Spaghetti a la bolognese - reţetă tradiţională din Italia - eculinar.ro
 Acasă  | Rețete pe țări  | Forum  | Dicționar  | Articole  | Rețeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Auto  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Știri  | Coduri poștale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Pagina principală » Reţete tradiţionale » Italia » Spaghetti a la bolognese

Spaghetti a la bolognese

Reţetă tradiţională din Italia
Timp de preparare: 1 h

Complexitate: medie

Ingrediente: tulpini de telina (circa 150 g), 2 cepe, 2 morcovi (circa 150 g), 125 g jambon afumat, 40 g unt, 2 linguri ulei de masline, 375 carne de vita (tocata), 125 g carne de porc (tocata), sare, piper, 1/8 l vin alb sec, 3/8 l concentrat de carne de vita (Knorr+apa), 2-3 linguri pasta de tomate, 125 g ficatei de pui, nucsoara, 1/8 smantana dulce (subtire), zahar, 400 g spaghete.

Mod de preparare: Se curata telina. Se spala tulpinile de telina, se zvanta, se cresteaza cu cutitul la un capat si se indeparteaza cu atentie fibrele.
Se prepara "battuto". Se curata ceapa si morcovii. Ceapa se toaca marunt, iar morcovii si telina se taie mai intai felii, apoi fasii subtiri si cubulete. La fel si jambonul. Acest amestec de legume crude cu sunca se numeste "battuto".
Se prepara "soffrito". Intr-o tigaie, se incinge jumatate din cantitatea de unt, se introduce "battuto" si se caleste 10 minute amestecand intruna, dupa care se mai lasa putin sa se rumeneasca. "Battuto" a devenit astfel "soffrito", care se scoate din tigaie si se pune deoparte intr-o cratita mijlocie.
Se prajeste carnea tocata. Se toarna uleiul de masline in tigaie si se prajeste carnea tocata la foc iute, amestecand-o si sfaramand-o. Se gusta de sare si piper, si se toarna peste ea vinul. Se lasa sa fiarba incet - amestecand in continuare - pana ce s-a evaporat aproape toata zeama.
Se amesteca legumele cu carnea. Carnea tocata si prajita se pune in cratita cu "soffrito", se toarna deasupra zeama de carne si pasta de tomate si se amesteca bine. Se dau apoi intr-un clocot, se face focul mai mic si se lasa sa fiarba incet, cu capac, inca vreo 10 minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda.
Se prajesc ficateii. Se incinge in tigaie untul ramas si se prajesc ficateii spalati si zvantati, la foc mic, cate doua minute pe fiecare parte. Se sareaza, se pipereaza, se scot din tigaie si se lasa putin sa se raceasca. Pe urma se taie mai intai felii si apoi cubulete mici.
Se incorporeaza ficateii in sos. Se introduc ficateii in sos si se mai lasa sa fiarba circa 10 minute. Se adauga sare, piper si nucsoara rasa si la urma de tot - smantana.
Se fierb spaghetele. Intr-o oala mare se pun la fiert 4 l de apa cu 4 lingurite de sare. Se introduc spaghetele, se fierb "al dente", se lasa sa se scurga si se servesc cu sosul, peste care se presara - eventual - cateva frunzulite de busuioc taiate fasii.
7.168 vizualizări
990 tipăriri
4 trimiteri
 Versiunea printabilă
 Trimite reţeta unui prieten
 Trimite pe Twitter

    Înapoi    




Alte reţete
1. Limbă cu ciuperci (Mâncăruri > Mâncăruri cu organe)
2. Sos de hrean cu iaurt (Sosuri > Sosuri reci)
3. Tort de biscuiţi cu cafea (Dulciuri > Torturi)
4. Sandviciuri cu ou răscopt (Aperitive > Sandviciuri)
5. Piept de curcan cu muştar şi portocale (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
6. Ardei umpluţi cu humus şi peşte (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
7. Frişcă (Dulciuri > Creme)
8. Ficat cu orez (Mâncăruri > Mâncăruri cu organe)
9. Păstrăv umplut (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
10. Cod cu ciuperci (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
11. Piept de pui cu castraveciori muraţi (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
12. Dulceaţă din flori de salcîm (Conserve de fructe > Dulceaţă)
13. Piept de vită cu morcovi noi (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
14. Salată de fasole uscată albă marinată (Salate > Salate de legume)
15. Cremşnit rapid (I) (Dulciuri > Prăjituri)
16. Cârnaţi pe varză roşie călită (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
17. Salată de leurdă (Salate > Salate de legume)
18. Supă pasată de morcovi (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
19. Tort cu mere şi dulceaţă (Dulciuri > Torturi)
20. Chec cu verdeţuri şi ouă fierte (Aperitive > Aperitive cu ouă)
21. Şniţele umplute cu peşte şi caşcaval (Mâncăruri > Fripturi)
22. Prăjitură regală cu căpşuni (Dulciuri > Prăjituri)
23. Aripi de pui cu sos de hrean (Mâncăruri > Fripturi)
24. Ghiveci pentru iarnă (III) (Conserve din legume, murături > Conserve de iarnă)
25. Salată de ghebe cu hrean (Salate > Salate de legume)
26. Suc de fructe cu alcool (Băuturi > Sucuri)
27. Macaroane cu roşii şi morcovi (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte)
28. Tort de coacăze (Dulciuri > Torturi)
29. Salată ţărănească cu fasole uscată şi sardele (Salate > Salate cu peşte)
30. Pui cu fasole verde (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)




   
Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2025 Pandora Impex SRL.