Spaghetti a la bolognese - reţetă tradiţională din Italia - eculinar.ro
 Acasă  | Rețete pe țări  | Forum  | Dicționar  | Articole  | Rețeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Auto  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Știri  | Coduri poștale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Pagina principală » Reţete tradiţionale » Italia » Spaghetti a la bolognese

Spaghetti a la bolognese

Reţetă tradiţională din Italia
Timp de preparare: 1 h

Complexitate: medie

Ingrediente: tulpini de telina (circa 150 g), 2 cepe, 2 morcovi (circa 150 g), 125 g jambon afumat, 40 g unt, 2 linguri ulei de masline, 375 carne de vita (tocata), 125 g carne de porc (tocata), sare, piper, 1/8 l vin alb sec, 3/8 l concentrat de carne de vita (Knorr+apa), 2-3 linguri pasta de tomate, 125 g ficatei de pui, nucsoara, 1/8 smantana dulce (subtire), zahar, 400 g spaghete.

Mod de preparare: Se curata telina. Se spala tulpinile de telina, se zvanta, se cresteaza cu cutitul la un capat si se indeparteaza cu atentie fibrele.
Se prepara "battuto". Se curata ceapa si morcovii. Ceapa se toaca marunt, iar morcovii si telina se taie mai intai felii, apoi fasii subtiri si cubulete. La fel si jambonul. Acest amestec de legume crude cu sunca se numeste "battuto".
Se prepara "soffrito". Intr-o tigaie, se incinge jumatate din cantitatea de unt, se introduce "battuto" si se caleste 10 minute amestecand intruna, dupa care se mai lasa putin sa se rumeneasca. "Battuto" a devenit astfel "soffrito", care se scoate din tigaie si se pune deoparte intr-o cratita mijlocie.
Se prajeste carnea tocata. Se toarna uleiul de masline in tigaie si se prajeste carnea tocata la foc iute, amestecand-o si sfaramand-o. Se gusta de sare si piper, si se toarna peste ea vinul. Se lasa sa fiarba incet - amestecand in continuare - pana ce s-a evaporat aproape toata zeama.
Se amesteca legumele cu carnea. Carnea tocata si prajita se pune in cratita cu "soffrito", se toarna deasupra zeama de carne si pasta de tomate si se amesteca bine. Se dau apoi intr-un clocot, se face focul mai mic si se lasa sa fiarba incet, cu capac, inca vreo 10 minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda.
Se prajesc ficateii. Se incinge in tigaie untul ramas si se prajesc ficateii spalati si zvantati, la foc mic, cate doua minute pe fiecare parte. Se sareaza, se pipereaza, se scot din tigaie si se lasa putin sa se raceasca. Pe urma se taie mai intai felii si apoi cubulete mici.
Se incorporeaza ficateii in sos. Se introduc ficateii in sos si se mai lasa sa fiarba circa 10 minute. Se adauga sare, piper si nucsoara rasa si la urma de tot - smantana.
Se fierb spaghetele. Intr-o oala mare se pun la fiert 4 l de apa cu 4 lingurite de sare. Se introduc spaghetele, se fierb "al dente", se lasa sa se scurga si se servesc cu sosul, peste care se presara - eventual - cateva frunzulite de busuioc taiate fasii.
7.156 vizualizări
985 tipăriri
4 trimiteri
 Versiunea printabilă
 Trimite reţeta unui prieten
 Trimite pe Twitter

    Înapoi    




Alte reţete
1. Sos de hrean fiert (Sosuri > Sosuri condimentate)
2. Ţipari cu vin (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
3. Plachie de peşte (III) (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
4. Supă de ciuperci (I) (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
5. Linzer cu brânză dulce (Aperitive > Aperitive cu brânză)
6. Ciuperci cu fasole verde la cuptor (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
7. Salată cu vinete şi dovlecei cruzi (Salate > Salate de legume)
8. Lichior de bere (Băuturi > Lichioruri)
9. Limbă cu măsline (I) (Mâncăruri > Mâncăruri cu organe)
10. Ciorbă de perişoare de vară (Supe, ciorbe, borşuri > Ciorbe)
11. Supă de mere cu praz şi susan (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
12. Sos de iaurt de soia (Sosuri > Sosuri albe)
13. Tocană de gogoşari pentru iarnă (Conserve din legume, murături > Conserve de iarnă)
14. Chifteluţe la cuptor cu sos de ciuperci (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne tocată)
15. Mâncare de cartofi cu cârnat afumat (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
16. Supă de ceapă gratinată (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
17. Galbi (Coaste de vită la grătar) (Mâncăruri > Fripturi)
18. Prăjitură cu mere şi brânză de vacă (Dulciuri > Prăjituri)
19. Salată de crudităţi cu hrean (Salate > Salate de legume)
20. Peşte cu solzi de cartofi (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
21. Salată de fasole cu piept de pui afumat (Salate > Salate cu carne de pasăre)
22. Chifteluţe cu piure de cartofi (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne tocată)
23. Salată de ouă cu ridichi de lună (Salate > Salate cu ouă)
24. Salată yoga (Salate > Salate de legume)
25. Chiftele de vinete cu sos de roşii (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
26. Dulceaţă din flori de salcîm (Conserve de fructe > Dulceaţă)
27. Salată de avocado (II) (Salate > Salate de legume)
28. Budincă de papanaşi (Aperitive > Aperitive cu brânză)
29. Paste cu fructe de mare (II) (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
30. Terină de şalău cu surimi (Aperitive > Aperitive cu peşte)




   
Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2025 Pandora Impex SRL.