Spaghetti a la bolognese - reţetă tradiţională din Italia - eculinar.ro
 Acasă  | Rețete pe țări  | Forum  | Dicționar  | Articole  | Rețeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Auto  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Știri  | Coduri poștale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Pagina principală » Reţete tradiţionale » Italia » Spaghetti a la bolognese

Spaghetti a la bolognese

Reţetă tradiţională din Italia
Timp de preparare: 1 h

Complexitate: medie

Ingrediente: tulpini de telina (circa 150 g), 2 cepe, 2 morcovi (circa 150 g), 125 g jambon afumat, 40 g unt, 2 linguri ulei de masline, 375 carne de vita (tocata), 125 g carne de porc (tocata), sare, piper, 1/8 l vin alb sec, 3/8 l concentrat de carne de vita (Knorr+apa), 2-3 linguri pasta de tomate, 125 g ficatei de pui, nucsoara, 1/8 smantana dulce (subtire), zahar, 400 g spaghete.

Mod de preparare: Se curata telina. Se spala tulpinile de telina, se zvanta, se cresteaza cu cutitul la un capat si se indeparteaza cu atentie fibrele.
Se prepara "battuto". Se curata ceapa si morcovii. Ceapa se toaca marunt, iar morcovii si telina se taie mai intai felii, apoi fasii subtiri si cubulete. La fel si jambonul. Acest amestec de legume crude cu sunca se numeste "battuto".
Se prepara "soffrito". Intr-o tigaie, se incinge jumatate din cantitatea de unt, se introduce "battuto" si se caleste 10 minute amestecand intruna, dupa care se mai lasa putin sa se rumeneasca. "Battuto" a devenit astfel "soffrito", care se scoate din tigaie si se pune deoparte intr-o cratita mijlocie.
Se prajeste carnea tocata. Se toarna uleiul de masline in tigaie si se prajeste carnea tocata la foc iute, amestecand-o si sfaramand-o. Se gusta de sare si piper, si se toarna peste ea vinul. Se lasa sa fiarba incet - amestecand in continuare - pana ce s-a evaporat aproape toata zeama.
Se amesteca legumele cu carnea. Carnea tocata si prajita se pune in cratita cu "soffrito", se toarna deasupra zeama de carne si pasta de tomate si se amesteca bine. Se dau apoi intr-un clocot, se face focul mai mic si se lasa sa fiarba incet, cu capac, inca vreo 10 minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda.
Se prajesc ficateii. Se incinge in tigaie untul ramas si se prajesc ficateii spalati si zvantati, la foc mic, cate doua minute pe fiecare parte. Se sareaza, se pipereaza, se scot din tigaie si se lasa putin sa se raceasca. Pe urma se taie mai intai felii si apoi cubulete mici.
Se incorporeaza ficateii in sos. Se introduc ficateii in sos si se mai lasa sa fiarba circa 10 minute. Se adauga sare, piper si nucsoara rasa si la urma de tot - smantana.
Se fierb spaghetele. Intr-o oala mare se pun la fiert 4 l de apa cu 4 lingurite de sare. Se introduc spaghetele, se fierb "al dente", se lasa sa se scurga si se servesc cu sosul, peste care se presara - eventual - cateva frunzulite de busuioc taiate fasii.
7.176 vizualizări
992 tipăriri
4 trimiteri
 Versiunea printabilă
 Trimite reţeta unui prieten
 Trimite pe Twitter

    Înapoi    




Alte reţete
1. Salată cu carne de vită şi ciuperci (Salate > Salate cu carne de vită sau porc)
2. Pilaf de viţel (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
3. Cornuleţe de Crăciun (Dulciuri > Pişcoturi, biscuiţi, pesmeţi, fursecuri)
4. Chifteluţe din peşte (III) (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
5. Supă de varză cu cârnaţi trandafir (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu carne)
6. Brioşe cu banane şi ghimbir (Dulciuri > Prăjituri)
7. Andive cu sos galben (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
8. Cartofi pai prăjiţi (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
9. Salată de leurdă (Salate > Salate de legume)
10. Ton (macrou) în sos de iaurt picant (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
11. Borş de zarzavat (Supe, ciorbe, borşuri > Borşuri)
12. Peşte umplut cu caşcaval şi cartofi (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
13. Spumă de căpşuni, frăguţe, zmeură (Dulciuri > Spume)
14. Traista ciobanului (Mâncăruri > Preparate din mălai)
15. Jumări simple (Aperitive > Aperitive cu ouă)
16. Carne de porc în sos de bere (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
17. Cremă cu ouă şi pate de ficat (Aperitive > Aperitive cu ouă)
18. Dulceaţă de dude (Conserve de fructe > Dulceaţă)
19. Fatush (Salate > Salate de legume)
20. Pui rumenit cu fenicul şi costiţă (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
21. Aripioare picante (Mâncăruri > Fripturi)
22. Sos de ciocolată pentru panettone (Sosuri > Sosuri pentru dulciuri)
23. Tort cu cremă de vin (Dulciuri > Torturi)
24. Castraveţi muraţi în oţet (II) (Conserve din legume, murături > Murături simple)
25. Vinete la cuptor (I) (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
26. Praz umplut cu carne (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne tocată)
27. Găluşte de cartofi umplute cu şuncă şi carne (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne tocată)
28. Salată de andive cu sos de iaurt (Salate > Salate de legume)
29. Supă din carne de vacă (I) (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu carne)
30. Supă cremă de ţelină cu caşcaval (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)




   
Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2025 Pandora Impex SRL.