Spaghetti a la bolognese - reţetă tradiţională din Italia - eculinar.ro
 Acasă  | Rețete pe țări  | Forum  | Dicționar  | Articole  | Rețeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Auto  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Știri  | Coduri poștale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Pagina principală » Reţete tradiţionale » Italia » Spaghetti a la bolognese

Spaghetti a la bolognese

Reţetă tradiţională din Italia
Timp de preparare: 1 h

Complexitate: medie

Ingrediente: tulpini de telina (circa 150 g), 2 cepe, 2 morcovi (circa 150 g), 125 g jambon afumat, 40 g unt, 2 linguri ulei de masline, 375 carne de vita (tocata), 125 g carne de porc (tocata), sare, piper, 1/8 l vin alb sec, 3/8 l concentrat de carne de vita (Knorr+apa), 2-3 linguri pasta de tomate, 125 g ficatei de pui, nucsoara, 1/8 smantana dulce (subtire), zahar, 400 g spaghete.

Mod de preparare: Se curata telina. Se spala tulpinile de telina, se zvanta, se cresteaza cu cutitul la un capat si se indeparteaza cu atentie fibrele.
Se prepara "battuto". Se curata ceapa si morcovii. Ceapa se toaca marunt, iar morcovii si telina se taie mai intai felii, apoi fasii subtiri si cubulete. La fel si jambonul. Acest amestec de legume crude cu sunca se numeste "battuto".
Se prepara "soffrito". Intr-o tigaie, se incinge jumatate din cantitatea de unt, se introduce "battuto" si se caleste 10 minute amestecand intruna, dupa care se mai lasa putin sa se rumeneasca. "Battuto" a devenit astfel "soffrito", care se scoate din tigaie si se pune deoparte intr-o cratita mijlocie.
Se prajeste carnea tocata. Se toarna uleiul de masline in tigaie si se prajeste carnea tocata la foc iute, amestecand-o si sfaramand-o. Se gusta de sare si piper, si se toarna peste ea vinul. Se lasa sa fiarba incet - amestecand in continuare - pana ce s-a evaporat aproape toata zeama.
Se amesteca legumele cu carnea. Carnea tocata si prajita se pune in cratita cu "soffrito", se toarna deasupra zeama de carne si pasta de tomate si se amesteca bine. Se dau apoi intr-un clocot, se face focul mai mic si se lasa sa fiarba incet, cu capac, inca vreo 10 minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda.
Se prajesc ficateii. Se incinge in tigaie untul ramas si se prajesc ficateii spalati si zvantati, la foc mic, cate doua minute pe fiecare parte. Se sareaza, se pipereaza, se scot din tigaie si se lasa putin sa se raceasca. Pe urma se taie mai intai felii si apoi cubulete mici.
Se incorporeaza ficateii in sos. Se introduc ficateii in sos si se mai lasa sa fiarba circa 10 minute. Se adauga sare, piper si nucsoara rasa si la urma de tot - smantana.
Se fierb spaghetele. Intr-o oala mare se pun la fiert 4 l de apa cu 4 lingurite de sare. Se introduc spaghetele, se fierb "al dente", se lasa sa se scurga si se servesc cu sosul, peste care se presara - eventual - cateva frunzulite de busuioc taiate fasii.
7.178 vizualizări
992 tipăriri
4 trimiteri
 Versiunea printabilă
 Trimite reţeta unui prieten
 Trimite pe Twitter

    Înapoi    




Alte reţete
1. Cartofi wedges (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
2. Ciorbă de legume cu smântână (Supe, ciorbe, borşuri > Ciorbe)
3. Supă de griş (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
4. Tăiţei cu lapte (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte)
5. Friptură de curcan cu ananas (Mâncăruri > Fripturi)
6. Salată de căpşuni (Dulciuri > Salate de fructe)
7. Îngheţată de cacao (Dulciuri > Îngheţate)
8. Galetă de cartofi cu slăninuţă afumată (Aperitive > Aperitive cu carne)
9. Farsmac (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
10. Risotto cu limbă (Mâncăruri > Mâncăruri cu organe)
11. Supă de chili verde (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
12. Tarte cu căpşuni (Dulciuri > Prăjituri)
13. Pui cu mazăre (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
14. Creier cu ciuperci, lămâie şi smântână (Mâncăruri > Mâncăruri cu organe)
15. Ciorbă de berbec (reţetă arabă) (Supe, ciorbe, borşuri > Ciorbe)
16. Cremă universală de vanilie (Dulciuri > Creme)
17. Plăcintă de spanac în foetaj (Aperitive > Aperitive cu legume)
18. Spaghetti Carbonara (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte)
19. Tochitură cu cartofi ţărăneşti (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
20. Ciorbă pescărească (II) (Supe, ciorbe, borşuri > Ciorbe)
21. Chifteluţe din carne de miel (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne tocată)
22. Salată cu maioneză şi nucă (Salate > Salate de legume)
23. Roşii umplute cu roşii (Aperitive > Aperitive cu legume)
24. Ficat prăjit tăvălit prin făină (Mâncăruri > Fripturi)
25. Ciorbă de potroace (I) (Supe, ciorbe, borşuri > Ciorbe)
26. Ceapă umplută cu nuci şi măsline (Aperitive > Aperitive cu legume)
27. Ouă în roşii (Aperitive > Aperitive cu ouă)
28. Salată de fasole verde cu usturoi, boia şi verdeaţă (Salate > Salate de legume)
29. Supă de cartofi (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
30. Canelloni cu brânză şi spanac (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte)




   
Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2025 Pandora Impex SRL.