Acasă  | Reţete pe ţări  | Forum  | Dicţionar  | Articole  | Reţeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
Bine ai venit, oaspete Cauta | Teme active | Membri | Intrare

Bauturi pentru desert Optiuni · View
nicomaritza
Postat: Wednesday, June 04, 2008 5:07:27 PM


Nivel: Bucătar Şef
Grupuri: Membri

Inscris: 2/20/2008
Postari: 1,203
Mult timp, anumite vinuri au fost pastrate exclusiv pentru deserturi si au fost numite vinuri de desert. Se impart in mai multe categorii:
Sampania si spumantul se deosebesc prin efervescenta lor. Pe etichita este mentionat soiul si cantitatea produsa(exceptie fac cele frantuzesti), si varietatea desemnata prin adjective (seci sau demiseci ) care se refera la continutul de zahar.
Vinuri din „ recolta tarzie” se fabrica din boabe foarte coapte, atinse de „ putreziciunea nobila”, o mana benefica, provocand cresterea cantitatii de zahar si creste intensitatea aromelor specifice. Sunt in principal vinuri alsaciene si elvetiene, soiurile gewurztraminer sau muscat si are inscriptionat pe eticheta „ recolta tarzie” sau vin selectionat sau vin din fructe selectionate. Cele mai cunoscute soiuri sauterne(frantuzesc) si tokai(unguresc) care desi sunt afectate de bruma sunt capabile sa-si conserve aroma fructului.
In Spania, soiul gallego rosu, este unicul care trebuie supus acestei metode datorita faptului ca strugurii sunt supusi unor temperaturi foarte ridicate. Oricum, in cadrul inovarii productiei viticole, multe case si beciuri recurg la recolta tarzie, chiar daca este la modul experimental. O practica asemanatoare s-a folosit in cadrul productiei de Jerez cu strugurii din soiul Pedro Ximenez.
Vinurile doux naturel sau mutes sunt obtinute printr-un proces special de vinificare, si anume fermentatia este intrerupta cu ajutorul aguardientes (bauturilor spirtoase40-45 procentevolumetrice de alcool), la sfarsitul caruia zaharul nu s-a transformat in alcool. Vinurile sunt dulci, dar cresc procentelevolumetri de alcool 16-17% ajungand chiar pana la 18%. Printre acestea se numara soiul muscat de Languedoc-Rossillon(banyuls, rivesalte, frontignan, rasteau etc.)
Aceste vinuri vechi, dulci, licoroase sunt potrivite pentru a fi servite la desert. Desertul pune in evidenta foarte bine aroma vinurilor din soiul: muscat clasic, amontillados, palo cortado, pedro ximenez sau cele parfumate. Si nu putem uita vinurile de Porto. Varietatile de vinuri obtinute din struguri negri pot insoti foarte bine desertul si care sunt tinute in butoaie de lemn, pentru maturare: vinurile ruby, tawny, vintage etc.
In ziua de azi s-a pierdut din obiceiul de a bea aceste vinuri la desert,in aer liber, din cand in cand, la ocazii deosebite. Sa ne amintim, in schimb, de unele asocieri(intre vinuri si deserturi) foarte reusite. Tartele din fructe(in special cele galbene: caise, piersici etc.) merg foarte bine cu vinurile dulci, naturale, tinere sau cele din recoltele tarzii din Alsacia si Lorena. Flancurile si cremele sunt acompaniate foarte bine de vinurile dulci vechi. Deserturile cu ciocolata se recomanda sa fie acompaniate de vinuri naturale dulci si vechi, colorate, amarui; sau simplu cafea, bautura recamandata alaturi de desert in functie de aroma. Sampania merge foarte bine cu desertul, recomandabila fiind cea demidulce. Gustul desertului neutralizeaza aroma sampaniei, cand bem o sampanie demidulce avem sensatia ca bem una naturala. Inghetata sau deserturile dulci nu se servesc alaturi de nici un fel de vin, deoarece temparatura scazuta a desertului anuleaza o parte din aroma vinului, si este bine ca aceste deserturi sa fie insotite eventual de bauturi spirtoase sau vodka, dar totusi apa proaspata este cea mai buna.
Ceaiul este cel mai potrivit pentru torturile si prajiturile servite dupa-amiaza, fiind cel mai apreciat si cunoscut, cu diferite arome, exceptie facand ceaiurile cu arome puternice.
Si pentru a incheia acest capitol dedicat bauturilor, totusi apa ramane bautura care acompaniaza foarte bine desertul:apa plata, minerala sau sifonul. Nu e asa ca apa etse bautura ideala care pune in evidenta gustul delicat al desertului?
Apa imbuteliata
Se distinge apa naturala imbuteliata(apa de izvor), care corespunde normelor, si apa minerala naturala. Apa trebuie sa contina anumite elemente care au calitati terapeutice(saruri minerale si oligoelemente). Pot fi efervescente naturale sau carbonatate, naturale. Pe langa bogatia si diversitatea marilor izvoare valorificate la nivel national, exista si izvoare regionale care se valorifica pe plan local.
Bettyna
Postat: Monday, June 09, 2008 12:23:45 AM


Nivel: Bucătar Şef
Grupuri: Membri

Inscris: 4/29/2008
Postari: 869
Locatia: Waiblingen - DE
Oare ce bautura alcoolica merge la inghetata?
nicomaritza
Postat: Sunday, June 15, 2008 1:51:18 PM


Nivel: Bucătar Şef
Grupuri: Membri

Inscris: 2/20/2008
Postari: 1,203
Inghetata sau deserturile dulci nu se servesc alaturi de nici un fel de vin, deoarece temparatura scazuta a desertului anuleaza o parte din aroma vinului, si este bine ca aceste deserturi sa fie insotite eventual de bauturi spirtoase sau vodka, dar totusi apa proaspata este cea mai buna.
Utilizatori pe tema
Guest


Sari la forum
NU poti posta noi teme in acest forum.
NU poti raspunde la teme in acest forum.
NU poti sterge postari la acest forum.
Nu poti edita postari la acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota la sondaj in acest forum.

RSS Forumul principal : RSS

FlatEarth Theme Created by Jaben Cargman (Tiny Gecko)
Sustinut de Yet Another Forum.net versiunea 1.9.1.8 (NET v2.0) - 3/29/2008
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Acesta pagina a fost generata in 0.090 secunde.



Copyright ©2002-2009 Pandora Impex SRL.