Spaghetti a la bolognese - reţetă tradiţională din Italia - eculinar.ro
 Acasă  | Rețete pe țări  | Forum  | Dicționar  | Articole  | Rețeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Auto  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Știri  | Coduri poștale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Pagina principală » Reţete tradiţionale » Italia » Spaghetti a la bolognese

Spaghetti a la bolognese

Reţetă tradiţională din Italia
Timp de preparare: 1 h

Complexitate: medie

Ingrediente: tulpini de telina (circa 150 g), 2 cepe, 2 morcovi (circa 150 g), 125 g jambon afumat, 40 g unt, 2 linguri ulei de masline, 375 carne de vita (tocata), 125 g carne de porc (tocata), sare, piper, 1/8 l vin alb sec, 3/8 l concentrat de carne de vita (Knorr+apa), 2-3 linguri pasta de tomate, 125 g ficatei de pui, nucsoara, 1/8 smantana dulce (subtire), zahar, 400 g spaghete.

Mod de preparare: Se curata telina. Se spala tulpinile de telina, se zvanta, se cresteaza cu cutitul la un capat si se indeparteaza cu atentie fibrele.
Se prepara "battuto". Se curata ceapa si morcovii. Ceapa se toaca marunt, iar morcovii si telina se taie mai intai felii, apoi fasii subtiri si cubulete. La fel si jambonul. Acest amestec de legume crude cu sunca se numeste "battuto".
Se prepara "soffrito". Intr-o tigaie, se incinge jumatate din cantitatea de unt, se introduce "battuto" si se caleste 10 minute amestecand intruna, dupa care se mai lasa putin sa se rumeneasca. "Battuto" a devenit astfel "soffrito", care se scoate din tigaie si se pune deoparte intr-o cratita mijlocie.
Se prajeste carnea tocata. Se toarna uleiul de masline in tigaie si se prajeste carnea tocata la foc iute, amestecand-o si sfaramand-o. Se gusta de sare si piper, si se toarna peste ea vinul. Se lasa sa fiarba incet - amestecand in continuare - pana ce s-a evaporat aproape toata zeama.
Se amesteca legumele cu carnea. Carnea tocata si prajita se pune in cratita cu "soffrito", se toarna deasupra zeama de carne si pasta de tomate si se amesteca bine. Se dau apoi intr-un clocot, se face focul mai mic si se lasa sa fiarba incet, cu capac, inca vreo 10 minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda.
Se prajesc ficateii. Se incinge in tigaie untul ramas si se prajesc ficateii spalati si zvantati, la foc mic, cate doua minute pe fiecare parte. Se sareaza, se pipereaza, se scot din tigaie si se lasa putin sa se raceasca. Pe urma se taie mai intai felii si apoi cubulete mici.
Se incorporeaza ficateii in sos. Se introduc ficateii in sos si se mai lasa sa fiarba circa 10 minute. Se adauga sare, piper si nucsoara rasa si la urma de tot - smantana.
Se fierb spaghetele. Intr-o oala mare se pun la fiert 4 l de apa cu 4 lingurite de sare. Se introduc spaghetele, se fierb "al dente", se lasa sa se scurga si se servesc cu sosul, peste care se presara - eventual - cateva frunzulite de busuioc taiate fasii.
7.122 vizualizări
975 tipăriri
4 trimiteri
 Versiunea printabilă
 Trimite reţeta unui prieten
 Trimite pe Twitter

    Înapoi    




Alte reţete
1. Porc cu sos de muştar (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
2. Salată de ton cu fasole şi păpădie (Salate > Salate cu peşte)
3. Carne tocată cu castraveţi (Aperitive > Aperitive cu carne)
4. Omletă cu jambon (Aperitive > Aperitive cu ouă)
5. Salată de dovlecei cu maioneză şi usturoi (Salate > Salate de legume)
6. Bame cu carne de porc (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
7. Supă picantă de pui (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu carne)
8. Găluşte dospite cu magiun de prune (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte)
9. Gazpacho (Supă rece de roşii) (III) (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
10. Plăcinţele cu dovleac (Aperitive > Aperitive cu legume)
11. Cordon Vert, Bleu şi Orange (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
12. Macaroane cu brânză (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte)
13. Saramură de crap (I) (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
14. Surimi cu salată mexicană (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
15. Vinete la cuptor cu sos alb (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
16. Borş rusesc cu zarzavat (Supe, ciorbe, borşuri > Borşuri)
17. Latkes (Aperitive > Aperitive cu legume)
18. Sos de roşii (Sosuri > Sosuri roşii)
19. Pizza românească (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte)
20. Salată picantă (III) (Salate > Salate de legume)
21. Piept de pui la cuptor cu vin şi ardei muraţi (Mâncăruri > Fripturi)
22. Terină cu caise şi piersici (Dulciuri > Prăjituri)
23. Miel cu spanac şi lămâie (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
24. Ostropel de raţă (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
25. Ciorbă de fasole verde (II) (Supe, ciorbe, borşuri > Ciorbe)
26. Salată de midii (Salate > Salate cu raci, melci, fructe de mare)
27. Rulouri din carne de viţel cu sos picant (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
28. Pâine cu chimen şi măsline (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte)
29. Pui cu orez (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
30. Cartofi gratinaţi (I) (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)




   
Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2025 Pandora Impex SRL.