Acasă  | Rețete pe țări  | Forum  | Dicționar  | Articole  | Rețeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Știri  | Coduri poștale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Completează datele și apasă pe "Trimite"
Numele tău:
E-mail-ul tău:
E-mail-ul prietenului tău:

Tobă de porc (I)

Timp de preparare: 4 h

Complexitate: medie

Ingrediente: 1/2 din carnea și grăsimea de la capul de porc, 1/2 din carnea fiartă, 1/4 din șorici, limba (limbile) curățată de pieliță, condimente: piper, ienibahar, usturoi.

Mod de preparare: Toată carnea fiartă se taie în cuburi cu latura de 4-5 cm. Limba se taie în fîșii cu grosimea de 2 cm și lungimea de 4-5 cm. Șoriciul se taie în fîșii de 2 cm. Separat, se strecoară 500-600 ml supă (fără grăsime) din oala în care s-a fiert capul de porc și șoriciul. Cînd toate sînt pregătite, materialul tăiat (fasonat) se presară cu 1/2 linguriță cu piper măcinat, 1/2 linguriță cu ienibahar măcinat și mujdeiul din 8-10 căței de usturoi sau, după gust, tăiați în felii și presărați cu o linguriță de sare, apoi striviți cu dosul unei linguri de lemn, apoi se opăresc cu supă, strecurată fierbinte prin strecurătoare peste tot materialul cu care se amestecă. Sare nu mai este necesară, dacă și supa a fost puțin sărată. Compoziția se pune cu lingura în stomacul și vezica pregătită (dacă este compoziție mai multă), alternînd bucățile ca să fie variat așezate, apoi se toarnă zeama peste ele cît să le cuprindă pînă la nivelul cărnii. Se leagă orificiile, lăsînd puțin spațiu gol pînă la legătură, pentru dilatarea lichidului în timpul fierberii. Se introduc tobele într-un vas cu apă clocotită, cu legăturile în sus, dar focul se reduce imediat pentru ca apa să fiarbă fără nici un clocot 1-2 ore (după mărime). Dacă aerul umflă tobele (cînd se dilată), se înțeapă cu acul gros, numai în partea de deasupra, ca să iasă aerul. Cînd a trecut timpul prescris, se scot cu strecurătoarea și se așează pe o planșetă cu legăturile în sus. Deasupra se pune o altă planșetă cu o greutate de circa 1 kg peste ea, ca să nu preseze prea mult, să nu iasă zeama afară (aspicul), lăsîndu-se așa pînă a doua zi, cînd se poate consuma proaspătă. Tobele cu mai puțin aspic (numai cît să se lege între ele bucățile) se pot afuma și se păstrează timp mai îndelungat la rece. II) Dacă avem materialul pentru tobă (cap de porc, limbă, șoric de porc), se poate prepara la fel, punînd compoziția să se închege în pungă de nailon sau într-un vas, ca și piftia. Rece se scoate, se așează pe platou, servindu-se cu zeamă de lămîie, muștar, ceapă verde, hrean.





Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2024 Pandora Impex SRL.