Merdenele cu brânză - reţetă tradiţională din România - eculinar.ro
 Acasă  | Rețete pe țări  | Forum  | Dicționar  | Articole  | Rețeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Auto  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Știri  | Coduri poștale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Pagina principală » Reţete tradiţionale » România » Merdenele cu brânză

Merdenele cu brânză

Reţetă tradiţională din România
Timp de preparare: 1 h 40 min.

Complexitate: medie

Ingrediente: Aluatul: 500 g făină, 250 g unt, 1 lingură oţet, 1 ceaşcă apă călduţă, 1 linguriţă sare.
Umplutura: 500 g telemea de oaie, 3-4 linguri de unt, 2 ouă, chimen, eventual 1 cană de gris fiert ca să fie mai puţin sărată şi mai spornică.

Mod de preparare: Aluatul se face din toate ingredientele, mai puţin untul. Se bate mult, se întinde şi se înveleşte bucata de unt cu aluatul. Se întinde iar. Operaţia se face de 4 ori (de 2 ori se strânge aluatul în 3 şi de 2 ori în 4). După fiecare întindere, se ţine un sfert de oră la frigider.

Umplutura: se freacă bine ingredientele.

Se întinde aluatul într-o foaie potrivită, se taie pătrate mari, în care se pune umplutura şi se închide ca un plic, în 4 colţuri, rezultând un plic închis, mai gros.

Se scaldă o tavă în unt, se aşează merdenelele cu îndoitura în jos (spre tavă), se mai ung cu ceva unt şi se dau la cuptor încălzit, la foc mediu-mic, până se rumenesc.

Denumirea vine de la făcăleţ, care în Dobrogea se numeşte merdenea, e lung şi subţire (cam 1 cm în diametru).
19.255 vizualizări
1.111 tipăriri
8 trimiteri
 Versiunea printabilă
 Trimite reţeta unui prieten
 Trimite pe Twitter

    Înapoi    




Alte reţete
1. Budincă cu brânză de vacă (II) (Aperitive > Aperitive cu brânză)
2. Mere umplute cu brânză şi fructe uscate (Aperitive > Aperitive cu brânză)
3. Ardei cu brânză şi smântână (Aperitive > Aperitive cu brânză)
4. Cartofi cu ciuperci şi brânză la tigaie (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
5. Ruladă cu brânză şi mărar (Aperitive > Aperitive cu brânză)
6. Macaroane cu legume şi sos de brânză (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte)
7. Îngheţată cu brânză de vacă şi zmeură (Dulciuri > Îngheţate)
8. Supă de broccoli cu brânză (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
9. Colţunaşi cu brânză de vacă (Aperitive > Aperitive cu brânză)
10. Budincă de spanac cu brânză (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte)
11. Piept de pui cu şuncă şi brânză topită (Mâncăruri > Fripturi)
12. Salată cu sos de brânză (Salate > Salate cu carne de vită sau porc)
13. Triunghiuri cu brânză (Aperitive > Aperitive cu brânză)
14. Salată cu brânză şi nuci (I) (Salate > Salate cu carne de vită sau porc)
15. Brânză de vaci cu lămâie şi cafea (Dulciuri > Creme)
16. Friptură de vacă înăbuşită cu găluşte din brânză (Mâncăruri > Fripturi)
17. Budincă cu brânză de vacă (I) (Aperitive > Aperitive cu brânză)
18. Ştrudel cu brânză (Aperitive > Aperitive cu brânză)
19. Budincă de cartofi cu brânză (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte)
20. Ardei umpluţi cu brânză condimentată (Aperitive > Aperitive cu brânză)
21. Plăcintă cu spanac şi brânză sau praz (Aperitive > Aperitive cu legume)
22. Supă de dovleac cu găluşte de brânză (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
23. Pastă de brânză de vacă (Aperitive > Aperitive cu brânză)
24. Chec cu pere şi brânză Roquefort (Aperitive > Aperitive cu brânză)
25. Icre de brânză (Aperitive > Aperitive cu legume)
26. Brânză cu ţelină sau chimen (Aperitive > Aperitive cu brânză)
27. Bocceluţe cu brânză (Dulciuri > Prăjituri)
28. Pastă de brânză condimentată (Aperitive > Aperitive cu brânză)
29. Gratin de cartofi cu şunculiţă afumată şi brânză (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
30. Salată cu brânză şi peşte (Salate > Salate cu peşte)




   
Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2025 Pandora Impex SRL.