Spaghetti a la bolognese - reţetă tradiţională din Italia - eculinar.ro
 Acasă  | Rețete pe țări  | Forum  | Dicționar  | Articole  | Rețeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Auto  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Știri  | Coduri poștale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Pagina principală » Reţete tradiţionale » Italia » Spaghetti a la bolognese

Spaghetti a la bolognese

Reţetă tradiţională din Italia
Timp de preparare: 1 h

Complexitate: medie

Ingrediente: tulpini de telina (circa 150 g), 2 cepe, 2 morcovi (circa 150 g), 125 g jambon afumat, 40 g unt, 2 linguri ulei de masline, 375 carne de vita (tocata), 125 g carne de porc (tocata), sare, piper, 1/8 l vin alb sec, 3/8 l concentrat de carne de vita (Knorr+apa), 2-3 linguri pasta de tomate, 125 g ficatei de pui, nucsoara, 1/8 smantana dulce (subtire), zahar, 400 g spaghete.

Mod de preparare: Se curata telina. Se spala tulpinile de telina, se zvanta, se cresteaza cu cutitul la un capat si se indeparteaza cu atentie fibrele.
Se prepara "battuto". Se curata ceapa si morcovii. Ceapa se toaca marunt, iar morcovii si telina se taie mai intai felii, apoi fasii subtiri si cubulete. La fel si jambonul. Acest amestec de legume crude cu sunca se numeste "battuto".
Se prepara "soffrito". Intr-o tigaie, se incinge jumatate din cantitatea de unt, se introduce "battuto" si se caleste 10 minute amestecand intruna, dupa care se mai lasa putin sa se rumeneasca. "Battuto" a devenit astfel "soffrito", care se scoate din tigaie si se pune deoparte intr-o cratita mijlocie.
Se prajeste carnea tocata. Se toarna uleiul de masline in tigaie si se prajeste carnea tocata la foc iute, amestecand-o si sfaramand-o. Se gusta de sare si piper, si se toarna peste ea vinul. Se lasa sa fiarba incet - amestecand in continuare - pana ce s-a evaporat aproape toata zeama.
Se amesteca legumele cu carnea. Carnea tocata si prajita se pune in cratita cu "soffrito", se toarna deasupra zeama de carne si pasta de tomate si se amesteca bine. Se dau apoi intr-un clocot, se face focul mai mic si se lasa sa fiarba incet, cu capac, inca vreo 10 minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda.
Se prajesc ficateii. Se incinge in tigaie untul ramas si se prajesc ficateii spalati si zvantati, la foc mic, cate doua minute pe fiecare parte. Se sareaza, se pipereaza, se scot din tigaie si se lasa putin sa se raceasca. Pe urma se taie mai intai felii si apoi cubulete mici.
Se incorporeaza ficateii in sos. Se introduc ficateii in sos si se mai lasa sa fiarba circa 10 minute. Se adauga sare, piper si nucsoara rasa si la urma de tot - smantana.
Se fierb spaghetele. Intr-o oala mare se pun la fiert 4 l de apa cu 4 lingurite de sare. Se introduc spaghetele, se fierb "al dente", se lasa sa se scurga si se servesc cu sosul, peste care se presara - eventual - cateva frunzulite de busuioc taiate fasii.
7.057 vizualizări
958 tipăriri
4 trimiteri
 Versiunea printabilă
 Trimite reţeta unui prieten
 Trimite pe Twitter

    Înapoi    




Alte reţete
1. Friptură de porc la tigaie (Mâncăruri > Fripturi)
2. Salată de ton cu măsline şi porumb (Salate > Salate cu peşte)
3. Mâncare chinezească cu pui, orez şi ciuperci (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
4. Vinete cu ceapă şi ouă (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
5. Salată cu surimi şi ciuperci (Salate > Salate cu raci, melci, fructe de mare)
6. Omletă Hawaii (Aperitive > Aperitive cu ouă)
7. Jambon de peşte (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
8. Tort cu verdeţuri (Aperitive > Aperitive cu legume)
9. Şalău cu sos de lămâie (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
10. Supă de mazăre cu carne (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu carne)
11. Tort de bezea cu cremă de lămâie (Dulciuri > Torturi)
12. Supă de dovlecei cu crutoane de cartofi (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
13. Sos Aioli cu cartofi (unt provensal) (Sosuri > Sosuri condimentate)
14. Salată franţuzească cu sfeclă şi porumb (Salate > Salate de legume)
15. Supă de legume verzi (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
16. Salată chinezească dulce-acrişoară-picantă (Salate > Salate de legume)
17. Pulpă de căprioară la tavă (Mâncăruri > Mâncăruri cu vânat)
18. Terină de ficat de pui şi ardei iute (Aperitive > Aperitive cu carne)
19. Peşte la cuptor cu lămâie (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
20. Caltaboş (I) (Aperitive > Aperitive cu carne)
21. Supă toscană (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu carne)
22. Tochitură ţărănească (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
23. Piept de pui cu smântână şi vin dulce (Mâncăruri > Fripturi)
24. Mâncare de morcovi (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
25. Pulpe de pui în aluat de bere (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
26. Mazăre scăzută (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
27. Tăiţei cu şuncă (II) (Aperitive > Aperitive cu carne)
28. Peşte rasol cu cartofi şi slănină (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
29. Curcan umplut (forestier) (Mâncăruri > Fripturi)
30. Spumă de căpşuni cu zahăr pudră (Dulciuri > Spume)




   
Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2025 Pandora Impex SRL.