Acasă  | Reţete pe ţări  | Forum  | Dicţionar  | Articole  | Reţeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
Bine ai venit, oaspete Cauta | Teme active | Membri | Intrare

Ce gatim de post? Optiuni · View
Veronika
Postat: Monday, March 31, 2008 1:03:34 PM

Nivel: Bucătar Şef
Grupuri: Membri

Inscris: 3/13/2008
Postari: 746
Locatia: Arad
Aici puteti pune mancarurile gatite de post cu imaginea finala sau doar retete.
Veronika
Postat: Monday, March 31, 2008 1:05:02 PM

Nivel: Bucătar Şef
Grupuri: Membri

Inscris: 3/13/2008
Postari: 746
Locatia: Arad
Ciuperci la cuptor

Ingrediente:
Ciuperci mijlocii ( in functie de cate portii dorim sa facem, socotind de regula 3 - 4 ciuperci de persoana ), putina margarina, sare si piper dupa gust.

Instructiuni:
1 ) Curatam ciupercile, indepartand piciorusul si partea exterioara a palariei, apoi le spalam bine. La urma le putem clati cu apa in care am pus putina zeama de lamaie, pentru a nu se innegri.
2) Asezam ciupercile intr-o tava, puse unele langa altele. In fiecare palarie presaram putina sare, piper si punem margarina cat un bob de mazare
3 ) Le tinem la cuptor pana se inmoaie.

Le servesim fierbinti.

Piciorusele le putem toca nu prea marunt si cali in putina grasime. Dupa ce le-am calit, umplem cu ele fiecare ciuperca. In acest caz, nu mai trebuie sa punem margarina separat.


File de peste cu rosii


Ingrediente (pentru 4 portii):
600 g rosii, sare, piper, 1 lingura patrunjel verde tocat, 1 lingura busuioc verde tocat, 3 linguri ulei de masline, 1 capatana usturoi, 600 g file de peste (salau, merluciu etc.).

Instructiuni:
1 ) Spalam rosiile, le taiem felii si le aseazam intr-o forma unsa (rezistenta la foc). Punem sare si piper.
2 ) Amestecam verdeata cu uleiul, curatam usturoiul, iar cateii se pun intregi, impreuna cu uleiul peste feliile de rosii.
3 ) Incingem cuptorul la 200 grade si lasam rosiile sa se rumeneasca circa 5 minute.
4 ) Spalam fileurile de peste, le zvantam, punem sare si piper.
5 ) Aseazam pestele peste stratul de rosii si il ungem cu putina zeama (din tava).
6 ) Bagam tava in cuptor timp de 15 min.

Se serveste fierbinte, cu o garnitura de cartofi. Deasupra putem presara putin busuic tocat.


Instructiuni:
1 ) Umplutura de orez o preparam ca la sarmalele in foi de varza, insa fara stafide, dar adaugandu-se marar verde tacat marunt.
2 ) Alegem ardeii grasi, taiem un capacel la partea de sus si-i curatam bine de seminte.
3 ) Umplem fiecare ardei cu orezul pregatit, ii ungem cu ulei, apoi ii asezam intr-o tava unsa si ea cu ulei.
4 ) Bagam tava in cuptor, pana se rumenesc ardeii.
5 ) Se acoppera cu sos de rosii si se lasa sa fiarba trei sferturi de ora, pana se fierbe orezul. Reteta sosului de rosii este prezentata la sosuri.

Mazare cu ciuperci
Ingrediente :
125 g ciuperci, 1 cutie de mazare extra-fina, 1 ceapa potrivita, sare, piper.

Instructiuni:
1 ) Curatam si spalam ciupercile.
2 ) Taiem marunt ceapa, pe care o calim cateva minute in putina grasime.
3 ) Ciupercile taiate feliute, le prajim inca 2 min., dupa care adaugam mazarea, amestecam, dam intr-un clocot, acoperim vasul si tinem la cald pana servim.

Dovlecei cu masline

Ingrediente:
2 dovlecei, 1 catel usturoi, 1 ceapa, 100 g masline, 5 linguri ulei, 1 cana vin alb, 1 lingura faina, zeama de lamaie, busuioc, 1 legatura patrunjel, sare, piper.

