Tort norvegian cu îngheţată - reţetă tradiţională din Norvegia - eculinar.ro
 Acasă  | Reţete pe ţări  | Forum  | Dicţionar  | Articole  | Reţeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Auto  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Ştiri  | Coduri poştale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Pagina principală » Reţete tradiţionale » Norvegia » Tort norvegian cu îngheţată

Tort norvegian cu îngheţată

Reţetă tradiţională din Norvegia
Timp de preparare: 5 h

Complexitate: medie

Ingrediente: Umplutura: 100 g zahar, 100 ml apa, 1-2 linguri rom (sau alt alcool), 1 kg de inghetata (la alegere).
Blatul: de forma dreptunghiulara, circa 30 cm x 20 cm (se gaseste gata in comert).
Bezeaua: 6 albusuri, 150 g zahar tos (foarte fin), 150 g zahar tos (normal), 2 varfuri de cutit de sare.
In plus: zahar tos pentru ornat si alcool pentru flambat.

Mod de preparare: Se scoate inghetata din congelator si se lasa in frigider circa o ora ca sa se inmoaie putin. Intr-o craticioara se pun la fiert zaharul (100 g) cu apa si dupa cateva clocote se ia vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca. In siropul caldut (sau rece) se incorporeaza romul.
Se rotunjesc colturile blatului (pentru ca forma sa fie ovala), dupa care acesta se taie in doua pe lung. Una dintre jumatati se asaza pe un platou mai lung care sa incapa in cuptor si se insiropeaza (cu putin sirop).
Se taie inghetata felii mai groase, se pune pe blatul insiropat si se intinde pe toata suprafata cu o paleta. Cealalta jumatate de blat se insiropeaza si ea (pe partea taiata) si se asaza peste inghetata. Se apasa usor ca sa se lipeasca bine si se baga la congelator, unde se tine minimum patru ore.
Cu o jumatate de ora inainte de-a servi tortul, se prepara bezeaua, batand bine albusurile cu sarea si adaugand zaharul amestecat (cel fin cu cel normal), mai intai jumatate din cantitate si pe urma cealalta.
Se scoate tortul din congelator, se acopera cu bezea (doar jumatate din cantitate), iar cu restul se face o ghirlanda de jur-imprejur si, eventual, la mijloc. Se presara cu zahar tos si se tine 1-2 minute in cuptorul incins, sa se rumeneasca frumos. Se flambeaza (se toarna rom de jur-imprejur si se aprinde) si se serveste imediat.
5.305 vizualizări
503 tipăriri
4 trimiteri
 Versiunea printabilă
 Trimite reţeta unui prieten
 Trimite pe Twitter

    Înapoi    




Alte reţete
1. Tortul reginei Mary (Dulciuri > Torturi)
2. Tort de miere cu nuci (Dulciuri > Torturi)
3. Tort Angelica cu dovlecei (Aperitive > Aperitive cu legume)
4. Tort cu căpşuni şi cafea (Dulciuri > Torturi)
5. Tort cu cremă de unt şi portocale (Dulciuri > Torturi)
6. Tort cu gutui (Dulciuri > Torturi)
7. Îngheţată de zahăr ars (Dulciuri > Îngheţate)
8. Tort cu nucă şi mere (Dulciuri > Torturi)
9. Tort spirală de bezea (Dulciuri > Torturi)
10. Tort cu prune (Dulciuri > Torturi)
11. Tort cu căpşuni (III) (Dulciuri > Torturi)
12. Tort Flavia (Dulciuri > Torturi)
13. Tort cu cremă de zmeură (Dulciuri > Torturi)
14. Tort din griş (Dulciuri > Torturi)
15. Tort Himalaya (Dulciuri > Torturi)
16. Tort caramel (Dulciuri > Torturi)
17. Îngheţată de pepene galben (II) (Dulciuri > Îngheţate)
18. Tort de albuşuri (Dulciuri > Torturi)
19. Tort de alune (Dulciuri > Torturi)
20. Tort de biscuiţi şi nuci (Dulciuri > Torturi)
21. Tort minune (Dulciuri > Torturi)
22. Tort Diplomat Excelent (Dulciuri > Torturi)
23. Tort cu mere (Dulciuri > Torturi)
24. Îngheţată de mere (Dulciuri > Îngheţate)
25. Tort Napoleon (Dulciuri > Torturi)
26. Cremă de lămâie sau de portocală pentru torturi (Dulciuri > Creme)
27. Tortiglioni cu pui şi ardei (Tortiglioni con pollame e peperoni) (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte)
28. Tort de ciocolată fără unt (Dulciuri > Torturi)
29. Tort cu ciocolată (I) (Dulciuri > Torturi)
30. Tort crocant cu mere (Dulciuri > Torturi)




   
Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2018 Pandora Impex SRL.