Spaghetti a la bolognese - reţetă tradiţională din Italia - eculinar.ro
 Acasă  | Rețete pe țări  | Forum  | Dicționar  | Articole  | Rețeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Auto  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Știri  | Coduri poștale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Pagina principală » Reţete tradiţionale » Italia » Spaghetti a la bolognese

Spaghetti a la bolognese

Reţetă tradiţională din Italia
Timp de preparare: 1 h

Complexitate: medie

Ingrediente: tulpini de telina (circa 150 g), 2 cepe, 2 morcovi (circa 150 g), 125 g jambon afumat, 40 g unt, 2 linguri ulei de masline, 375 carne de vita (tocata), 125 g carne de porc (tocata), sare, piper, 1/8 l vin alb sec, 3/8 l concentrat de carne de vita (Knorr+apa), 2-3 linguri pasta de tomate, 125 g ficatei de pui, nucsoara, 1/8 smantana dulce (subtire), zahar, 400 g spaghete.

Mod de preparare: Se curata telina. Se spala tulpinile de telina, se zvanta, se cresteaza cu cutitul la un capat si se indeparteaza cu atentie fibrele.
Se prepara "battuto". Se curata ceapa si morcovii. Ceapa se toaca marunt, iar morcovii si telina se taie mai intai felii, apoi fasii subtiri si cubulete. La fel si jambonul. Acest amestec de legume crude cu sunca se numeste "battuto".
Se prepara "soffrito". Intr-o tigaie, se incinge jumatate din cantitatea de unt, se introduce "battuto" si se caleste 10 minute amestecand intruna, dupa care se mai lasa putin sa se rumeneasca. "Battuto" a devenit astfel "soffrito", care se scoate din tigaie si se pune deoparte intr-o cratita mijlocie.
Se prajeste carnea tocata. Se toarna uleiul de masline in tigaie si se prajeste carnea tocata la foc iute, amestecand-o si sfaramand-o. Se gusta de sare si piper, si se toarna peste ea vinul. Se lasa sa fiarba incet - amestecand in continuare - pana ce s-a evaporat aproape toata zeama.
Se amesteca legumele cu carnea. Carnea tocata si prajita se pune in cratita cu "soffrito", se toarna deasupra zeama de carne si pasta de tomate si se amesteca bine. Se dau apoi intr-un clocot, se face focul mai mic si se lasa sa fiarba incet, cu capac, inca vreo 10 minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda.
Se prajesc ficateii. Se incinge in tigaie untul ramas si se prajesc ficateii spalati si zvantati, la foc mic, cate doua minute pe fiecare parte. Se sareaza, se pipereaza, se scot din tigaie si se lasa putin sa se raceasca. Pe urma se taie mai intai felii si apoi cubulete mici.
Se incorporeaza ficateii in sos. Se introduc ficateii in sos si se mai lasa sa fiarba circa 10 minute. Se adauga sare, piper si nucsoara rasa si la urma de tot - smantana.
Se fierb spaghetele. Intr-o oala mare se pun la fiert 4 l de apa cu 4 lingurite de sare. Se introduc spaghetele, se fierb "al dente", se lasa sa se scurga si se servesc cu sosul, peste care se presara - eventual - cateva frunzulite de busuioc taiate fasii.
6.998 vizualizări
945 tipăriri
4 trimiteri
 Versiunea printabilă
 Trimite reţeta unui prieten
 Trimite pe Twitter

    Înapoi    




Alte reţete
1. Păstrăvi cu bere (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
2. Supă cretană de fasole uscată (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
3. Pui pe pat de cuş-cuş (Mâncăruri > Fripturi)
4. Mâncare de conopidă (II) (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
5. Omletă cu mere (I) (Aperitive > Aperitive cu ouă)
6. Peşte la cuptor pe tăiţei (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
7. Cartofi cu ceapă (I) (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
8. Carpaccio napolitan cu sfeclă roşie (Salate > Salate de legume)
9. Biscuiţi cu miere (Dulciuri > Pişcoturi, biscuiţi, pesmeţi, fursecuri)
10. Salată de gulii cu maioneză (Salate > Salate de legume)
11. Mămăligă ţărănească (Mâncăruri > Preparate din mălai)
12. Jambon cu ananas (Mâncăruri > Fripturi)
13. Tort Moca (Dulciuri > Torturi)
14. Tortilla Espanola (Aperitive > Aperitive cu legume)
15. Pizza Andre (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte)
16. Gulaş de porc (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
17. Friptură de porc cu ierburi aromate (Mâncăruri > Fripturi)
18. Pui italienesc (cacciatore) (Mâncăruri > Fripturi)
19. Salată de legume de vară (Salate > Salate de legume)
20. Ruladă cu ciocolată şi alune (Dulciuri > Prăjituri)
21. Piept de pui cu frunze de salată (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
22. Pateuri cu ficăţei şi piept de pui (Aperitive > Aperitive cu carne)
23. Supă de spanac cu ouă (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
24. Cotlete de pui pane (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
25. Tartă cu varză acră şi costiţă afumată (Aperitive > Aperitive cu carne)
26. Cod file (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
27. Sos roşu cu ouă şi smântână (Sosuri > Sosuri roşii)
28. Su Boregi (Aperitive > Aperitive cu brânză)
29. Mâncare de spanac cu roşii (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
30. Plăcintă cu carne de viţel (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)




   
Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2025 Pandora Impex SRL.