Spaghetti a la bolognese - reţetă tradiţională din Italia - eculinar.ro
 Acasă  | Rețete pe țări  | Forum  | Dicționar  | Articole  | Rețeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Auto  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Știri  | Coduri poștale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Pagina principală » Reţete tradiţionale » Italia » Spaghetti a la bolognese

Spaghetti a la bolognese

Reţetă tradiţională din Italia
Timp de preparare: 1 h

Complexitate: medie

Ingrediente: tulpini de telina (circa 150 g), 2 cepe, 2 morcovi (circa 150 g), 125 g jambon afumat, 40 g unt, 2 linguri ulei de masline, 375 carne de vita (tocata), 125 g carne de porc (tocata), sare, piper, 1/8 l vin alb sec, 3/8 l concentrat de carne de vita (Knorr+apa), 2-3 linguri pasta de tomate, 125 g ficatei de pui, nucsoara, 1/8 smantana dulce (subtire), zahar, 400 g spaghete.

Mod de preparare: Se curata telina. Se spala tulpinile de telina, se zvanta, se cresteaza cu cutitul la un capat si se indeparteaza cu atentie fibrele.
Se prepara "battuto". Se curata ceapa si morcovii. Ceapa se toaca marunt, iar morcovii si telina se taie mai intai felii, apoi fasii subtiri si cubulete. La fel si jambonul. Acest amestec de legume crude cu sunca se numeste "battuto".
Se prepara "soffrito". Intr-o tigaie, se incinge jumatate din cantitatea de unt, se introduce "battuto" si se caleste 10 minute amestecand intruna, dupa care se mai lasa putin sa se rumeneasca. "Battuto" a devenit astfel "soffrito", care se scoate din tigaie si se pune deoparte intr-o cratita mijlocie.
Se prajeste carnea tocata. Se toarna uleiul de masline in tigaie si se prajeste carnea tocata la foc iute, amestecand-o si sfaramand-o. Se gusta de sare si piper, si se toarna peste ea vinul. Se lasa sa fiarba incet - amestecand in continuare - pana ce s-a evaporat aproape toata zeama.
Se amesteca legumele cu carnea. Carnea tocata si prajita se pune in cratita cu "soffrito", se toarna deasupra zeama de carne si pasta de tomate si se amesteca bine. Se dau apoi intr-un clocot, se face focul mai mic si se lasa sa fiarba incet, cu capac, inca vreo 10 minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda.
Se prajesc ficateii. Se incinge in tigaie untul ramas si se prajesc ficateii spalati si zvantati, la foc mic, cate doua minute pe fiecare parte. Se sareaza, se pipereaza, se scot din tigaie si se lasa putin sa se raceasca. Pe urma se taie mai intai felii si apoi cubulete mici.
Se incorporeaza ficateii in sos. Se introduc ficateii in sos si se mai lasa sa fiarba circa 10 minute. Se adauga sare, piper si nucsoara rasa si la urma de tot - smantana.
Se fierb spaghetele. Intr-o oala mare se pun la fiert 4 l de apa cu 4 lingurite de sare. Se introduc spaghetele, se fierb "al dente", se lasa sa se scurga si se servesc cu sosul, peste care se presara - eventual - cateva frunzulite de busuioc taiate fasii.
7.145 vizualizări
981 tipăriri
4 trimiteri
 Versiunea printabilă
 Trimite reţeta unui prieten
 Trimite pe Twitter

    Înapoi    




Alte reţete
1. Cuba Libre (Băuturi > Cocteiluri alcoolizate)
2. Frigărui de pui cu rozmarin (Mâncăruri > Fripturi)
3. Ghiveci de toamnă (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
4. Tartă pralinată cu ciocolată şi scorţişoară (Dulciuri > Prăjituri)
5. Urzici cu maioneză (II) (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
6. Cremşnit cu vişine (Dulciuri > Prăjituri)
7. Gâscă pe varză (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
8. Lichior de ouă (II) (Băuturi > Lichioruri)
9. Peşte în aluat (I) (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
10. Cotlete de porc înăbuşite (Mâncăruri > Fripturi)
11. Roşii umplute cu peşte (I) (Aperitive > Aperitive cu peşte)
12. Ochiuri cu smântână (Aperitive > Aperitive cu ouă)
13. Tort cu zmeură (II) (Dulciuri > Torturi)
14. Gutui cu zahăr ars (Dulciuri > Salate de fructe)
15. Sfeclă la cuptor cu sos de hrean şi mărar (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
16. Prăjitură cu portocale (Dulciuri > Prăjituri)
17. Ciorbă de perişoare (IV) (Supe, ciorbe, borşuri > Ciorbe)
18. Chiftele de crab (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
19. Salată de capere (II) (Salate > Salate de legume)
20. Mămăligă prăjită cu slăninuţă şi ciuperci (Mâncăruri > Preparate din mălai)
21. Piept de găină umplut (Mâncăruri > Fripturi)
22. Plătică la cuptor cu cartofi copţi (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
23. Kabak Tatlisi (Dulciuri > Salate de fructe)
24. Ciorbă ţărănească de vacă (II) (Supe, ciorbe, borşuri > Ciorbe)
25. Buşeuri cu legume (Aperitive > Aperitive cu legume)
26. Icre de crap (Aperitive > Aperitive cu peşte)
27. Crostini cu roşii, mozzarella şi sardele (Aperitive > Aperitive cu peşte)
28. Peşte cu mâncărică de castraveţi (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
29. Supă de ceapă (I) (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
30. Saramură de macrou (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)




   
Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2025 Pandora Impex SRL.