Spaghetti a la bolognese - reţetă tradiţională din Italia - eculinar.ro
 Acasă  | Rețete pe țări  | Forum  | Dicționar  | Articole  | Rețeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Auto  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Știri  | Coduri poștale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Pagina principală » Reţete tradiţionale » Italia » Spaghetti a la bolognese

Spaghetti a la bolognese

Reţetă tradiţională din Italia
Timp de preparare: 1 h

Complexitate: medie

Ingrediente: tulpini de telina (circa 150 g), 2 cepe, 2 morcovi (circa 150 g), 125 g jambon afumat, 40 g unt, 2 linguri ulei de masline, 375 carne de vita (tocata), 125 g carne de porc (tocata), sare, piper, 1/8 l vin alb sec, 3/8 l concentrat de carne de vita (Knorr+apa), 2-3 linguri pasta de tomate, 125 g ficatei de pui, nucsoara, 1/8 smantana dulce (subtire), zahar, 400 g spaghete.

Mod de preparare: Se curata telina. Se spala tulpinile de telina, se zvanta, se cresteaza cu cutitul la un capat si se indeparteaza cu atentie fibrele.
Se prepara "battuto". Se curata ceapa si morcovii. Ceapa se toaca marunt, iar morcovii si telina se taie mai intai felii, apoi fasii subtiri si cubulete. La fel si jambonul. Acest amestec de legume crude cu sunca se numeste "battuto".
Se prepara "soffrito". Intr-o tigaie, se incinge jumatate din cantitatea de unt, se introduce "battuto" si se caleste 10 minute amestecand intruna, dupa care se mai lasa putin sa se rumeneasca. "Battuto" a devenit astfel "soffrito", care se scoate din tigaie si se pune deoparte intr-o cratita mijlocie.
Se prajeste carnea tocata. Se toarna uleiul de masline in tigaie si se prajeste carnea tocata la foc iute, amestecand-o si sfaramand-o. Se gusta de sare si piper, si se toarna peste ea vinul. Se lasa sa fiarba incet - amestecand in continuare - pana ce s-a evaporat aproape toata zeama.
Se amesteca legumele cu carnea. Carnea tocata si prajita se pune in cratita cu "soffrito", se toarna deasupra zeama de carne si pasta de tomate si se amesteca bine. Se dau apoi intr-un clocot, se face focul mai mic si se lasa sa fiarba incet, cu capac, inca vreo 10 minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda.
Se prajesc ficateii. Se incinge in tigaie untul ramas si se prajesc ficateii spalati si zvantati, la foc mic, cate doua minute pe fiecare parte. Se sareaza, se pipereaza, se scot din tigaie si se lasa putin sa se raceasca. Pe urma se taie mai intai felii si apoi cubulete mici.
Se incorporeaza ficateii in sos. Se introduc ficateii in sos si se mai lasa sa fiarba circa 10 minute. Se adauga sare, piper si nucsoara rasa si la urma de tot - smantana.
Se fierb spaghetele. Intr-o oala mare se pun la fiert 4 l de apa cu 4 lingurite de sare. Se introduc spaghetele, se fierb "al dente", se lasa sa se scurga si se servesc cu sosul, peste care se presara - eventual - cateva frunzulite de busuioc taiate fasii.
7.183 vizualizări
993 tipăriri
4 trimiteri
 Versiunea printabilă
 Trimite reţeta unui prieten
 Trimite pe Twitter

    Înapoi    




Alte reţete
1. Salată verde cu pătrunjel, crutoane şi pate de ficat (Salate > Salate cu carne de vită sau porc)
2. Cotlete prăjite în unt (Mâncăruri > Fripturi)
3. Salată de fructe de sezon (II) (Dulciuri > Salate de fructe)
4. Kitoza (Aperitive > Aperitive cu carne)
5. Prăjitură cu nucă şi cafea (Dulciuri > Prăjituri)
6. Ouă tunisiene cu ardei şi roşii (Aperitive > Aperitive cu ouă)
7. Usturoi conservat cu ierburi aromate (Conserve din legume, murături > Conserve de iarnă)
8. Macaroane cu andive caramelizate (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte)
9. Ochiuri în parizer (Aperitive > Aperitive cu ouă)
10. Ceapă cu cimbru (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
11. Cartofi noi cu caş de oaie (Aperitive > Aperitive cu brânză)
12. Antricot de vacă la grătar (Mâncăruri > Fripturi)
13. Budincă de porumb cu pulpe de pui (Aperitive > Aperitive cu carne)
14. Sufleu de caise (Dulciuri > Creme)
15. Omletă cu brânză (Aperitive > Aperitive cu ouă)
16. Supă de vin cu ciuperci (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
17. Ardei umpluţi cu humus şi peşte (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
18. Tartă cu struguri (I) (Dulciuri > Prăjituri)
19. Salată de cartofi cu sos verde (II) (Salate > Salate de legume)
20. Vinete marinate (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
21. Risotto cu dovleac şi şuncă (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
22. Păstrăvi fierţi cu cartofi noi (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
23. Plăcintă dobrogeană cu carne de oaie (Aperitive > Aperitive cu carne)
24. Şarlotă de căpşuni (Dulciuri > Prăjituri)
25. Ciulama de ciuperci (II) (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
26. Papanaşi din lapte bătut sau iaurt (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte)
27. Angemacht de pui (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
28. Peltea de struguri (Conserve de fructe > Dulceaţă)
29. Drob de miel (II) (Aperitive > Aperitive cu carne)
30. Tort de biscuiţi cu frişcă (Dulciuri > Torturi)




   
Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2025 Pandora Impex SRL.