Salată de heringi cu mere 
    
    Rețetă semi-vegetariană 
    
    
     
    
    
    Timp de preparare: 25 min.
    
  
    
    Complexitate: redusă
    
  
    
    Porții: 4
    
  
    
     
    Ingrediente: 320 g heringi ușor afumați (fileuri), 250 ml lapte, 2 mere, 2 tulpini de țelină, 1 iaurt, 30 g brînză de vaci + smîntînă (tip Făgaraș), 1 linguriță hrean ras, zeama de la o lămîie, 50 ml whisky, sare, piper.
    
  Mod de preparare: Așezați fileurile de heringi într-un vas adînc, turnați peste ele laptele, acoperiți-le cu o folie de plastic și țineți-le 12 ore la frigider. 
A doua zi, puneți whisky-ul pe foc, ca să se evapore alcoolul, și lăsați-l să se răcească. 
Amestecați - într-un castron - brînza de vaci cu iaurtul și cu hreanul, adăugați zeama de lămîie și parfumați-le cu whisky. Gustați de sare și piper, acoperiți-le cu folie de plastic și dați-le la frigider. 
Scurgeți fileurile de pește, zvîntați-le și tăiați-le bucățele. 
Spălați merele și scoateți-le partea lemnoasă și semințele (cu un cuțit sau cu o linguriță). Tăiați-le - cu coajă cu tot - mai întîi în 4 și pe urmă lamele. 
Curățați tulpinile de țelină și tăiați-le mărunt. 
Puneți pe un platou fileurile de heringi, fîșiile de măr și țelina mărunțită, turnați sosul peste ele și serviți-le imediat.
     
     |