Instructiuni:
1 ) Spalam dovleceii (in coaja) si dupa ce i-am sters de apa, ii taiem in felii de 1 cm grosime.
2 ) Peste rondelele de dovlecei punem putina zeama de lamaie, sare si piper si ii trecem prin faina.
3 ) Prajim rondele in ulei pe ambele parti si le asezam pe un platou.
4 ) Curatam si taiem marunt ceapa si usturoiul, pe care le calim si stingem cu bulion, vin si zeama de lamaie.
5 ) Adaugam putin piper si verdeata tocata marunt.
6 ) Taiem maslinele in felii si le punem peste dovleceii din platou, iar deasupra turnam sosul.
7 ) Tinem in frigider cel putin 15 min.

Ii servim reci.

Varianta: Dovlecei rondele
Se prepara ca si cei cu masline, cu deosebirea ca nu punem masline si sos, in schimb se pune ceva mai mult piper.

Ghiveci

Ingrediente:
1 kg cartofi, 1 kg dovlecei, 1 kg morcovi, 1 kg mazare, 1 vanata, 1 kg rosii, 1 capatana de usturoi, 1 praz, 1 ardei gras, 1 ceasca ulei, 5 cepe mari, 1 legatura de marar si patrunjel, sare, piper, foi de dafin

Instructiuni:
1 ) Curatam si spalam zarzavaturile.
2 ) Ceapa, prazul si ardeiul taiate solzi se calesc in ulei.
3 ) Adaugam in ordine: cartofii, vanata, mazarea, morcovii si dovleceii taiati rondele.
4 ) Punem apa, fara sa se depaseasca nivelul zarzavaturilor.
5 ) Cand sunt bine fierte, adaugam rosiile decojite si date prin razatoare, usturoiul tocat marunt, sarea, piperul si cateva foi de dafin.
6 ) Mai lasam pe foc 10 minute.
7 ) Dupa ce se indeparteaza de pe foc, adaugam verdeata taiata marunt.

Veronika
Postat: Monday, March 31, 2008 1:09:38 PM

Nivel: Bucătar Şef
Grupuri: Membri

Inscris: 3/13/2008
Postari: 746
Locatia: Arad
Clatite de post

Ingrediente:
100g faina, 100ml sifon, 50ml ulei, 25g zahar, sare


1 ) Intr-un vas punem faina si adaugam treptat apa, ca sa nu se formeze cocoloase, incorporam uleiul, zaharul si sarea.
2 ) Turnam din compozitie cu un polonic intr-o tigaie bine incinsa si unsa cu ulei si rotim ca sa se intinda uniform in toata tigaia.
3 ) Procedam la fel, pana terminam toata compozitia.
4 ) Dupa ce le-am terminat, intindem putina dulceata sau marmelada, apoi le rulam. Pot fi umplute si ca aperitiv cu varza, urzici, spanac etc.

Covrigei simpli


· 200 g zahar pudra
· 400 g margarina la temperatura camerei
· 600 g faina
· 1 plic vanilie sau 1 lingurita coaja de lamaie
Se amesteca toate ingredientele, se framanta bine si se modeleaza covrigei in forme diferite. Se coc la foc potrivit. Se pot lipi doi cate doi cu marmelada.

Prajitura "Salam"

· 250 g biscuiti populari
· 250 g rahat
· 150 g margarina
· 250 nuci uscate in cuptor si rasnite
· 3 linguri de cacao
· 1-2 foi de gelatina (facultativ)
· 4 linguri apa
· 2 linguri zeama de lamaie
· 1 lingura coaja de lamaie
· 1 lingura rom
In apa calda, in care s-a topit gelatina (daca exista), la foc mic, se topeste rahatul, taiat bucatele mici, se adauga cacaoa, nuca maruntita si se fierb impreuna, pana se obtine o pasta moale, in care se incorporeaza margarina.
Se ia de pe foc si se adauga biscuitii, sfaramati cat mai marunt si mirodenii. · Se rastoarna pe o planseta acoperita cu zahar pudra, de grosimea 1 cm. Se ruleaza si se modeleaza prajitura de forma si grosimea unui baton de salam. Se da la rece si se serveste taiata rondele.

