Spaghetti a la bolognese - reţetă tradiţională din Italia - eculinar.ro
 Acasă  | Rețete pe țări  | Forum  | Dicționar  | Articole  | Rețeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Auto  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Știri  | Coduri poștale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Pagina principală » Reţete tradiţionale » Italia » Spaghetti a la bolognese

Spaghetti a la bolognese

Reţetă tradiţională din Italia
Timp de preparare: 1 h

Complexitate: medie

Ingrediente: tulpini de telina (circa 150 g), 2 cepe, 2 morcovi (circa 150 g), 125 g jambon afumat, 40 g unt, 2 linguri ulei de masline, 375 carne de vita (tocata), 125 g carne de porc (tocata), sare, piper, 1/8 l vin alb sec, 3/8 l concentrat de carne de vita (Knorr+apa), 2-3 linguri pasta de tomate, 125 g ficatei de pui, nucsoara, 1/8 smantana dulce (subtire), zahar, 400 g spaghete.

Mod de preparare: Se curata telina. Se spala tulpinile de telina, se zvanta, se cresteaza cu cutitul la un capat si se indeparteaza cu atentie fibrele.
Se prepara "battuto". Se curata ceapa si morcovii. Ceapa se toaca marunt, iar morcovii si telina se taie mai intai felii, apoi fasii subtiri si cubulete. La fel si jambonul. Acest amestec de legume crude cu sunca se numeste "battuto".
Se prepara "soffrito". Intr-o tigaie, se incinge jumatate din cantitatea de unt, se introduce "battuto" si se caleste 10 minute amestecand intruna, dupa care se mai lasa putin sa se rumeneasca. "Battuto" a devenit astfel "soffrito", care se scoate din tigaie si se pune deoparte intr-o cratita mijlocie.
Se prajeste carnea tocata. Se toarna uleiul de masline in tigaie si se prajeste carnea tocata la foc iute, amestecand-o si sfaramand-o. Se gusta de sare si piper, si se toarna peste ea vinul. Se lasa sa fiarba incet - amestecand in continuare - pana ce s-a evaporat aproape toata zeama.
Se amesteca legumele cu carnea. Carnea tocata si prajita se pune in cratita cu "soffrito", se toarna deasupra zeama de carne si pasta de tomate si se amesteca bine. Se dau apoi intr-un clocot, se face focul mai mic si se lasa sa fiarba incet, cu capac, inca vreo 10 minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda.
Se prajesc ficateii. Se incinge in tigaie untul ramas si se prajesc ficateii spalati si zvantati, la foc mic, cate doua minute pe fiecare parte. Se sareaza, se pipereaza, se scot din tigaie si se lasa putin sa se raceasca. Pe urma se taie mai intai felii si apoi cubulete mici.
Se incorporeaza ficateii in sos. Se introduc ficateii in sos si se mai lasa sa fiarba circa 10 minute. Se adauga sare, piper si nucsoara rasa si la urma de tot - smantana.
Se fierb spaghetele. Intr-o oala mare se pun la fiert 4 l de apa cu 4 lingurite de sare. Se introduc spaghetele, se fierb "al dente", se lasa sa se scurga si se servesc cu sosul, peste care se presara - eventual - cateva frunzulite de busuioc taiate fasii.
7.090 vizualizări
965 tipăriri
4 trimiteri
 Versiunea printabilă
 Trimite reţeta unui prieten
 Trimite pe Twitter

    Înapoi    




Alte reţete
1. Ardei umpluţi cu brânză condimentată (Aperitive > Aperitive cu brânză)
2. Miel cu fasole albă (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
3. Şniţele de pui în susan, cu salată de cartofi şi roşii (Mâncăruri > Fripturi)
4. Sote de pipote (Mâncăruri > Mâncăruri cu organe)
5. Cartofi noi cu mazăre şi orez (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
6. Piept de pui cu tarhon (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
7. Turnuleţ cu hering marinat (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
8. Sufleu de mămăliguţă (Mâncăruri > Preparate din mălai)
9. Sufleu de creier (Aperitive > Aperitive cu carne)
10. Dressing pentru salate (Sosuri > Sosuri reci)
11. Saramură aromată cu usturoi (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
12. Piept de pui cu şuncă şi brânză topită (Mâncăruri > Fripturi)
13. Rozete de cartofi (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
14. Salată de roşii, ardei, castraveţi şi ţelină (Salate > Salate de legume)
15. Cornete de parizer umplute (Aperitive > Aperitive cu carne)
16. Piept de pui cu banane (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
17. Haţegane cu chimen sau rozmarin (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte)
18. Tortuleţe cu portocală (Dulciuri > Prăjituri)
19. Friptură elveţiană cu tarhon (Mâncăruri > Fripturi)
20. Orez cu lapte (Dulciuri > Budinci)
21. Conopidă la cuptor (I) (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
22. Rulouri cu peşte (I) (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
23. Sos cu fileuri de anşoa şi castraveciori (Sosuri > Sosuri cu legume)
24. Zeamă de peşte (Supe, ciorbe, borşuri > Borşuri)
25. Budincă de vişine cu sos de vanilie (Dulciuri > Budinci)
26. Salată de legume bulgărească (Salate > Salate de legume)
27. Omletă ţărănească cu ton (Aperitive > Aperitive cu ouă)
28. Sarmale cu orez şi ciuperci (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
29. Jaluzele cu nectarine (Dulciuri > Prăjituri)
30. Piept de pui cu alune (II) (Mâncăruri > Fripturi)




   
Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2025 Pandora Impex SRL.