Gogoși pripite
Rețetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 30 min.
Complexitate: medie
Porții: 4
Ingrediente: 100 g brînză de vaci, 100 g cașcaval ras, 100 g telemea rasă, 2 ouă mari, 50 g făină, marar.
Mod de preparare: Brînzeturile se amestecă bine cu dosul furculiței ca să se omogenizeze, adăugînd ouăle întregi, făina și mărarul tăiat mărunt. Compoziția trebuie să fie mai consistentă. Se ia din compoziție cîte o lingură cu vîrf, se rulează pe masă sau pe o foaie de nailon presărată cu făină, formînd un sul de 2 cm. Acestea se modelează în formă de bilă și se dau prin făină. Se pregătesc toate și se așeaza pe masă. Se toarnă 1/2 l untdelemn într-o cratiță de 1 l și se lasă să se înfierbînte. În untdelemn se pune o bucățică de aluat, cît un bob de porumb și, cînd acesta se ridică la suprafață și se rumenește, înseamnă că se pot pune gogoșile. Se așează unele lîngă altele, neînghesuite, deoarece cresc la copt. Se întorc (cu o andrea subțire), ca să se rumenească frumos de jur împrejur, apoi se scot cu spumiera sau cu o furculiță. Se servesc fierbinți, ca aperitiv. Nu se sfărîmă la fiert și sînt foarte fragede. Se pot reîncălzi pe apă clocotită sau în cuptor, acoperite, timp de 10 minute.
|