Spaghetti a la bolognese - reţetă tradiţională din Italia - eculinar.ro
 Acasă  | Rețete pe țări  | Forum  | Dicționar  | Articole  | Rețeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Auto  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Știri  | Coduri poștale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Pagina principală » Reţete tradiţionale » Italia » Spaghetti a la bolognese

Spaghetti a la bolognese

Reţetă tradiţională din Italia
Timp de preparare: 1 h

Complexitate: medie

Ingrediente: tulpini de telina (circa 150 g), 2 cepe, 2 morcovi (circa 150 g), 125 g jambon afumat, 40 g unt, 2 linguri ulei de masline, 375 carne de vita (tocata), 125 g carne de porc (tocata), sare, piper, 1/8 l vin alb sec, 3/8 l concentrat de carne de vita (Knorr+apa), 2-3 linguri pasta de tomate, 125 g ficatei de pui, nucsoara, 1/8 smantana dulce (subtire), zahar, 400 g spaghete.

Mod de preparare: Se curata telina. Se spala tulpinile de telina, se zvanta, se cresteaza cu cutitul la un capat si se indeparteaza cu atentie fibrele.
Se prepara "battuto". Se curata ceapa si morcovii. Ceapa se toaca marunt, iar morcovii si telina se taie mai intai felii, apoi fasii subtiri si cubulete. La fel si jambonul. Acest amestec de legume crude cu sunca se numeste "battuto".
Se prepara "soffrito". Intr-o tigaie, se incinge jumatate din cantitatea de unt, se introduce "battuto" si se caleste 10 minute amestecand intruna, dupa care se mai lasa putin sa se rumeneasca. "Battuto" a devenit astfel "soffrito", care se scoate din tigaie si se pune deoparte intr-o cratita mijlocie.
Se prajeste carnea tocata. Se toarna uleiul de masline in tigaie si se prajeste carnea tocata la foc iute, amestecand-o si sfaramand-o. Se gusta de sare si piper, si se toarna peste ea vinul. Se lasa sa fiarba incet - amestecand in continuare - pana ce s-a evaporat aproape toata zeama.
Se amesteca legumele cu carnea. Carnea tocata si prajita se pune in cratita cu "soffrito", se toarna deasupra zeama de carne si pasta de tomate si se amesteca bine. Se dau apoi intr-un clocot, se face focul mai mic si se lasa sa fiarba incet, cu capac, inca vreo 10 minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda.
Se prajesc ficateii. Se incinge in tigaie untul ramas si se prajesc ficateii spalati si zvantati, la foc mic, cate doua minute pe fiecare parte. Se sareaza, se pipereaza, se scot din tigaie si se lasa putin sa se raceasca. Pe urma se taie mai intai felii si apoi cubulete mici.
Se incorporeaza ficateii in sos. Se introduc ficateii in sos si se mai lasa sa fiarba circa 10 minute. Se adauga sare, piper si nucsoara rasa si la urma de tot - smantana.
Se fierb spaghetele. Intr-o oala mare se pun la fiert 4 l de apa cu 4 lingurite de sare. Se introduc spaghetele, se fierb "al dente", se lasa sa se scurga si se servesc cu sosul, peste care se presara - eventual - cateva frunzulite de busuioc taiate fasii.
7.133 vizualizări
980 tipăriri
4 trimiteri
 Versiunea printabilă
 Trimite reţeta unui prieten
 Trimite pe Twitter

    Înapoi    




Alte reţete
1. Prăjitură cu prune şi blat cu smântână (Dulciuri > Prăjituri)
2. Tortilla (I) (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
3. Ochiuri cu slănină şi şvaiţer (Aperitive > Aperitive cu ouă)
4. Supă de găluşte de brânză (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
5. Mititei (mici) (I) (Mâncăruri > Fripturi)
6. Salată de vinete cu legume (Salate > Salate de legume)
7. Ciorbă de conopidă (Supe, ciorbe, borşuri > Ciorbe)
8. Crochete cu carne (Aperitive > Aperitive cu carne)
9. Ketchup picant (Sosuri > Sosuri condimentate)
10. Pizza (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte)
11. Mămăligă cu brânză la cuptor (Aperitive > Aperitive cu brânză)
12. Supă de verdeţuri (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
13. Supă de lapte (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
14. Pulpă de miel a la Tino (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
15. Spumă de ananas sau banane (Dulciuri > Spume)
16. Conopidă murată (Conserve din legume, murături > Murături simple)
17. Găluşti din pâine cu carne tocată (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne tocată)
18. Omletă cu jumări  (Aperitive > Aperitive cu ouă)
19. Roşii umplute cu franzelă (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
20. Pârjoale de peşte în sos de ceapă (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
21. Supă de fasole verde cu costiţă afumată (II) (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu carne)
22. Costiţă de berbec (Mâncăruri > Fripturi)
23. Supă concentrată de carne (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu carne)
24. Gulaş de porc cu dovlecei (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
25. File de păstrăv în şampanie (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
26. Ouă ochiuri în cuiburi de mămăligă (Aperitive > Aperitive cu ouă)
27. Piept de viţel umplut (II) (Mâncăruri > Fripturi)
28. Supă vieneză (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu carne)
29. File de chefal aromat (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
30. Orez cu ardei şi fructe de mare (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)




   
Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2025 Pandora Impex SRL.