Tort norvegian cu îngheţată - reţetă tradiţională din Norvegia - eculinar.ro
 Acasă  | Rețete pe țări  | Forum  | Dicționar  | Articole  | Rețeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Auto  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Știri  | Coduri poștale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Pagina principală » Reţete tradiţionale » Norvegia » Tort norvegian cu îngheţată

Tort norvegian cu îngheţată

Reţetă tradiţională din Norvegia
Timp de preparare: 5 h

Complexitate: medie

Ingrediente: Umplutura: 100 g zahar, 100 ml apa, 1-2 linguri rom (sau alt alcool), 1 kg de inghetata (la alegere).
Blatul: de forma dreptunghiulara, circa 30 cm x 20 cm (se gaseste gata in comert).
Bezeaua: 6 albusuri, 150 g zahar tos (foarte fin), 150 g zahar tos (normal), 2 varfuri de cutit de sare.
In plus: zahar tos pentru ornat si alcool pentru flambat.

Mod de preparare: Se scoate inghetata din congelator si se lasa in frigider circa o ora ca sa se inmoaie putin. Intr-o craticioara se pun la fiert zaharul (100 g) cu apa si dupa cateva clocote se ia vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca. In siropul caldut (sau rece) se incorporeaza romul.
Se rotunjesc colturile blatului (pentru ca forma sa fie ovala), dupa care acesta se taie in doua pe lung. Una dintre jumatati se asaza pe un platou mai lung care sa incapa in cuptor si se insiropeaza (cu putin sirop).
Se taie inghetata felii mai groase, se pune pe blatul insiropat si se intinde pe toata suprafata cu o paleta. Cealalta jumatate de blat se insiropeaza si ea (pe partea taiata) si se asaza peste inghetata. Se apasa usor ca sa se lipeasca bine si se baga la congelator, unde se tine minimum patru ore.
Cu o jumatate de ora inainte de-a servi tortul, se prepara bezeaua, batand bine albusurile cu sarea si adaugand zaharul amestecat (cel fin cu cel normal), mai intai jumatate din cantitate si pe urma cealalta.
Se scoate tortul din congelator, se acopera cu bezea (doar jumatate din cantitate), iar cu restul se face o ghirlanda de jur-imprejur si, eventual, la mijloc. Se presara cu zahar tos si se tine 1-2 minute in cuptorul incins, sa se rumeneasca frumos. Se flambeaza (se toarna rom de jur-imprejur si se aprinde) si se serveste imediat.
6.819 vizualizări
968 tipăriri
4 trimiteri
 Versiunea printabilă
 Trimite reţeta unui prieten
 Trimite pe Twitter

    Înapoi    




Alte reţete
1. Tort Sacher (I) (Dulciuri > Torturi)
2. Tortilla cu dovlecei (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
3. Tort de mac din Hajdusag (Dulciuri > Torturi)
4. Tort cu mere şi cremă de zahăr ars (Dulciuri > Torturi)
5. Tort Joffre (I) (Dulciuri > Torturi)
6. Tort Alcazar (Dulciuri > Torturi)
7. Tort cu cremă de vin (Dulciuri > Torturi)
8. Tort Schwarzwald (Dulciuri > Torturi)
9. Tort de mere (I) (Dulciuri > Torturi)
10. Tort de ciocolată (II) (Dulciuri > Torturi)
11. Tort de iarnă (Dulciuri > Torturi)
12. Tort Napoleon (Dulciuri > Torturi)
13. Tort cu căpşuni (III) (Dulciuri > Torturi)
14. Tort fin de ciocolată (Dulciuri > Torturi)
15. Tort minune (Dulciuri > Torturi)
16. Tort elveţian de morcovi (Dulciuri > Torturi)
17. Tort din griş (Dulciuri > Torturi)
18. Tort de biscuiţi şi nuci (Dulciuri > Torturi)
19. Tort special (Dulciuri > Torturi)
20. Îngheţată de căpşuni (Dulciuri > Îngheţate)
21. Îngheţată cu ness (I) (Dulciuri > Îngheţate)
22. Îngheţată de zmeură şi lămâie (Dulciuri > Îngheţate)
23. Tort crocant cu mere (Dulciuri > Torturi)
24. Tort cu blat de cacao şi cremă de brânză (Dulciuri > Torturi)
25. Îngheţată de iaurt (Dulciuri > Îngheţate)
26. Tort Moca (Dulciuri > Torturi)
27. Tort de Paşti cu ciocolată (Dulciuri > Torturi)
28. Tort cu ciocolată şi fructe (Dulciuri > Torturi)
29. Tort cu bezea şi smochine (Dulciuri > Torturi)
30. Tort Diplomat Excelent (Dulciuri > Torturi)




   
Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2025 Pandora Impex SRL.