Spaghetti a la bolognese - reţetă tradiţională din Italia - eculinar.ro
 Acasă  | Rețete pe țări  | Forum  | Dicționar  | Articole  | Rețeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Auto  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Știri  | Coduri poștale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Pagina principală » Reţete tradiţionale » Italia » Spaghetti a la bolognese

Spaghetti a la bolognese

Reţetă tradiţională din Italia
Timp de preparare: 1 h

Complexitate: medie

Ingrediente: tulpini de telina (circa 150 g), 2 cepe, 2 morcovi (circa 150 g), 125 g jambon afumat, 40 g unt, 2 linguri ulei de masline, 375 carne de vita (tocata), 125 g carne de porc (tocata), sare, piper, 1/8 l vin alb sec, 3/8 l concentrat de carne de vita (Knorr+apa), 2-3 linguri pasta de tomate, 125 g ficatei de pui, nucsoara, 1/8 smantana dulce (subtire), zahar, 400 g spaghete.

Mod de preparare: Se curata telina. Se spala tulpinile de telina, se zvanta, se cresteaza cu cutitul la un capat si se indeparteaza cu atentie fibrele.
Se prepara "battuto". Se curata ceapa si morcovii. Ceapa se toaca marunt, iar morcovii si telina se taie mai intai felii, apoi fasii subtiri si cubulete. La fel si jambonul. Acest amestec de legume crude cu sunca se numeste "battuto".
Se prepara "soffrito". Intr-o tigaie, se incinge jumatate din cantitatea de unt, se introduce "battuto" si se caleste 10 minute amestecand intruna, dupa care se mai lasa putin sa se rumeneasca. "Battuto" a devenit astfel "soffrito", care se scoate din tigaie si se pune deoparte intr-o cratita mijlocie.
Se prajeste carnea tocata. Se toarna uleiul de masline in tigaie si se prajeste carnea tocata la foc iute, amestecand-o si sfaramand-o. Se gusta de sare si piper, si se toarna peste ea vinul. Se lasa sa fiarba incet - amestecand in continuare - pana ce s-a evaporat aproape toata zeama.
Se amesteca legumele cu carnea. Carnea tocata si prajita se pune in cratita cu "soffrito", se toarna deasupra zeama de carne si pasta de tomate si se amesteca bine. Se dau apoi intr-un clocot, se face focul mai mic si se lasa sa fiarba incet, cu capac, inca vreo 10 minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda.
Se prajesc ficateii. Se incinge in tigaie untul ramas si se prajesc ficateii spalati si zvantati, la foc mic, cate doua minute pe fiecare parte. Se sareaza, se pipereaza, se scot din tigaie si se lasa putin sa se raceasca. Pe urma se taie mai intai felii si apoi cubulete mici.
Se incorporeaza ficateii in sos. Se introduc ficateii in sos si se mai lasa sa fiarba circa 10 minute. Se adauga sare, piper si nucsoara rasa si la urma de tot - smantana.
Se fierb spaghetele. Intr-o oala mare se pun la fiert 4 l de apa cu 4 lingurite de sare. Se introduc spaghetele, se fierb "al dente", se lasa sa se scurga si se servesc cu sosul, peste care se presara - eventual - cateva frunzulite de busuioc taiate fasii.
7.171 vizualizări
991 tipăriri
4 trimiteri
 Versiunea printabilă
 Trimite reţeta unui prieten
 Trimite pe Twitter

    Înapoi    




Alte reţete
1. Carne de vacă cu legume şi orez (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
2. Bame cu carne de vacă sau pasăre (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
3. Ciolan la cuptor cu varză călită in coşuleţe de spaghete (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
4. Spumă de ciocolată în straturi (Dulciuri > Spume)
5. Dovlecei cu umplutură colorată (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne tocată)
6. Mini-tarte cu banane (Dulciuri > Prăjituri)
7. Ciorbă de peşte cu paste (Supe, ciorbe, borşuri > Ciorbe)
8. Plăcintă a la Follas (Aperitive > Aperitive cu brânză)
9. Bomboane cu pate de ficat şi stafide (Aperitive > Aperitive cu carne)
10. Andive cu sos de brânză şi muştar (Salate > Salate de legume)
11. Ciorbă de bulion cu carne (Supe, ciorbe, borşuri > Ciorbe)
12. Supă cremă de morcovi cu napi (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
13. Îngheţată de zmeură (I) (Dulciuri > Îngheţate)
14. Roşii umplute cu tăiţei laţi (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
15. Salată de ciuperci (I) (Salate > Salate de legume)
16. Mămăligă la cuptor (I) (Mâncăruri > Preparate din mălai)
17. Supă de salată scarolă (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu carne)
18. Supă de mere (I) (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
19. Ciuperci marinate (III) (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
20. Salată de legume bulgărească (Salate > Salate de legume)
21. Curcan umplut cu legume (Mâncăruri > Fripturi)
22. Sufleu de brânză şi ouă (Aperitive > Aperitive cu brânză)
23. Carne înăbuşită cu cartofi (Niku-Jaga) (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
24. Omletă cu peşte şi sos de unt (Aperitive > Aperitive cu ouă)
25. Friptură de căprioară cu sos Cumberland (Mâncăruri > Fripturi)
26. Gogoşari cu ghebe (Conserve din legume, murături > Murături combinate)
27. Plăcintă de ceapă a la Stuttgart (Stuttgarter Zwiebelkuchen) (Aperitive > Aperitive cu carne)
28. Garnitură rapidă de cartofi (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
29. Supă cremă de spanac cu smântână (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
30. Salată italienească (Salate > Salate cu ouă)




   
Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2025 Pandora Impex SRL.