Spaghetti a la bolognese - reţetă tradiţională din Italia - eculinar.ro
 Acasă  | Rețete pe țări  | Forum  | Dicționar  | Articole  | Rețeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Auto  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Știri  | Coduri poștale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Pagina principală » Reţete tradiţionale » Italia » Spaghetti a la bolognese

Spaghetti a la bolognese

Reţetă tradiţională din Italia
Timp de preparare: 1 h

Complexitate: medie

Ingrediente: tulpini de telina (circa 150 g), 2 cepe, 2 morcovi (circa 150 g), 125 g jambon afumat, 40 g unt, 2 linguri ulei de masline, 375 carne de vita (tocata), 125 g carne de porc (tocata), sare, piper, 1/8 l vin alb sec, 3/8 l concentrat de carne de vita (Knorr+apa), 2-3 linguri pasta de tomate, 125 g ficatei de pui, nucsoara, 1/8 smantana dulce (subtire), zahar, 400 g spaghete.

Mod de preparare: Se curata telina. Se spala tulpinile de telina, se zvanta, se cresteaza cu cutitul la un capat si se indeparteaza cu atentie fibrele.
Se prepara "battuto". Se curata ceapa si morcovii. Ceapa se toaca marunt, iar morcovii si telina se taie mai intai felii, apoi fasii subtiri si cubulete. La fel si jambonul. Acest amestec de legume crude cu sunca se numeste "battuto".
Se prepara "soffrito". Intr-o tigaie, se incinge jumatate din cantitatea de unt, se introduce "battuto" si se caleste 10 minute amestecand intruna, dupa care se mai lasa putin sa se rumeneasca. "Battuto" a devenit astfel "soffrito", care se scoate din tigaie si se pune deoparte intr-o cratita mijlocie.
Se prajeste carnea tocata. Se toarna uleiul de masline in tigaie si se prajeste carnea tocata la foc iute, amestecand-o si sfaramand-o. Se gusta de sare si piper, si se toarna peste ea vinul. Se lasa sa fiarba incet - amestecand in continuare - pana ce s-a evaporat aproape toata zeama.
Se amesteca legumele cu carnea. Carnea tocata si prajita se pune in cratita cu "soffrito", se toarna deasupra zeama de carne si pasta de tomate si se amesteca bine. Se dau apoi intr-un clocot, se face focul mai mic si se lasa sa fiarba incet, cu capac, inca vreo 10 minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda.
Se prajesc ficateii. Se incinge in tigaie untul ramas si se prajesc ficateii spalati si zvantati, la foc mic, cate doua minute pe fiecare parte. Se sareaza, se pipereaza, se scot din tigaie si se lasa putin sa se raceasca. Pe urma se taie mai intai felii si apoi cubulete mici.
Se incorporeaza ficateii in sos. Se introduc ficateii in sos si se mai lasa sa fiarba circa 10 minute. Se adauga sare, piper si nucsoara rasa si la urma de tot - smantana.
Se fierb spaghetele. Intr-o oala mare se pun la fiert 4 l de apa cu 4 lingurite de sare. Se introduc spaghetele, se fierb "al dente", se lasa sa se scurga si se servesc cu sosul, peste care se presara - eventual - cateva frunzulite de busuioc taiate fasii.
7.146 vizualizări
982 tipăriri
4 trimiteri
 Versiunea printabilă
 Trimite reţeta unui prieten
 Trimite pe Twitter

    Înapoi    




Alte reţete
1. Parfe de ciocolată (Dulciuri > Îngheţate)
2. Salată verde cu smântână şi brânză topită (Salate > Salate de legume)
3. Căpşuni în gelatină (Dulciuri > Creme)
4. Pui umplut cu orez (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
5. Filet de boeuf Wellington (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
6. Piure de cartofi (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
7. Borş de spanac (I) (Supe, ciorbe, borşuri > Borşuri)
8. Sos de iaurt cu usturoi (Sosuri > Sosuri condimentate)
9. Budincă de cornuri (Dulciuri > Budinci)
10. Mâncare de ficăţei cu broccoli (Mâncăruri > Mâncăruri cu organe)
11. Vinete umplute cu ceapă, usturoi şi roşii (I) (Aperitive > Aperitive cu legume)
12. Salată de crudităţi cu creveţi (Salate > Salate cu raci, melci, fructe de mare)
13. Crap la cuptor (I) (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
14. Legume la grătar (grill) (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
15. Paella cu fasole şi melci (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
16. Prăjitură cu prune (Dulciuri > Prăjituri)
17. Ouă umplute cu pate de ficat (Aperitive > Aperitive cu ouă)
18. Ciorbă de legume (Supe, ciorbe, borşuri > Ciorbe)
19. Coşuleţe din portocale (Dulciuri > Salate de fructe)
20. Dovlecei cu bulion (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
21. Cacik (salată de castraveti turcească) (Aperitive > Aperitive cu legume)
22. Mâncare de vinete preparată ruseşte (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
23. Tort cu afine şi brânză de vacă (Dulciuri > Torturi)
24. Ştiucă umplută (II) (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
25. Biftec corsican (Mâncăruri > Fripturi)
26. Gutui coapte (II) (Dulciuri > Salate de fructe)
27. Plăcintă cu carne de pui şi şuncă (Aperitive > Aperitive cu carne)
28. Cartofi franţuzeşti cu brânză sau caşcaval (Aperitive > Aperitive cu legume)
29. Dulceaţă de vişine (Conserve de fructe > Dulceaţă)
30. Ciorbă de fasole verde, viţel şi şunculiţă afumată (Supe, ciorbe, borşuri > Ciorbe)




   
Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2025 Pandora Impex SRL.