Spaghetti a la bolognese - reţetă tradiţională din Italia - eculinar.ro
 Acasă  | Rețete pe țări  | Forum  | Dicționar  | Articole  | Rețeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Auto  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Știri  | Coduri poștale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Pagina principală » Reţete tradiţionale » Italia » Spaghetti a la bolognese

Spaghetti a la bolognese

Reţetă tradiţională din Italia
Timp de preparare: 1 h

Complexitate: medie

Ingrediente: tulpini de telina (circa 150 g), 2 cepe, 2 morcovi (circa 150 g), 125 g jambon afumat, 40 g unt, 2 linguri ulei de masline, 375 carne de vita (tocata), 125 g carne de porc (tocata), sare, piper, 1/8 l vin alb sec, 3/8 l concentrat de carne de vita (Knorr+apa), 2-3 linguri pasta de tomate, 125 g ficatei de pui, nucsoara, 1/8 smantana dulce (subtire), zahar, 400 g spaghete.

Mod de preparare: Se curata telina. Se spala tulpinile de telina, se zvanta, se cresteaza cu cutitul la un capat si se indeparteaza cu atentie fibrele.
Se prepara "battuto". Se curata ceapa si morcovii. Ceapa se toaca marunt, iar morcovii si telina se taie mai intai felii, apoi fasii subtiri si cubulete. La fel si jambonul. Acest amestec de legume crude cu sunca se numeste "battuto".
Se prepara "soffrito". Intr-o tigaie, se incinge jumatate din cantitatea de unt, se introduce "battuto" si se caleste 10 minute amestecand intruna, dupa care se mai lasa putin sa se rumeneasca. "Battuto" a devenit astfel "soffrito", care se scoate din tigaie si se pune deoparte intr-o cratita mijlocie.
Se prajeste carnea tocata. Se toarna uleiul de masline in tigaie si se prajeste carnea tocata la foc iute, amestecand-o si sfaramand-o. Se gusta de sare si piper, si se toarna peste ea vinul. Se lasa sa fiarba incet - amestecand in continuare - pana ce s-a evaporat aproape toata zeama.
Se amesteca legumele cu carnea. Carnea tocata si prajita se pune in cratita cu "soffrito", se toarna deasupra zeama de carne si pasta de tomate si se amesteca bine. Se dau apoi intr-un clocot, se face focul mai mic si se lasa sa fiarba incet, cu capac, inca vreo 10 minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda.
Se prajesc ficateii. Se incinge in tigaie untul ramas si se prajesc ficateii spalati si zvantati, la foc mic, cate doua minute pe fiecare parte. Se sareaza, se pipereaza, se scot din tigaie si se lasa putin sa se raceasca. Pe urma se taie mai intai felii si apoi cubulete mici.
Se incorporeaza ficateii in sos. Se introduc ficateii in sos si se mai lasa sa fiarba circa 10 minute. Se adauga sare, piper si nucsoara rasa si la urma de tot - smantana.
Se fierb spaghetele. Intr-o oala mare se pun la fiert 4 l de apa cu 4 lingurite de sare. Se introduc spaghetele, se fierb "al dente", se lasa sa se scurga si se servesc cu sosul, peste care se presara - eventual - cateva frunzulite de busuioc taiate fasii.
7.181 vizualizări
993 tipăriri
4 trimiteri
 Versiunea printabilă
 Trimite reţeta unui prieten
 Trimite pe Twitter

    Înapoi    




Alte reţete
1. Borş de varză cu ciolan afumat (Supe, ciorbe, borşuri > Borşuri)
2. Salată de scrumbie cu cartofi (Salate > Salate cu peşte)
3. Clătite cu patru feluri de brânză (Aperitive > Aperitive cu brânză)
4. Tort Alcazar (Dulciuri > Torturi)
5. Pulpă de porc cu crustă de muştar şi verdeaţă (Mâncăruri > Fripturi)
6. Sos de usturoi şi piper (Sosuri > Sosuri condimentate)
7. Sote de ficat cu măr copt (Mâncăruri > Mâncăruri cu organe)
8. Legume cu smântână şi ouă fierte tari (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
9. Cupe cu fructe proaspete în jeleu (Dulciuri > Salate de fructe)
10. Hrean în oţet (Conserve din legume, murături > Conserve de iarnă)
11. Salată şapte straturi (Salate > Salate de legume)
12. File de porc a la Milano (Mâncăruri > Fripturi)
13. Borş de legume (zarzavat) (Supe, ciorbe, borşuri > Borşuri)
14. Tort cu frişcă (Dulciuri > Torturi)
15. Somn la cuptor cu ciuperci (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
16. Clătite cu spanac şi caşcaval (Aperitive > Aperitive cu legume)
17. Salată Coleslow (II) (Salate > Salate de legume)
18. Peşte la cuptor cu pătrunjel verde (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
19. Suc de fructe cu alcool (Băuturi > Sucuri)
20. Cotlete prăjite în unt (Mâncăruri > Fripturi)
21. Zacuscă de dovleac pentru iarnă (Conserve din legume, murături > Conserve de iarnă)
22. Legume gratinate (II) (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
23. Budincă de spanac cu caşcaval (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte)
24. Pui cu legume la cuptor (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
25. Şniţel de viţel cu sote de legume (Mâncăruri > Fripturi)
26. Supă de sfeclă roşie (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
27. Cartofi gratinaţi cu peşte afumat (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
28. Orez provensal (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
29. Salată mexicană cu creveţi (Salate > Salate cu raci, melci, fructe de mare)
30. Somon la cuptor (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)




   
Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2025 Pandora Impex SRL.