Spaghetti a la bolognese - reţetă tradiţională din Italia - eculinar.ro
 Acasă  | Rețete pe țări  | Forum  | Dicționar  | Articole  | Rețeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Auto  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Știri  | Coduri poștale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Pagina principală » Reţete tradiţionale » Italia » Spaghetti a la bolognese

Spaghetti a la bolognese

Reţetă tradiţională din Italia
Timp de preparare: 1 h

Complexitate: medie

Ingrediente: tulpini de telina (circa 150 g), 2 cepe, 2 morcovi (circa 150 g), 125 g jambon afumat, 40 g unt, 2 linguri ulei de masline, 375 carne de vita (tocata), 125 g carne de porc (tocata), sare, piper, 1/8 l vin alb sec, 3/8 l concentrat de carne de vita (Knorr+apa), 2-3 linguri pasta de tomate, 125 g ficatei de pui, nucsoara, 1/8 smantana dulce (subtire), zahar, 400 g spaghete.

Mod de preparare: Se curata telina. Se spala tulpinile de telina, se zvanta, se cresteaza cu cutitul la un capat si se indeparteaza cu atentie fibrele.
Se prepara "battuto". Se curata ceapa si morcovii. Ceapa se toaca marunt, iar morcovii si telina se taie mai intai felii, apoi fasii subtiri si cubulete. La fel si jambonul. Acest amestec de legume crude cu sunca se numeste "battuto".
Se prepara "soffrito". Intr-o tigaie, se incinge jumatate din cantitatea de unt, se introduce "battuto" si se caleste 10 minute amestecand intruna, dupa care se mai lasa putin sa se rumeneasca. "Battuto" a devenit astfel "soffrito", care se scoate din tigaie si se pune deoparte intr-o cratita mijlocie.
Se prajeste carnea tocata. Se toarna uleiul de masline in tigaie si se prajeste carnea tocata la foc iute, amestecand-o si sfaramand-o. Se gusta de sare si piper, si se toarna peste ea vinul. Se lasa sa fiarba incet - amestecand in continuare - pana ce s-a evaporat aproape toata zeama.
Se amesteca legumele cu carnea. Carnea tocata si prajita se pune in cratita cu "soffrito", se toarna deasupra zeama de carne si pasta de tomate si se amesteca bine. Se dau apoi intr-un clocot, se face focul mai mic si se lasa sa fiarba incet, cu capac, inca vreo 10 minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda.
Se prajesc ficateii. Se incinge in tigaie untul ramas si se prajesc ficateii spalati si zvantati, la foc mic, cate doua minute pe fiecare parte. Se sareaza, se pipereaza, se scot din tigaie si se lasa putin sa se raceasca. Pe urma se taie mai intai felii si apoi cubulete mici.
Se incorporeaza ficateii in sos. Se introduc ficateii in sos si se mai lasa sa fiarba circa 10 minute. Se adauga sare, piper si nucsoara rasa si la urma de tot - smantana.
Se fierb spaghetele. Intr-o oala mare se pun la fiert 4 l de apa cu 4 lingurite de sare. Se introduc spaghetele, se fierb "al dente", se lasa sa se scurga si se servesc cu sosul, peste care se presara - eventual - cateva frunzulite de busuioc taiate fasii.
7.147 vizualizări
983 tipăriri
4 trimiteri
 Versiunea printabilă
 Trimite reţeta unui prieten
 Trimite pe Twitter

    Înapoi    




Alte reţete
1. Supă de mazăre cu migdale (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
2. Zamă aită (Supe, ciorbe, borşuri > Ciorbe)
3. Ştiucă la cuptor (I) (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
4. Peşte din Yucatan (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
5. Festin delicios cu grătare (Mâncăruri > Fripturi)
6. Salată de crudităţi de iarnă (II) (Salate > Salate de legume)
7. Dovlecei pane (II) (Aperitive > Aperitive cu legume)
8. Tort cu mere şi dulceaţă (Dulciuri > Torturi)
9. Piept de pui cu trufe (Aperitive > Aperitive cu carne)
10. Spaghete cu roşii şi ciuperci (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte)
11. Vinete cu sos de roşii (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
12. Tocăniţă cu tăiţei (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
13. Spumă de caise (Dulciuri > Spume)
14. Pui pane (Mâncăruri > Fripturi)
15. Ghiveci de legume (II) (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
16. Cordon Vert, Bleu şi Orange (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
17. Tobă de porc (II) (Aperitive > Aperitive cu carne)
18. Iepure cu slănină şi verdeţuri (Mâncăruri > Fripturi)
19. Salată de portocale şi sfeclă roşie (Salate > Salate de legume)
20. Runza (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
21. Tartă cu struguri (I) (Dulciuri > Prăjituri)
22. Spaghete cu ciuperci în aluat (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte)
23. Tort crocant cu zmeura (Dulciuri > Torturi)
24. Salată de crudităţi cu creveţi (Salate > Salate cu raci, melci, fructe de mare)
25. Brioşe cu prune (Dulciuri > Prăjituri)
26. Tort de morcovi cu caise (Dulciuri > Torturi)
27. Ficat pane (Mâncăruri > Fripturi)
28. Sos curry de bază (Sosuri > Sosuri condimentate)
29. Tocană de carne de vită (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
30. Salată de dovlecei cu roşii (Salate > Salate de legume)




   
Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2025 Pandora Impex SRL.