Prajitura "Ziua si noaptea"
· 12 linguri de ulei
· 14 linguri de zahar
· 14 linguri de apa
· 18 linguri de faina
· 2 lingurite de praf de copt
· 1 vanilie
· 2-3 linguri cacao
· 1 cana de nuca macinata
Se amesteca bine primele trei ingrediente cu mixerul. Se adauga faina, in care s-a amestecat praful de copt si vanilie. La sfarsit se adauga nuca. In tava unsa si tapetata cu faina se toarna jumatate din compozitie. Deasupra se toarna cealalta jumatate, in care s-a amestecat cacaoa.

Coliva

· 1 kg grau
· 500 g zahar
· 300-500 g nuca
· mirodenii: praf de anason, esenta de lamaie, esenta de portocale, coaja de lamaie sau de portocala, vanilie
· sare dupa gust

Se alege graul, se spala in multe ape reci, apoi in una, doua ape calde. La fiert se pun 2 l apa, la 1 kg de grau. Se fierbe la foc mic, cu multa grija. Este indicat sa se fiarba in oala de tuci si sa se puna oala pe o tabla sau pe o caramida subtire, sa nu se lipeasca. Graul pentru coliva nu se mesteca; se clatina doar oala spre stanga si spre dreapta, de cate ori se considera necesar. Cand nu se mai vede apa la suprafata, se incearca bobul de grau. Daca nu este suficient de bine fiert, se mai adauga putina apa calda. Cand bobul este inflorit, si toata apa absorbita, graul este fiert.
Se acopera cu un capac, se infasoara cu paturi si se lasa asa 2-3 ore. Cand este bine racit, se scoate din vasul in care a fiert, se adauga toate celelalte ingrediente si se framanta cu mana pana se albeste si devine cremos. Daca pare a fi prea moale, se dauaga pesmet din biscuiti populari ca sa absoarba umezeala.
Intr-un platou potrivit ca marime se aseaza graul, se netezeste, se cerne cu un strat de pesmet de biscuiti, apoi un strat de scortisoara, iar deasupra un strat de zahar farin de o jumatate de cm. Coliva se netezeste cat se poate de bine si se orneaza dupa preferinte.
Observatie: este de preferat sa se fiarba graul de cu seara si coliva sa se pregateasca dimineata, inainte de a fi dusa la biserica.
Cantitatea de nuca poate varia pana la a fi egala cu cantitatea de grau, dupa cum gospodina dispune de nuca.
La clatitele de post, lipsa oului face ca foaia sa se rupa usor. De aceea, se fac putin mai groase.

Veronika
Postat: Monday, March 31, 2008 1:11:33 PM

Nivel: Bucătar Şef
Grupuri: Membri

Inscris: 3/13/2008
Postari: 746
Locatia: Arad
Sarmalute in foi de vita cu orez

· 1 kg de foi de vita (50 buc.)
· 1 kg orez
· 1 ceasca de ceapa tocata
· 1 legatura de ceapa verde
· 1 legatura de marar
· 1 legatura de patrunjel
· 1 1 ceasca de ulei

· zeama de la 2-3 lamai
· 3 cesti apa
· sare, piper
Daca suntem in perioada cand se gasesc frunze de vita proaspete, se spala si se inmoaie pe rand in apa care fierbe. Daca insa folosim frunze din conserva, acestea trebuie fierte cca. 4-5 minute, ca se fragezeasca.
Umplutura se pregateste astfel: in jumatate din ulei si o ceasca de apa se amesteca cele doua feluri de ceapa, orezul spalat in prealabil, verdeata tocata, sarea si piperul, tinandu-se pe foc pana cand inghit toata apa. In foile de vita pregatite se pune cate o lingurita din umplutura, se impacheteaza si se aseaza sarmalele, dupa ce pe fundul oalei s-a asezat fie un gratar, fie cateva foi de vita. Dupa ce s-au randuit sarmalutele se toarna sosul de rosii, restul de ulei, apa, zeama de lamaie si cateva foi de dafin. Se fierb la foc mic pana raman numai cu uleiul. Daca orezul nu s-a fiert suficient de bine, se mai adauga putina apa. Se servesc reci, garnisite cu felii de lamaie.

