Spaghetti a la bolognese - reţetă tradiţională din Italia - eculinar.ro
 Acasă  | Rețete pe țări  | Forum  | Dicționar  | Articole  | Rețeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Auto  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Știri  | Coduri poștale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Pagina principală » Reţete tradiţionale » Italia » Spaghetti a la bolognese

Spaghetti a la bolognese

Reţetă tradiţională din Italia
Timp de preparare: 1 h

Complexitate: medie

Ingrediente: tulpini de telina (circa 150 g), 2 cepe, 2 morcovi (circa 150 g), 125 g jambon afumat, 40 g unt, 2 linguri ulei de masline, 375 carne de vita (tocata), 125 g carne de porc (tocata), sare, piper, 1/8 l vin alb sec, 3/8 l concentrat de carne de vita (Knorr+apa), 2-3 linguri pasta de tomate, 125 g ficatei de pui, nucsoara, 1/8 smantana dulce (subtire), zahar, 400 g spaghete.

Mod de preparare: Se curata telina. Se spala tulpinile de telina, se zvanta, se cresteaza cu cutitul la un capat si se indeparteaza cu atentie fibrele.
Se prepara "battuto". Se curata ceapa si morcovii. Ceapa se toaca marunt, iar morcovii si telina se taie mai intai felii, apoi fasii subtiri si cubulete. La fel si jambonul. Acest amestec de legume crude cu sunca se numeste "battuto".
Se prepara "soffrito". Intr-o tigaie, se incinge jumatate din cantitatea de unt, se introduce "battuto" si se caleste 10 minute amestecand intruna, dupa care se mai lasa putin sa se rumeneasca. "Battuto" a devenit astfel "soffrito", care se scoate din tigaie si se pune deoparte intr-o cratita mijlocie.
Se prajeste carnea tocata. Se toarna uleiul de masline in tigaie si se prajeste carnea tocata la foc iute, amestecand-o si sfaramand-o. Se gusta de sare si piper, si se toarna peste ea vinul. Se lasa sa fiarba incet - amestecand in continuare - pana ce s-a evaporat aproape toata zeama.
Se amesteca legumele cu carnea. Carnea tocata si prajita se pune in cratita cu "soffrito", se toarna deasupra zeama de carne si pasta de tomate si se amesteca bine. Se dau apoi intr-un clocot, se face focul mai mic si se lasa sa fiarba incet, cu capac, inca vreo 10 minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda.
Se prajesc ficateii. Se incinge in tigaie untul ramas si se prajesc ficateii spalati si zvantati, la foc mic, cate doua minute pe fiecare parte. Se sareaza, se pipereaza, se scot din tigaie si se lasa putin sa se raceasca. Pe urma se taie mai intai felii si apoi cubulete mici.
Se incorporeaza ficateii in sos. Se introduc ficateii in sos si se mai lasa sa fiarba circa 10 minute. Se adauga sare, piper si nucsoara rasa si la urma de tot - smantana.
Se fierb spaghetele. Intr-o oala mare se pun la fiert 4 l de apa cu 4 lingurite de sare. Se introduc spaghetele, se fierb "al dente", se lasa sa se scurga si se servesc cu sosul, peste care se presara - eventual - cateva frunzulite de busuioc taiate fasii.
7.144 vizualizări
981 tipăriri
4 trimiteri
 Versiunea printabilă
 Trimite reţeta unui prieten
 Trimite pe Twitter

    Înapoi    




Alte reţete
1. Fileuri de cod sau şalău cu ratatouille  (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
2. Ciuperci a la grec (I) (Aperitive > Aperitive cu ciuperci)
3. Tocăniţă de curcan (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
4. Salată de cartofi italienească (Salate > Salate de legume)
5. Sarmale de varză acră cu carne de curcan şi nuci (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne tocată)
6. Piept de gâscă tocat (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne tocată)
7. Peşte la sare (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
8. Costiţă afumată cu ciuperci (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
9. Cod alb cu sos de curry (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
10. Pui cu orez şi dovleac (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
11. Chec cu verdeţuri şi ouă fierte (Aperitive > Aperitive cu ouă)
12. Cremă de ciuperci cu nuci (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
13. Plăcinţele cu cartofi şi ţelină (Aperitive > Aperitive cu legume)
14. Tartă cu legume (I) (Aperitive > Aperitive cu legume)
15. Pui cu smântână (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
16. Sos de alune şi usturoi (Sosuri > Sosuri condimentate)
17. Salată de crudităţi cu smântână (Salate > Salate de legume)
18. Creveţi cu smântână (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
19. Bulgări de zăpadă (lapte de pasăre) (Dulciuri > Creme)
20. Praz cu măsline în sos de roşii (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
21. Tort de biscuiţi cu frişcă (Dulciuri > Torturi)
22. Coaste de porc cu miere şi ghimbir (Mâncăruri > Fripturi)
23. Pate de ficat de porc cu legume la cuptor (Aperitive > Aperitive cu carne)
24. Crap pe varză (III) (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
25. Vinete cu sos de busuioc (Aperitive > Aperitive cu legume)
26. Creveţi surpriză (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
27. Cataif (Dulciuri > Prăjituri)
28. Conopidă cu chifteluţe la cuptor (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne tocată)
29. Mujdei cu smântână (Sosuri > Sosuri pentru mâncăruri cu peşte)
30. Spumă de ficat în aspic (Aperitive > Aperitive cu carne)




   
Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2025 Pandora Impex SRL.