Vinete la cuptor (II) - reţetă tradiţională din Grecia - eculinar.ro
 Acasă  | Rețete pe țări  | Forum  | Dicționar  | Articole  | Rețeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Auto  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Știri  | Coduri poștale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Pagina principală » Reţete tradiţionale » Grecia » Vinete la cuptor (II)

Vinete la cuptor (II)

Reţetă tradiţională din Grecia
Timp de preparare: 2 h

Complexitate: ridicată

Ingrediente: 2 vinete mari (a 700 g fiecare), sare, 700 g rosii coapte, 3 cepe, 4 catei de usturoi, o legatura de patrunjel, o lingurita de oregano, 6 linguri de untdelemn de masline.
Pentru sos: o lingura de unt, 2 linguri de faina, 300 ml lapte, 130 g cascaval sau telemea rasa (uscata), piper alb, nucsoara proaspat rasa, 2 galbenusuri de ou, 2 linguri de pulpa de rosii (bulion), un praf de zahar.

Mod de preparare: Se spala vinetele, se curata de coaja si se taie in doua pe lung. Se presara cu sare si se lasa 15 minute sa se scurga. Se porneste cuptorul.
Se oparesc rosiile, se cojesc, se taie in doua si se curata de seminte (sucul care se scurge se aduna intr-o cana). Pulpa de rosii se toaca marunt. Se curata ceapa si usturoiul, se toaca marunt.
Se spala vinetele de sare, apoi se usuca cu o hartie absorbanta. Se unge o tava cu untdelemn si se pun vinetele cu gura in jos (pe partea taiata), apoi se dau la cuptor vreme de 20 de minute.
Se incinge intr-o tigaie untdelemnul si se caleste ceapa si usturoiul, pana se inmoaie si devin aurii.
Intre timp, se pregateste sosul: se inmoaie untul pe flacara potrivita, se adauga faina, amestecand. Se pune laptele si se lasa totul pe foc mic vreme de 5 minute, amestecand mereu, pana ce sosul este legat. Se adauga cascavalul sau branza rasa, sarea, piperul si nucsoara. Se ia vasul de pe foc si se amesteca repede in sos cele doua galbenusuri de ou.
Peste ceapa si usturoiul din tigaie se pun rosiile si ierburile aromate si se lasa totul sa fiarba 10 minute, pana se obtine un piure mai gros.
Se scot vinetele din cuptor si li se face o mica scobitura. Partea scoasa se toaca si se amesteca cu rosiile. Se pune din nou pe foc cateva minute, adaugandu-se sare, piper si zahar. Se pun vinetele intr-un vas plat de Jena, se umplu cu tocatura de rosii si se acopera cu sosul alb. Restul de cascaval se presara deasupra.
Bulionul de rosii se amesteca cu zeama scursa de la scoaterea semintelor, cu 150 ml apa si doua linguri de untdelemn. Se sareaza putin si se toarna peste vinete. Se baga la cuptor vreme de 25 de minute, pana ce suprafata devine maro-deschis.
5.137 vizualizări
826 tipăriri
5 trimiteri
 Versiunea printabilă
 Trimite reţeta unui prieten
 Trimite pe Twitter

    Înapoi    




Alte reţete
1. Gulaş de carne cu cartofi şi chimen (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
2. Vinete marinate (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
3. Vinete cu ardei şi roşii (Conserve din legume, murături > Conserve de iarnă)
4. Salată de cicoare scarolă cu smântână (Salate > Salate de legume)
5. Îngheţată de lămâi sau portocale (Dulciuri > Îngheţate)
6. Tarte cu ciuperci şi ouă de prepeliţă (Aperitive > Aperitive cu ciuperci)
7. Plăcinţele cu ceapă şi brânză de vacă (Aperitive > Aperitive cu carne)
8. Salată de crudităţi cu sos de iaurt (Salate > Salate de legume)
9. Pui prajit la tavă cu usturoi (Mâncăruri > Fripturi)
10. Peşte la cuptor cu paste orzo şi sos de unt (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
11. Peşte cu salată de fasole albă (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
12. Tort de clătite cu lebăr (Aperitive > Aperitive cu carne)
13. Salată pestriţă (Salate > Salate de legume)
14. Cruşon de portocale sau lămâi (Băuturi > Băuturi cu vin)
15. Salată de sparanghel cu carne de pasăre (Salate > Salate cu carne de pasăre)
16. Corăbioare de vinete cu brînzeturi (Aperitive > Aperitive cu legume)
17. Salată de paste cu roşii şi creveţi (Salate > Salate cu raci, melci, fructe de mare)
18. Plăcintă dospită cu mere şi slăninuţă afumată (Aperitive > Aperitive cu carne)
19. Salată de ridichi negre (Salate > Salate de legume)
20. Ştiucă la cuptor (II) (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
21. Salată de varză roşie (Salate > Salate de legume)
22. Langoşi ungureşti (Aperitive > Aperitive cu ouă)
23. Ciorbă de măruntaie de pasăre a la grec (Supe, ciorbe, borşuri > Ciorbe)
24. Melcişori cu broccoli (Orecchiette con i broccoli) (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte)
25. Delicatese de legume (Conserve din legume, murături > Conserve de iarnă)
26. Supă de pasăre cu legume (II) (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu carne)
27. Mere la cuptor (I) (Dulciuri > Salate de fructe)
28. Ciorbă de salată cu cabanos acrită cu iaurt (Supe, ciorbe, borşuri > Ciorbe)
29. Ceapă murată în oţet (II) (Conserve din legume, murături > Murături simple)
30. Sos de roşii cu legume (II) (Sosuri > Sosuri roşii)




   
Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2025 Pandora Impex SRL.