Spaghetti a la bolognese - reţetă tradiţională din Italia - eculinar.ro
 Acasă  | Rețete pe țări  | Forum  | Dicționar  | Articole  | Rețeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Auto  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Știri  | Coduri poștale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Pagina principală » Reţete tradiţionale » Italia » Spaghetti a la bolognese

Spaghetti a la bolognese

Reţetă tradiţională din Italia
Timp de preparare: 1 h

Complexitate: medie

Ingrediente: tulpini de telina (circa 150 g), 2 cepe, 2 morcovi (circa 150 g), 125 g jambon afumat, 40 g unt, 2 linguri ulei de masline, 375 carne de vita (tocata), 125 g carne de porc (tocata), sare, piper, 1/8 l vin alb sec, 3/8 l concentrat de carne de vita (Knorr+apa), 2-3 linguri pasta de tomate, 125 g ficatei de pui, nucsoara, 1/8 smantana dulce (subtire), zahar, 400 g spaghete.

Mod de preparare: Se curata telina. Se spala tulpinile de telina, se zvanta, se cresteaza cu cutitul la un capat si se indeparteaza cu atentie fibrele.
Se prepara "battuto". Se curata ceapa si morcovii. Ceapa se toaca marunt, iar morcovii si telina se taie mai intai felii, apoi fasii subtiri si cubulete. La fel si jambonul. Acest amestec de legume crude cu sunca se numeste "battuto".
Se prepara "soffrito". Intr-o tigaie, se incinge jumatate din cantitatea de unt, se introduce "battuto" si se caleste 10 minute amestecand intruna, dupa care se mai lasa putin sa se rumeneasca. "Battuto" a devenit astfel "soffrito", care se scoate din tigaie si se pune deoparte intr-o cratita mijlocie.
Se prajeste carnea tocata. Se toarna uleiul de masline in tigaie si se prajeste carnea tocata la foc iute, amestecand-o si sfaramand-o. Se gusta de sare si piper, si se toarna peste ea vinul. Se lasa sa fiarba incet - amestecand in continuare - pana ce s-a evaporat aproape toata zeama.
Se amesteca legumele cu carnea. Carnea tocata si prajita se pune in cratita cu "soffrito", se toarna deasupra zeama de carne si pasta de tomate si se amesteca bine. Se dau apoi intr-un clocot, se face focul mai mic si se lasa sa fiarba incet, cu capac, inca vreo 10 minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda.
Se prajesc ficateii. Se incinge in tigaie untul ramas si se prajesc ficateii spalati si zvantati, la foc mic, cate doua minute pe fiecare parte. Se sareaza, se pipereaza, se scot din tigaie si se lasa putin sa se raceasca. Pe urma se taie mai intai felii si apoi cubulete mici.
Se incorporeaza ficateii in sos. Se introduc ficateii in sos si se mai lasa sa fiarba circa 10 minute. Se adauga sare, piper si nucsoara rasa si la urma de tot - smantana.
Se fierb spaghetele. Intr-o oala mare se pun la fiert 4 l de apa cu 4 lingurite de sare. Se introduc spaghetele, se fierb "al dente", se lasa sa se scurga si se servesc cu sosul, peste care se presara - eventual - cateva frunzulite de busuioc taiate fasii.
7.123 vizualizări
975 tipăriri
4 trimiteri
 Versiunea printabilă
 Trimite reţeta unui prieten
 Trimite pe Twitter

    Înapoi    




Alte reţete
1. Pulpe de pui cu usturoi şi busuioc (Mâncăruri > Fripturi)
2. Frigănele (chifteluţe) de mei (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
3. Plăcintă din cartofi şi brânză feta (Aperitive > Aperitive cu brânză)
4. Salată de andive cu piept de pasăre (II) (Salate > Salate cu carne de pasăre)
5. Flanuri de dovlecei (Aperitive > Aperitive cu legume)
6. Salată sârbească de ceapă verde (Salate > Salate de legume)
7. Chec aperitiv cu muşchi şi măsline (Aperitive > Aperitive cu carne)
8. Ştiucă cu legume la cuptor (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
9. Supă de spanac cu ciuperci (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
10. Tartă cu roşii (Aperitive > Aperitive cu legume)
11. Sos spumos de vin (Sosuri > Sosuri pentru dulciuri)
12. Plăcintă dobrogeană cu brânză (Aperitive > Aperitive cu brânză)
13. Perişoare din peşte cu sos tomat (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
14. Tăiţei sicilieni cu măsline (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte)
15. Cafea filtru (Băuturi > Cafele)
16. Borş de perişoare cu roşii (Supe, ciorbe, borşuri > Borşuri)
17. Tort biscuit (Dulciuri > Torturi)
18. Zacuscă cu peşte (Conserve din legume, murături > Conserve de iarnă)
19. Antricot de viţel în staniol (Mâncăruri > Fripturi)
20. Dovlecei cu brânză (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
21. Salată de ciuperci cu sos de lămâie (Salate > Salate de legume)
22. Piftie de gâscă sau curcan (Aperitive > Aperitive cu carne)
23. Salată de caracatiţă cu legume (Salate > Salate cu raci, melci, fructe de mare)
24. Broccoli cu unt de muştar (Aperitive > Aperitive cu legume)
25. Pulpă de miel cu salvie şi tarhon (Mâncăruri > Fripturi)
26. Tocană de miel cu coriandru (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
27. Salată de ouă cu ceapă (Salate > Salate cu ouă)
28. Aperitiv Ligia (Aperitive > Aperitive cu ouă)
29. Omletă cu de toate (Aperitive > Aperitive cu ouă)
30. Mâncărică de fasole cu cârnaţi afumaţi sau cabanos (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)




   
Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2025 Pandora Impex SRL.