Spaghetti a la bolognese - reţetă tradiţională din Italia - eculinar.ro
 Acasă  | Rețete pe țări  | Forum  | Dicționar  | Articole  | Rețeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Auto  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Știri  | Coduri poștale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Pagina principală » Reţete tradiţionale » Italia » Spaghetti a la bolognese

Spaghetti a la bolognese

Reţetă tradiţională din Italia
Timp de preparare: 1 h

Complexitate: medie

Ingrediente: tulpini de telina (circa 150 g), 2 cepe, 2 morcovi (circa 150 g), 125 g jambon afumat, 40 g unt, 2 linguri ulei de masline, 375 carne de vita (tocata), 125 g carne de porc (tocata), sare, piper, 1/8 l vin alb sec, 3/8 l concentrat de carne de vita (Knorr+apa), 2-3 linguri pasta de tomate, 125 g ficatei de pui, nucsoara, 1/8 smantana dulce (subtire), zahar, 400 g spaghete.

Mod de preparare: Se curata telina. Se spala tulpinile de telina, se zvanta, se cresteaza cu cutitul la un capat si se indeparteaza cu atentie fibrele.
Se prepara "battuto". Se curata ceapa si morcovii. Ceapa se toaca marunt, iar morcovii si telina se taie mai intai felii, apoi fasii subtiri si cubulete. La fel si jambonul. Acest amestec de legume crude cu sunca se numeste "battuto".
Se prepara "soffrito". Intr-o tigaie, se incinge jumatate din cantitatea de unt, se introduce "battuto" si se caleste 10 minute amestecand intruna, dupa care se mai lasa putin sa se rumeneasca. "Battuto" a devenit astfel "soffrito", care se scoate din tigaie si se pune deoparte intr-o cratita mijlocie.
Se prajeste carnea tocata. Se toarna uleiul de masline in tigaie si se prajeste carnea tocata la foc iute, amestecand-o si sfaramand-o. Se gusta de sare si piper, si se toarna peste ea vinul. Se lasa sa fiarba incet - amestecand in continuare - pana ce s-a evaporat aproape toata zeama.
Se amesteca legumele cu carnea. Carnea tocata si prajita se pune in cratita cu "soffrito", se toarna deasupra zeama de carne si pasta de tomate si se amesteca bine. Se dau apoi intr-un clocot, se face focul mai mic si se lasa sa fiarba incet, cu capac, inca vreo 10 minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda.
Se prajesc ficateii. Se incinge in tigaie untul ramas si se prajesc ficateii spalati si zvantati, la foc mic, cate doua minute pe fiecare parte. Se sareaza, se pipereaza, se scot din tigaie si se lasa putin sa se raceasca. Pe urma se taie mai intai felii si apoi cubulete mici.
Se incorporeaza ficateii in sos. Se introduc ficateii in sos si se mai lasa sa fiarba circa 10 minute. Se adauga sare, piper si nucsoara rasa si la urma de tot - smantana.
Se fierb spaghetele. Intr-o oala mare se pun la fiert 4 l de apa cu 4 lingurite de sare. Se introduc spaghetele, se fierb "al dente", se lasa sa se scurga si se servesc cu sosul, peste care se presara - eventual - cateva frunzulite de busuioc taiate fasii.
7.134 vizualizări
980 tipăriri
4 trimiteri
 Versiunea printabilă
 Trimite reţeta unui prieten
 Trimite pe Twitter

    Înapoi    




Alte reţete
1. Lasagna cu verdeaţă şi dovlecei (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte)
2. Colţunaşi olandezi cu caşcaval (Aperitive > Aperitive cu brânză)
3. Andive cu brânză rasă (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
4. Aperitiv Zestran (Aperitive > Aperitive cu carne)
5. Tort din pişcoturi de şampanie cu dulceaţă (Dulciuri > Torturi)
6. Tort cu căpşuni (II) (Dulciuri > Torturi)
7. Dovlecei umpluţi cu orez (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
8. Supă cremă de roşii şi praz (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
9. Pâine cu ierburi aromate (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte)
10. Frigărui de pui cu rozmarin (Mâncăruri > Fripturi)
11. Tartă cu cacao (Dulciuri > Prăjituri)
12. Ceai de muşeţel (Băuturi > Ceaiuri)
13. Pulpă de porc cu slăninuţă afumată la cuptor (Mâncăruri > Fripturi)
14. Musaca cu orez şi crustă de caşcaval (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
15. Şalău cu smântână (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
16. Chifteluţe din peşte (II) (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
17. Wok cu piept de pui (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
18. Crap cu ciuperci (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
19. Ciorbă de perişoare a la grec (Supe, ciorbe, borşuri > Ciorbe)
20. Ruladă din muşchi de vită (Mâncăruri > Fripturi)
21. Sos roşu de ciuperci cu ceapă (Sosuri > Sosuri roşii)
22. Coaste de porc în sos la grătar (Mâncăruri > Fripturi)
23. Flan cu dovleac şi coajă de portocală (Dulciuri > Prăjituri)
24. Ciorbă de legume (Supe, ciorbe, borşuri > Ciorbe)
25. Mix de portocale cu banane şi pepene galben (Dulciuri > Salate de fructe)
26. Supă franţuzească cu praz (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
27. Ciuperci cu ton (Aperitive > Aperitive cu peşte)
28. Peşte cu sos a la grec (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
29. Păstrăvi în sos de unt (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
30. Tort şah (Dulciuri > Torturi)




   
Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2025 Pandora Impex SRL.