Spaghetti a la bolognese - reţetă tradiţională din Italia - eculinar.ro
 Acasă  | Rețete pe țări  | Forum  | Dicționar  | Articole  | Rețeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Auto  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Știri  | Coduri poștale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Pagina principală » Reţete tradiţionale » Italia » Spaghetti a la bolognese

Spaghetti a la bolognese

Reţetă tradiţională din Italia
Timp de preparare: 1 h

Complexitate: medie

Ingrediente: tulpini de telina (circa 150 g), 2 cepe, 2 morcovi (circa 150 g), 125 g jambon afumat, 40 g unt, 2 linguri ulei de masline, 375 carne de vita (tocata), 125 g carne de porc (tocata), sare, piper, 1/8 l vin alb sec, 3/8 l concentrat de carne de vita (Knorr+apa), 2-3 linguri pasta de tomate, 125 g ficatei de pui, nucsoara, 1/8 smantana dulce (subtire), zahar, 400 g spaghete.

Mod de preparare: Se curata telina. Se spala tulpinile de telina, se zvanta, se cresteaza cu cutitul la un capat si se indeparteaza cu atentie fibrele.
Se prepara "battuto". Se curata ceapa si morcovii. Ceapa se toaca marunt, iar morcovii si telina se taie mai intai felii, apoi fasii subtiri si cubulete. La fel si jambonul. Acest amestec de legume crude cu sunca se numeste "battuto".
Se prepara "soffrito". Intr-o tigaie, se incinge jumatate din cantitatea de unt, se introduce "battuto" si se caleste 10 minute amestecand intruna, dupa care se mai lasa putin sa se rumeneasca. "Battuto" a devenit astfel "soffrito", care se scoate din tigaie si se pune deoparte intr-o cratita mijlocie.
Se prajeste carnea tocata. Se toarna uleiul de masline in tigaie si se prajeste carnea tocata la foc iute, amestecand-o si sfaramand-o. Se gusta de sare si piper, si se toarna peste ea vinul. Se lasa sa fiarba incet - amestecand in continuare - pana ce s-a evaporat aproape toata zeama.
Se amesteca legumele cu carnea. Carnea tocata si prajita se pune in cratita cu "soffrito", se toarna deasupra zeama de carne si pasta de tomate si se amesteca bine. Se dau apoi intr-un clocot, se face focul mai mic si se lasa sa fiarba incet, cu capac, inca vreo 10 minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda.
Se prajesc ficateii. Se incinge in tigaie untul ramas si se prajesc ficateii spalati si zvantati, la foc mic, cate doua minute pe fiecare parte. Se sareaza, se pipereaza, se scot din tigaie si se lasa putin sa se raceasca. Pe urma se taie mai intai felii si apoi cubulete mici.
Se incorporeaza ficateii in sos. Se introduc ficateii in sos si se mai lasa sa fiarba circa 10 minute. Se adauga sare, piper si nucsoara rasa si la urma de tot - smantana.
Se fierb spaghetele. Intr-o oala mare se pun la fiert 4 l de apa cu 4 lingurite de sare. Se introduc spaghetele, se fierb "al dente", se lasa sa se scurga si se servesc cu sosul, peste care se presara - eventual - cateva frunzulite de busuioc taiate fasii.
7.164 vizualizări
987 tipăriri
4 trimiteri
 Versiunea printabilă
 Trimite reţeta unui prieten
 Trimite pe Twitter

    Înapoi    




Alte reţete
1. Cannelloni cu umplutură de dovlecei (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte)
2. Mere cu orez şi şodou (Dulciuri > Prăjituri)
3. Mâncărică de pipote cu ciuperci (Mâncăruri > Mâncăruri cu organe)
4. Ciorbă de peşte cu zeamă de varză (Supe, ciorbe, borşuri > Ciorbe)
5. Antricoate cu ceapă prăjită (Mâncăruri > Fripturi)
6. Prăjitură fină cu mere (Dulciuri > Prăjituri)
7. Ciorbă de varză dulce (Supe, ciorbe, borşuri > Ciorbe)
8. Friptură de pui la grătar în stil thailandez (Mâncăruri > Fripturi)
9. Ştiucă umplută fiartă (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
10. Salată de căpşuni cu vin roşu (Dulciuri > Salate de fructe)
11. Ouă umplute cu şuncă şi ceapă (Aperitive > Aperitive cu ouă)
12. Clafoutis cu morcovi şi ridichi albe (napi) (Aperitive > Aperitive cu legume)
13. Mere umplute cu brânză şi fructe uscate (Aperitive > Aperitive cu brânză)
14. Sufleu de spanac cu pâine (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
15. Borş de dovlecei (Supe, ciorbe, borşuri > Borşuri)
16. Supă cremă de pui şi lămâie cu spaghete (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu carne)
17. Salată de cartofi, ceapă şi lămâie (Salate > Salate de legume)
18. Tartă cu portocale (Dulciuri > Prăjituri)
19. Borş de pui (Supe, ciorbe, borşuri > Borşuri)
20. Pui cu cartofi la cuptor (Mâncăruri > Fripturi)
21. Şalău cu caşcaval şi smântână (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
22. Friptură de curcan pe pat de legume (Mâncăruri > Fripturi)
23. Scrumbii marinate (Aperitive > Aperitive cu peşte)
24. Sos de vin roşu (Sosuri > Sosuri pentru dulciuri)
25. Ceai de Assam (Băuturi > Ceaiuri)
26. Tartă Tatin cu mere (I) (Dulciuri > Prăjituri)
27. Pepeni muraţi (Conserve din legume, murături > Murături combinate)
28. Mâncărică de crap (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
29. Mâncare de porumb (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
30. Salam unguresc (Aperitive > Aperitive cu carne)




   
Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2025 Pandora Impex SRL.