Ardei umpluti cu ciuperci si verdeata

8 buc. ardei grasi, o cutie de ciuperci, 4-5 buc. rosii, 500 gr. orez, 2 buc. ceapa, 4 linguri de ulei, o legatura de patrunjel, o legatura de marar, sare, piper
Mod de preparare
Ceapa se curata, se taie marunt si se caleste in ulei incins. Se adauga orezul, impreuna cu ciupercile, taiate marunt, se acopera cu apa si se lasa la fiert. La sfirsit, se adauga rosiile taiate marunt. Se lasa la racit, se adauga verdeata tocata marunt si se potriveste de sare si piper. Ardeii se spala, li se taie cite un capacel in partea dinspre coada, se curata de seminte, se spala si se lasa la scurs. Se umplu ardeii cu orez si ciuperci, se ung cu ulei si se aseaza in tava. Printre ei, se pun felii de rosii si se dau la cuptor la foc mic 45 de minujte. Inainte cu 10 minute de a fi scosi de la cuptor, se poate prepara un sos de rosii care se toarna peste ardei. Se pot prepara ardeii si fara ciuperci.

Orez cu rosii la cuptor

Pentru 5 persoane:
· 1 kg rosii bine coapte
· 1 capatana usturoi
· 1 ceasca ulei
· 1 kg orez
· 3 ardei taiati solzisori
· 1 legatura patrunjel fin tocat
· 1 kg de masline negre taiate felii (facultativ)
Se indeparteaza coaja si semintele rosiilor si se taie marunt. Intr-o tava obisnuita, dupa ce se tapeteaza cu ulei, se pun jumatate din rosii. Se presara deasupra sare, piper, patrunjel, usturoiul taiat felioare si ardeiul solzisori. Se amesteca orezul nefiert cu maslinele si patrunjelul. Se aseaza in tava peste stratul de rosii jumatate din amestecul de orez. Peste el se toarna jumatate din cantitatea ramase de rosii, se presara ulei, sare, piper, usturoi, ardei, patrunjel. Se procedeaza la fel cu cealalta jumatate din orez si cu restul de rosii. Se lasa la cuptorul potrivit sa fiarba incet, cel putin 1 de ora. Se serveste rece.

Ardei umpluti cu legume

8 buc. ardei grasi, 2 buc. morcovi, 1 buc. radacina patrunjel, 1 buc. ceapa, 3-4 buc. rosii, 1 lingura zahar, 3 linguri ulei
Mod de preparare
Ardeii, carora li s-a scos in prealabil cotorul, se pun 1-2 minute in apa clocotita, putin sarata; se scot apoi pe o sita ca sa se scurga. Dupa aceea, se pune umplutura, se asaza pe un rind in cratita se toarna deasupra apa sau supa de carne, se adauga unt sau ulei si bulion de rosii si se lasa sa fiarba inabusit cu capac, in cuptor sau pe plita, timp de 30-40 minute. Pentru prepararea umpluturii de legume se taie pai morcovul, patrunjelul si ceapa si se prajesc in ulei, se adauga apoi rosii proaspete curatate de seminte si pielita, taiate marunt, se presara putin zahar, sare, piper si se prajesc.

Bame grecesti

750 gr. bame, 125 gr. ulei, 2 buc. ceapa, 1/2 kg. rosii, otet, piper, 1/2 lingurita faina, 1 ardei, 1/4 lamiie, zahar, sare
Mod de preparare
Se aleg bame tinere, se taie coditele, se oparesc cu bors clocotit, sarat sau cu otet indoit in apa. Se scurg si se prajesc in ulei. Se adauga ardei gras, taiat subtire. Separat se caleste ceapa, se stinge cu apa, se trece prin sita si se pune peste bame. Tot separat se rumenesc rosiile, lasindu-le sa fiarba in ulei si in zeama lor, apoi se strecoara si se toarna peste bame. Se lasa sa fiarba descoperit, se potriveste de sare si daca nu este destul de acra se adauga zeama de lamiie. Dupa ce se racoreste, se adauga putin ulei crud amestecat cu otet dupa gust. Se serveste imediat.

