Cozonac moldovenesc - reţetă tradiţională din România - eculinar.ro
 Acasă  | Rețete pe țări  | Forum  | Dicționar  | Articole  | Rețeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Auto  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Știri  | Coduri poștale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Pagina principală » Reţete tradiţionale » România » Cozonac moldovenesc

Cozonac moldovenesc

Reţetă tradiţională din România
Timp de preparare: 2 h

Complexitate: medie

Ingrediente: 1 kg de faina, 10 galbenusuri, drojdie de bere, 100 g untura, 200 ml ulei, sare, 300 g zahar tos, o lingura de zahar farin, vanilie, 300 de g nuci macinate, 2 linguri de rom, 100 g stafide, 1 lingura cacao, 3 linguri de zahar, 500 ml lapte.

Mod de preparare: Se cerne faina intr-un vas adinc si se incalzeste laptele pe foc mic. In 250 de ml lapte se adauga zaharul, se amesteca si se lasa sa se raceasca.
Cu 250 ml de lapte clocotit se amesteca 4 linguri de faina cernuta proaspat (separat de faina pentru framintat). Se freaca drojdie de bere cit o nuca cu o lingura de zahar, se pune pasta obtinuta peste faina oparita, se amesteca si se lasa pe marginea plitei la dospit.
Galbenusurile, peste care s-a pus sare, se pun peste faina, se adauga maiaua crescuta si se incepe framintatul. Se pune laptele caldut peste faina, se amesteca intii bine ouale in aluat, se framinta un sfert de ora, dupa care se adauga ulei pus putin cite putin si untura de porc proaspata. Se framinta o ora, adunind aluatul spre centrul vasului de framintat. Se lucreaza la temperatura ridicata si se framinta cel putin trei sferturi de ora. Este gata atunci cind aluatul face basici.
Ca aroma, pentru cozonac se foloseste cu precadere coaja de lamiie sau de portocala rasa, romul sau esenta de vanilie. Aroma se adauga in lapte, inainte de a incepe framintatul.
Cit aluatul sta la dospit, acoperit cu un prosop curat, pe marginea plitei calde, se trec nucile prin masina de tocat, se amesteca intr-un vas adinc cu cacao cernuta proaspat, cu trei linguri de zahar tos, cu stafide si doua linguri de rom.
Amestecul se intinde pe foaia de aluat pusa pe planseta unsa cu grasime. Se ruleaza foaia de aluat ca un sul si se pune intr-o tava unsa cu grasime.
Se lasa tava pe marginea plitei inca o ora dupa care se coc cozonacii in cuptorul cald, cu focul mic un sfert de ora, ca sa aiba timp sa mai creasca. Se face focul mare, pentru o jumatate de ora si se coc fara sa se inchida ermetic usa cuptorului.
Cind se introduc in cuptor, cozonacii se ung cu ou, se presara pe toata suprafata cu zahar tos si se parfumeaza cu putina vanilie. Restul de vanilie se amesteca cu o lingura de zahar farin si se cerne peste cozonacii calzi.
Cozonacii nu se taie calzi si nu se pastreaza decit in camere aerisite si curate.
28.567 vizualizări
1.906 tipăriri
35 trimiteri
 Versiunea printabilă
 Trimite reţeta unui prieten
 Trimite pe Twitter

    Înapoi    




Alte reţete
1. Borş moldovenesc din legume (Supe, ciorbe, borşuri > Borşuri)
2. Cozonac argeşean (Dulciuri > Cozonaci şi checuri)
3. Aluat de cozonac (brioşe) (Dulciuri > Aluaturi)
4. Borş moldovenesc (Supe, ciorbe, borşuri > Borşuri)
5. Cozonac ca la mama acasă (Dulciuri > Cozonaci şi checuri)
6. Cozonac bucovinean (Dulciuri > Cozonaci şi checuri)
7. Cozonac trandafir cu vanilie şi nuci (Dulciuri > Cozonaci şi checuri)
8. Borş moldovenesc cu piept de vacă şi tăiţei (Supe, ciorbe, borşuri > Borşuri)
9. Scrob moldovenesc (Aperitive > Aperitive cu ouă)
10. Cozonac de mălai (Dulciuri > Cozonaci şi checuri)
11. Borş moldovenesc cu găină şi tăiţei (Supe, ciorbe, borşuri > Borşuri)
12. Borş moldovenesc de pui (I) (Supe, ciorbe, borşuri > Borşuri)
13. Nuferi din cozonac cu fructe (Dulciuri > Cozonaci şi checuri)
14. Budincă de cozonac cu mere (Dulciuri > Budinci)
15. Borş moldovenesc cu carne (Supe, ciorbe, borşuri > Borşuri)
16. Borş moldovenesc de pui (II) (Supe, ciorbe, borşuri > Borşuri)
17. Mălai moldovenesc cu dovleac (Dulciuri > Prăjituri)




   
Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2024 Pandora Impex SRL.