Ştrudel vienez cu mere - reţetă tradiţională din Austria - eculinar.ro
 Acasă  | Rețete pe țări  | Forum  | Dicționar  | Articole  | Rețeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Auto  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Știri  | Coduri poștale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Pagina principală » Reţete tradiţionale » Austria » Ştrudel vienez cu mere

Ştrudel vienez cu mere

Reţetă tradiţională din Austria
Timp de preparare: 2 h 30 min.

Complexitate: ridicată

Porţii: 8

Ingrediente: Pentru aluatul de ştrudel: 200 g făină, 2 linguri ulei (20 ml), 1/8 l apă calduţă, 1 vîrf de cuţit sare.
Pentru umplutură: 60 g stafide, 50 ml rom, 80 g unt, 100 g pesmet alb, 110 g zahăr, 1 plic zahăr vanilat, 1 kg mere acrişoare, 50 g nuca zdrobită, 1 linguriţă scortişoară, coaja rasă de la 1/2 lămîie.
În plus: 150 g unt topit, zahăr farin pentru pudrat.

Mod de preparare: Se frămîntă aluatul: Se pun într-un castron făina, uleiul, apa şi sarea şi se amestecă pînă ce se obţine o masă omogenă. Apoi se scoate aluatul şi se frămîntă cu mîna, pînă ce devine neted şi se desprinde de pe planşetă. Se adună, se face o sferă, se unge cu ulei, se bagă sub un vas încins şi se lasă să se odihnească circa o oră.
Se rumeneşte pesmetul: Se înmoaie stafidele în rom circa 20 de minute. Se topeşte untul într-o tigaie, se adaugă pesmetul şi 10 g de zahăr şi se rumenesc, amestecînd întruna. Apoi se scot pe o farfurie şi se lasă să se răcească.
Se prepară umplutura: Se spală merele, se curăţă de coajă şi se taie în opt. Se îndepărtează partea lemnoasă şi seminţele şi se taie (pe lat) felioare subţiri. Se pun într-un castron şi se adaugă stafidele înmuiate şi nucile zdrobite. Se amestecă restul de zahăr cu scortişoara şi, împreună cu coaja de lămîie, se încorporează în umplutura de mere şi stafide.
Se întinde aluatul cu sucitorul: Se presară cu un strat subţire de făină un şervet mare de bucătărie. Se apasă puţin sfera de aluat, apoi se aşează pe şervetul înfăinat şi se întinde cu sucitorul pînă ce se obţine un dreptunghi de circa 50x40 cm.
Se întinde aluatul cu mîna: Se prinde aluatul pe dedesubt cu dosul palmelor înfăinate şi se întinde cu grijă dinspre mijloc spre exterior, pînă ce dreptunghiul măsoară circa 60x45 cm. Este suficient de subţire atunci cînd se vede prin el modelul de pe ştergar.
Se aşează umplutura: Se unge (cu o pensulă) aluatul întins cu puţin unt topit şi se presară peste el pesmetul rumenit, lăsîndu-se de jur-împrejur o margine liberă de circa 2 cm. Apoi se întinde pe toată suprafaţa umplutura de mere cu stafide.
Se rulează ştrudelul: Se încinge cuptorul la 200 grade C. Cu ajutorul şervetului, se rulează ştrudelul, începand din capătul mai îngust pînă la mijloc. Se îndoaie spre interior marginile fără umplutură, pentru ca aceasta să nu iasă, se apasă puţin cu palmele şi se rulează apoi pînă la capăt.
Se unge cu unt: Se aşează ştrudelul pe o tavă unsă şi se unge cu jumătate din untul (topit) rămas. Se dă la cuptor şi se coace aproximativ o oră. Se scoate, se unge cu restul de unt, se lasă să se răcească circa 15 minute şi se pudrează cu zahăr farin.
38.888 vizualizări
1.799 tipăriri
33 trimiteri
 Versiunea printabilă
 Trimite reţeta unui prieten
 Trimite pe Twitter

    Înapoi    




Alte reţete
1. Coastă de porc umplută cu mere (Mâncăruri > Fripturi)
2. Merlucius cu mere (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
3. Mere umplute cu brânză şi fructe uscate (Aperitive > Aperitive cu brânză)
4. Ştrudel cu morcovi (Dulciuri > Prăjituri)
5. Supă de mere cu praz şi susan (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
6. Tort de mere, pere, caise (Dulciuri > Torturi)
7. Garnitură de portocale, mere şi vin alb (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
8. Şniţel vienez (I) (Mâncăruri > Fripturi)
9. Portocale cu mere şi coniac (Dulciuri > Salate de fructe)
10. Plăcintă cu ceapă şi mere (Aperitive > Aperitive cu legume)
11. Tort cu nucă şi mere (Dulciuri > Torturi)
12. Mere la cuptor (I) (Dulciuri > Salate de fructe)
13. Budincă de cartofi cu mere (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte)
14. Tartă cu mere (III) (Dulciuri > Prăjituri)
15. Budincă vieneză cu morcovi şi ceapă verde (Aperitive > Aperitive cu legume)
16. Salată de heringi cu mere (Salate > Salate cu peşte)
17. Peşte cu crustă de mere (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
18. Papanaşi din mere cu drojdie (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte)
19. Cotlet cu mere (Mâncăruri > Fripturi)
20. Tartă Tatin cu mere (I) (Dulciuri > Prăjituri)
21. Ştrudel cu brânză dulce (Dulciuri > Prăjituri)
22. Salată de mere şi portocale (Dulciuri > Salate de fructe)
23. Ştrudel cu praz (Aperitive > Aperitive cu legume)
24. Ştrudel cu brânză (Aperitive > Aperitive cu brânză)
25. Carne de porc cu mere (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
26. Tartă provensală cu mere (Dulciuri > Prăjituri)
27. Zacuscă din morcovi şi mere (Conserve din legume, murături > Conserve de iarnă)
28. Friptură de porc la tavă cu mere şi varză de Bruxelles (Mâncăruri > Fripturi)
29. Supă de mere cu costiţă afumată (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu carne)
30. Mere cu orez şi şodou (Dulciuri > Prăjituri)




   
Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2025 Pandora Impex SRL.