Spaghetti a la bolognese - reţetă tradiţională din Italia - eculinar.ro
 Acasă  | Rețete pe țări  | Forum  | Dicționar  | Articole  | Rețeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Auto  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Știri  | Coduri poștale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Pagina principală » Reţete tradiţionale » Italia » Spaghetti a la bolognese

Spaghetti a la bolognese

Reţetă tradiţională din Italia
Timp de preparare: 1 h

Complexitate: medie

Ingrediente: tulpini de telina (circa 150 g), 2 cepe, 2 morcovi (circa 150 g), 125 g jambon afumat, 40 g unt, 2 linguri ulei de masline, 375 carne de vita (tocata), 125 g carne de porc (tocata), sare, piper, 1/8 l vin alb sec, 3/8 l concentrat de carne de vita (Knorr+apa), 2-3 linguri pasta de tomate, 125 g ficatei de pui, nucsoara, 1/8 smantana dulce (subtire), zahar, 400 g spaghete.

Mod de preparare: Se curata telina. Se spala tulpinile de telina, se zvanta, se cresteaza cu cutitul la un capat si se indeparteaza cu atentie fibrele.
Se prepara "battuto". Se curata ceapa si morcovii. Ceapa se toaca marunt, iar morcovii si telina se taie mai intai felii, apoi fasii subtiri si cubulete. La fel si jambonul. Acest amestec de legume crude cu sunca se numeste "battuto".
Se prepara "soffrito". Intr-o tigaie, se incinge jumatate din cantitatea de unt, se introduce "battuto" si se caleste 10 minute amestecand intruna, dupa care se mai lasa putin sa se rumeneasca. "Battuto" a devenit astfel "soffrito", care se scoate din tigaie si se pune deoparte intr-o cratita mijlocie.
Se prajeste carnea tocata. Se toarna uleiul de masline in tigaie si se prajeste carnea tocata la foc iute, amestecand-o si sfaramand-o. Se gusta de sare si piper, si se toarna peste ea vinul. Se lasa sa fiarba incet - amestecand in continuare - pana ce s-a evaporat aproape toata zeama.
Se amesteca legumele cu carnea. Carnea tocata si prajita se pune in cratita cu "soffrito", se toarna deasupra zeama de carne si pasta de tomate si se amesteca bine. Se dau apoi intr-un clocot, se face focul mai mic si se lasa sa fiarba incet, cu capac, inca vreo 10 minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda.
Se prajesc ficateii. Se incinge in tigaie untul ramas si se prajesc ficateii spalati si zvantati, la foc mic, cate doua minute pe fiecare parte. Se sareaza, se pipereaza, se scot din tigaie si se lasa putin sa se raceasca. Pe urma se taie mai intai felii si apoi cubulete mici.
Se incorporeaza ficateii in sos. Se introduc ficateii in sos si se mai lasa sa fiarba circa 10 minute. Se adauga sare, piper si nucsoara rasa si la urma de tot - smantana.
Se fierb spaghetele. Intr-o oala mare se pun la fiert 4 l de apa cu 4 lingurite de sare. Se introduc spaghetele, se fierb "al dente", se lasa sa se scurga si se servesc cu sosul, peste care se presara - eventual - cateva frunzulite de busuioc taiate fasii.
7.048 vizualizări
954 tipăriri
4 trimiteri
 Versiunea printabilă
 Trimite reţeta unui prieten
 Trimite pe Twitter

    Înapoi    




Alte reţete
1. Plăcintă cu cireşe (Dulciuri > Prăjituri)
2. Mâncărică de ficat cu sos picant (Mâncăruri > Mâncăruri cu organe)
3. Pizza vegetală (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte)
4. Budincă de tăiţei cu şuncă (Aperitive > Aperitive cu carne)
5. Tocăniţă finlandeză (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
6. Cartofi copţi cu salată de ierburi aromate (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
7. Sos cu hrean si ouă (Sosuri > Sosuri condimentate)
8. Sangria (I) (Băuturi > Cocteiluri alcoolizate)
9. Supă cremă de praz (II) (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
10. Fasole verde cu măsline (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
11. Omletă indiană (Aperitive > Aperitive cu ouă)
12. Ceapă murată în oţet (I) (Conserve din legume, murături > Murături simple)
13. Ciorbă de ouă (Supe, ciorbe, borşuri > Ciorbe)
14. Salată de ceapă (Salate > Salate de legume)
15. Salată de gogoşari copţi (Salate > Salate de legume)
16. Rulouri de omletă gratinate (Aperitive > Aperitive cu ouă)
17. Plăcintă provensală cu dovlecei (Aperitive > Aperitive cu legume)
18. Runza (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
19. Orez cu caşcaval şi sos de roşii (Mâncăruri > Mâncăruri cu orez)
20. Musaca apetisantă (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne tocată)
21. Cotlet de porc cu varză (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
22. Tort de brânză şi frişcă (Dulciuri > Torturi)
23. Coşuleţe din portocale (Dulciuri > Salate de fructe)
24. Colţunaşi cu şuncă (Aperitive > Aperitive cu carne)
25. Vinete cu măsline (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
26. Cremă de zahăr ars franţuzească (Dulciuri > Creme)
27. Friptură de vită la cuptor cu costiţă şi sos de vin roşu (Mâncăruri > Fripturi)
28. Ciorbă de legume şi peşte (Supe, ciorbe, borşuri > Ciorbe)
29. Supă cremă de orez (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
30. Salată de cartofi cu crenvuşti sau polonezi (Salate > Salate cu carne de vită sau porc)




   
Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2025 Pandora Impex SRL.