dulciuri > Torturi)
9. Ouă umplute cu brânză garnisite cu smântână (Aperitive > Aperitive cu ouă)
10. Cremă picantă de brânză (Aperitive > Aperitive cu brânză)
11. Prăjitură cu brânză de vacă şi vişine (Dulciuri > Prăjituri)
12. Bocceluţe cu brânză (Dulciuri > Prăjituri)
13. Salată de ciuperci cu brânză topită (Salate > Salate de legume)
14. Brânză de vaci cu lămâie şi cafea (Dulciuri > Creme)
15. Tartă cu brânză şi portocale (II) (Dulciuri > Prăjituri)
16. Păstrăvi umpluţi cu brânză şi stafide (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
17. Ruladă de brânză (Aperitive > Aperitive cu brânză)
18. Mămăligă cu brânză de burduf la cuptor (Mâncăruri > Preparate din mălai)
19. Plăcinţele din brânză de vacă, cu compot (Dulciuri > Prăjituri)
20. Melcişori cu salvie şi brânză (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte)
21. Rulouri cu şuncă şi brânză topită (Aperitive > Aperitive cu carne)
22. Risotto cu dovlecei şi brânză (Mâncăruri > Mâncăruri cu orez)
23. Peşte alb în camaşă de brânză (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
24. Canelloni cu brânză şi spanac (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte)
25. Cartofi umpluţi cu şuncă şi brânză (Aperitive > Aperitive cu carne)
26. Cremă-spumă din brânză de vacă (Dulciuri > Spume)
27. Aperitiv cu brânză şi ceapă (Aperitive > Aperitive cu brânză)
28. Macaroane cu brânză (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte)
29. Colţunaşi cu brânză telemea (Aperitive > Aperitive cu brânză)
30. Ciuperci umplute cu brânză de vacă (II) (Aperitive > Aperitive cu ciuperci)




   
Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2025 Pandora Impex SRL.