Cartofi fierti cu mujdei de usturoi

1/2 kg. cartofi, o capatina de usturoi, o ceasca de ulei, o ceasca apa minerala, sare, piper
Mod de preparare
Cartofii se spala, se fierb in coaja, apoi se curata. Usturoiul se curata, se piseaza, se freaca cu ulei si apa minerala. Cartofii se amesteca cu mujdeiul de usturoi si se incalzesc.

Cartofi noi cu sos picant

1 kg cartofi, 1 ceapa, 2 catei de usturoi, 5 rosii, 1 lingura de bulion, boia de ardei iute, ulei, sare, piper
Mod de preparare
Ceapa tocata marunt si usturoiul zdrobit se calesc in ulei pina se inmoaie. Se adauga rosiile taiate cubulete,1 lingurita de boia de ardei iute si bulionul. Se potriveste de sare si piper si se inabusa pina se ingroasa sosul. Cartofii, curatati si taiati in cuburi mari, se prajesc pina se rumenesc. Se pun intr-un castron si se toarna deasupra sosul. Se orneaza cu masline.

Dovlecei cu masline

2 buc. dovlecei, 1 catel de usturoi, 1 buc. ceapa, 100 gr. masline, 5 linguri de ulei, o lingura de faina, zeama de lamiie, busuioc, o lingura de bulion, o legatura patrunjel, sare, piper
Mod de preparare
Dovleceii (in coaja) se spala, se sterg si se taie in felii de 1 cm grosime. Se presara cu zeama de lamiie, sare si piper, se trec prin faina si se prajesc in ulei incins pe ambele parti. Se scot si se aseaza pe un platou. Ceapa si usturoiul se curata, se taie marunt, se prajesc si se sting cu bulion, zeama de lamiie si vin. Se adauga piperul, busuiocul si patrunjelul tocate marunt. Maslinele taiate felii se pun peste dovlecei si deasupra se toarna sosul. Se lasa la frigider 10-15 minute.

Dovlecei umpluti cu orez si gris

5 dovlecei, 1 ceasca de orez, 1 morcov, 1 ceapa, 3 linguri sos de rosii, 2-3 linguri de ulei, 1 legatura de marar, 1 lingurita de gris sau pesmet, sare, piper
Mod de preparare
Dovleceii se curata, se taie in jumatate pe lung, se scobesc de miez cu atentie ca sa nu se strice peretii. Ceapa si morcovul tocate marunt se calesc, se adauga orezul, miezul de dovlecei si se stinge cu 3 cesti de apa. Se adauga o lingurita de gris sau pesmet, mararul tocat marunt, se potriveste de sare si piper. Aceasta umplutura se da la cuptor 25 minute, pina se umfla bine orezul. Se raceste si se umplu dovleceii cu aceasta compozitie. Se asaza intr-o tava unsa cu ulei, se lasa la cuptor pina se rumenesc. Dupa ce s-au rumenit, se toarna peste ei sosul de rosii si se mai lasa 10 minute la cuptor. In umplutura se pot adauga 200 gr de ciuperci taiate marunt.

Gulii umplute cu ciuperci

5-6 gulii, 400 gr. ciuperci, 1 ceapa, sare, piper, patrunjel, 1 lingura orez
Mod de preparare
Guliile se curata de coaja si se scobesc. Ciupercile se taie marunt si se calesc impreuna cu ceapa tocata. Se adauga o lingura de orez, se stinge cu apa si se lasa sa scada. Se condimenteaza si se adauga patrunjelul tocat. Se umplu guliile si se asaza intr-o cratita cu untdelemn si apa, dupa care se dau la cuptor.


Mazare cu ciuperci


Ingrediente :
125 g ciuperci, 1 cutie de mazare extra-fina, 1 ceapa potrivita, sare, piper.

Instructiuni:
1 ) Curatam si spalam ciupercile.
2 ) Taiem marunt ceapa, pe care o calim cateva minute in putina grasime.
3 ) Ciupercile taiate feliute, le prajim inca 2 min., dupa care adaugam mazarea, amestecam, dam intr-un clocot, acoperim vasul si tinem la cald pana servim.

