Cozonac moldovenesc - eculinar.ro
 Acasă  | Reţete pe ţări  | Forum  | Dicţionar  | Articole  | Reţeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Auto  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Ştiri  | Coduri poştale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Pagina principală » Dulciuri » Cozonaci şi checuri » Cozonac moldovenesc

Cozonac moldovenesc

Timp de preparare: 2 h

Complexitate: medie

Ingrediente: 1 kg de faina, 10 galbenusuri, drojdie de bere, 100 g untura, 200 ml ulei, sare, 300 g zahar tos, o lingura de zahar farin, vanilie, 300 de g nuci macinate, 2 linguri de rom, 100 g stafide, 1 lingura cacao, 3 linguri de zahar, 500 ml lapte.
Livrare la domiciliu! Cumpără avantajos ingredientele pentru această reţetă!

Mod de preparare: Se cerne faina intr-un vas adinc si se incalzeste laptele pe foc mic. In 250 de ml lapte se adauga zaharul, se amesteca si se lasa sa se raceasca.
Cu 250 ml de lapte clocotit se amesteca 4 linguri de faina cernuta proaspat (separat de faina pentru framintat). Se freaca drojdie de bere cit o nuca cu o lingura de zahar, se pune pasta obtinuta peste faina oparita, se amesteca si se lasa pe marginea plitei la dospit.
Galbenusurile, peste care s-a pus sare, se pun peste faina, se adauga maiaua crescuta si se incepe framintatul. Se pune laptele caldut peste faina, se amesteca intii bine ouale in aluat, se framinta un sfert de ora, dupa care se adauga ulei pus putin cite putin si untura de porc proaspata. Se framinta o ora, adunind aluatul spre centrul vasului de framintat. Se lucreaza la temperatura ridicata si se framinta cel putin trei sferturi de ora. Este gata atunci cind aluatul face basici.
Ca aroma, pentru cozonac se foloseste cu precadere coaja de lamiie sau de portocala rasa, romul sau esenta de vanilie. Aroma se adauga in lapte, inainte de a incepe framintatul.
Cit aluatul sta la dospit, acoperit cu un prosop curat, pe marginea plitei calde, se trec nucile prin masina de tocat, se amesteca intr-un vas adinc cu cacao cernuta proaspat, cu trei linguri de zahar tos, cu stafide si doua linguri de rom.
Amestecul se intinde pe foaia de aluat pusa pe planseta unsa cu grasime. Se ruleaza foaia de aluat ca un sul si se pune intr-o tava unsa cu grasime.
Se lasa tava pe marginea plitei inca o ora dupa care se coc cozonacii in cuptorul cald, cu focul mic un sfert de ora, ca sa aiba timp sa mai creasca. Se face focul mare, pentru o jumatate de ora si se coc fara sa se inchida ermetic usa cuptorului.
Cind se introduc in cuptor, cozonacii se ung cu ou, se presara pe toata suprafata cu zahar tos si se parfumeaza cu putina vanilie. Restul de vanilie se amesteca cu o lingura de zahar farin si se cerne peste cozonacii calzi.
Cozonacii nu se taie calzi si nu se pastreaza decit in camere aerisite si curate.
25.737 vizualizări
1.397 tipăriri
35 trimiteri
    Înapoi    





Alte reţete
1. Cozonac argeşean (Dulciuri > Cozonaci şi checuri)
2. Cozonac bucovinean (Dulciuri > Cozonaci şi checuri)
3. Scrob moldovenesc (Aperitive > Aperitive cu ouă)
4. Mălai moldovenesc cu dovleac (Dulciuri > Prăjituri)
5. Aluat de cozonac (brioşe) (Dulciuri > Aluaturi)
6. Borş moldovenesc de pui (I) (Supe, ciorbe, borşuri > Borşuri)
7. Borş moldovenesc din legume (Supe, ciorbe, borşuri > Borşuri)
8. Borş moldovenesc cu găină şi tăiţei (Supe, ciorbe, borşuri > Borşuri)
9. Borş moldovenesc cu carne (Supe, ciorbe, borşuri > Borşuri)
10. Borş moldovenesc (Supe, ciorbe, borşuri > Borşuri)
11. Nuferi din cozonac cu fructe (Dulciuri > Cozonaci şi checuri)
12. Cozonac de mălai (Dulciuri > Cozonaci şi checuri)
13. Budincă de cozonac cu mere (Dulciuri > Budinci)
14. Borş moldovenesc de pui (II) (Supe, ciorbe, borşuri > Borşuri)
15. Borş moldovenesc cu piept de vacă şi tăiţei (Supe, ciorbe, borşuri > Borşuri)
16. Cozonac trandafir cu vanilie şi nuci (Dulciuri > Cozonaci şi checuri)
17. Cozonac ca la mama acasă (Dulciuri > Cozonaci şi checuri)




   
Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2017 Pandora Impex SRL.