Ştrudel vienez cu mere - reţetă tradiţională din Austria - eculinar.ro
 Acasă  | Reţete pe ţări  | Forum  | Dicţionar  | Articole  | Reţeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Auto  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Ştiri  | Coduri poştale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Pagina principală » Reţete tradiţionale » Austria » Ştrudel vienez cu mere

Ştrudel vienez cu mere

Reţetă tradiţională din Austria
Timp de preparare: 2 h 30 min.

Complexitate: ridicată

Porţii: 8

Ingrediente: Pentru aluatul de ştrudel: 200 g făină, 2 linguri ulei (20 ml), 1/8 l apă calduţă, 1 vîrf de cuţit sare.
Pentru umplutură: 60 g stafide, 50 ml rom, 80 g unt, 100 g pesmet alb, 110 g zahăr, 1 plic zahăr vanilat, 1 kg mere acrişoare, 50 g nuca zdrobită, 1 linguriţă scortişoară, coaja rasă de la 1/2 lămîie.
În plus: 150 g unt topit, zahăr farin pentru pudrat.

Mod de preparare: Se frămîntă aluatul: Se pun într-un castron făina, uleiul, apa şi sarea şi se amestecă pînă ce se obţine o masă omogenă. Apoi se scoate aluatul şi se frămîntă cu mîna, pînă ce devine neted şi se desprinde de pe planşetă. Se adună, se face o sferă, se unge cu ulei, se bagă sub un vas încins şi se lasă să se odihnească circa o oră.
Se rumeneşte pesmetul: Se înmoaie stafidele în rom circa 20 de minute. Se topeşte untul într-o tigaie, se adaugă pesmetul şi 10 g de zahăr şi se rumenesc, amestecînd întruna. Apoi se scot pe o farfurie şi se lasă să se răcească.
Se prepară umplutura: Se spală merele, se curăţă de coajă şi se taie în opt. Se îndepărtează partea lemnoasă şi seminţele şi se taie (pe lat) felioare subţiri. Se pun într-un castron şi se adaugă stafidele înmuiate şi nucile zdrobite. Se amestecă restul de zahăr cu scortişoara şi, împreună cu coaja de lămîie, se încorporează în umplutura de mere şi stafide.
Se întinde aluatul cu sucitorul: Se presară cu un strat subţire de făină un şervet mare de bucătărie. Se apasă puţin sfera de aluat, apoi se aşează pe şervetul înfăinat şi se întinde cu sucitorul pînă ce se obţine un dreptunghi de circa 50x40 cm.
Se întinde aluatul cu mîna: Se prinde aluatul pe dedesubt cu dosul palmelor înfăinate şi se întinde cu grijă dinspre mijloc spre exterior, pînă ce dreptunghiul măsoară circa 60x45 cm. Este suficient de subţire atunci cînd se vede prin el modelul de pe ştergar.
Se aşează umplutura: Se unge (cu o pensulă) aluatul întins cu puţin unt topit şi se presară peste el pesmetul rumenit, lăsîndu-se de jur-împrejur o margine liberă de circa 2 cm. Apoi se întinde pe toată suprafaţa umplutura de mere cu stafide.
Se rulează ştrudelul: Se încinge cuptorul la 200 grade C. Cu ajutorul şervetului, se rulează ştrudelul, începand din capătul mai îngust pînă la mijloc. Se îndoaie spre interior marginile fără umplutură, pentru ca aceasta să nu iasă, se apasă puţin cu palmele şi se rulează apoi pînă la capăt.
Se unge cu unt: Se aşează ştrudelul pe o tavă unsă şi se unge cu jumătate din untul (topit) rămas. Se dă la cuptor şi se coace aproximativ o oră. Se scoate, se unge cu restul de unt, se lasă să se răcească circa 15 minute şi se pudrează cu zahăr farin.
29.440 vizualizări
1.183 tipăriri
30 trimiteri
 Versiunea printabilă
 Trimite reţeta unui prieten
 Trimite pe Twitter

    Înapoi    




Alte reţete
1. Ştrudel cu brânză (Aperitive > Aperitive cu brânză)
2. Supă de mere cu praz şi susan (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
3. Tort cu mere şi cremă de zahăr ars (Dulciuri > Torturi)
4. Tartă cu spanac şi mere (Aperitive > Aperitive cu legume)
5. Budincă vieneză cu morcovi şi ceapă verde (Aperitive > Aperitive cu legume)
6. Ştrudel cu brânză dulce (Dulciuri > Prăjituri)
7. Mere umplute (Dulciuri > Salate de fructe)
8. Omletă cu mere (II) (Aperitive > Aperitive cu ouă)
9. Tort cu mere (Dulciuri > Torturi)
10. Tartă cu mere (I) (Dulciuri > Prăjituri)
11. Tartă Tatin cu mere (I) (Dulciuri > Prăjituri)
12. Tort crocant cu mere (Dulciuri > Torturi)
13. Raţă umplută cu mere (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
14. Cremă de mere la cuptor (Dulciuri > Prăjituri)
15. Şniţel vienez (II) (Mâncăruri > Fripturi)
16. Supă de mere (II) (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
17. Scrumbii cu mere şi brânză de vacă (Aperitive > Aperitive cu peşte)
18. Iaurt cu miere şi mere (Dulciuri > Salate de fructe)
19. Salată de mere şi alte crudităţi (Salate > Salate de legume)
20. Mere umplute cu carne (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne tocată)
21. Sos de mere (Sosuri > Sosuri cu legume)
22. Friptură de raţă cu mere coapte (Mâncăruri > Fripturi)
23. Ouă vieneze (Aperitive > Aperitive cu ouă)
24. Mere umplute cu sos dulce-acrişor (Salate > Salate cu carne de pasăre)
25. Tatin de pui cu mere (Aperitive > Aperitive cu carne)
26. Mere umplute cu nuci (Dulciuri > Salate de fructe)
27. Sos vienez cu hrean (Sosuri > Sosuri condimentate)
28. Pulpe de pui pe mere (Mâncăruri > Fripturi)
29. Portocale cu mere şi coniac (Dulciuri > Salate de fructe)
30. Salată de cartofi cu mere (II) (Salate > Salate de legume)




   
Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2017 Pandora Impex SRL.