Mucenici muntenesti


Ingrediente :
500 g faina, plus cea necesara pentru intins, 200-250 g zahar tos, 250 g nuci macinate, putina sare, 1 plic cu zahar vanilat, scortisoara fin macinata, putina coaja rasa de lamaie (optional).

Instructiuni:
1 ) Punem in vasul in care framantam aluatul 250 ml apa si putina sare.
2) Adaugam apoi treptat faina cernuta si framantam bine aluatul.
3 ) Formarea mucenicilor se poate face cu ajutorul unui dispozitiv* care se gaseste in comert sau manual**.
4 ) Mucenicii astfel facuti ii lasam sa se zvinte pe o hartie curata, presarata cu faina, presarand si peste ei putina faina. In mod normal se zvanta de seara pana dimineata. Daca nu s-au zvantat suficient, ii putem baga in cuptor cateva minute.
5 ) Intr-o oala mai mare punem 4 litri de apa la fiert cu putina sare, iar dupa ce da in clocot, punem mucenicii si-i fierbem*** cel putin 15 min. Optional, putem pune putina coaja rasa de lamaie. Trebuie avut grija sa nu se lipeasca sau sa dea in foc.
6 ) Inainte sa fie gata, adaugam zaharul si gustam daca sunt destul fierti si suficient de dulci.
7 ) Dupa ce s-au fiert, luam oala de pe foc, punem zaharul vanilat si acopeim oala cu un capac. Daca zeama este prea groasa, putem sa adaugam putina apa fiarta.
8 ) Cand ii servim, presaram nuca macinata si scortisoara, dupa preferinta.

*Formarea mucenicilor cu ajutorul unui dispozitiv
Pe o planseta presaram faina, luam o bucata din aluat si o intindem uniform cu vergeaua, ca sa obtinem o foaie groasa de cativa milimetri. Apoi cu ajutorul dispozitivului, decupam din foaie mucenicii. Acesti mucenici au forma cifrei 8.

**Formarea mucenicilor manual
Daca ii formam cu mana, intindem cu vergeaua o foaie groasa de cca 5 mm din care taiem cu un cutit suvite late tot de 5 mm. Fiecare suvita o rulam cu mana ca sa devina cilindrica si de grosime convenabila, pe care o sectionam in bucati lungi de 5-6 cm. Din aceste segmente facem fundulite mici cu o singura bucla, iar in locul de imbinare apasam usor cu degetul, ca sa se lipeasca. Continuam pana terminam aluatul.

***Daca nu-i fierbem pe toti, dupa ce se usuca foarte bine, ii putem pastra mai mult timp si prepara ulterior.

Nota Lingvistica
Mucenic este cuvantul slavon pentru martir.

Legenda Mucenicilor
In ziua de 9 martie se pomenesc Sfintii 40 Mucenici din Sevastia.

Cei 40 de mucenici erau soldati crestini, aflati în slujba împaratului roman pagân Licinius. Trei dintre ei, Chirion, Candid si Domnos erau foarte priceputi în studiul Scripturilor. Aflând despre credinta lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se închine idolilor. Refuzând, au fost întemnitati timp de 8 zile, batuti cu pietre si ademeniti cu daruri. Prin semne divine au fost însa întariti în dreapta credinta. În cele din urma, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghetare în lacul Sevastiei. Unul din cei 40 a cedat si a iesit din lac, dar a murit pe loc. I-a luat însa locul un soldat. În aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorât asupra mucenicilor. În zori, au fost scosi vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor si au fost lasati sa-si dea sufletele. Ramasitele lor au fost arse, iar cenusa aruncata în lac.



Utilizatori pe tema
Guest


Sari la forum
NU poti posta noi teme in acest forum.
NU poti raspunde la teme in acest forum.
NU poti sterge postari la acest forum.
Nu poti edita postari la acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota la sondaj in acest forum.

RSS Forumul principal : RSS

FlatEarth Theme Created by Jaben Cargman (Tiny Gecko)
Sustinut de Yet Another Forum.net versiunea 1.9.1.8 (NET v2.0) - 3/29/2008
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Acesta pagina a fost generata in 0.196 secunde.



Copyright ©2002-2009 Pandora Impex SRL.