Acasă  | Rețete pe țări  | Forum  | Dicționar  | Articole  | Rețeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Știri  | Coduri poștale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Completează datele și apasă pe "Trimite"
Numele tău:
E-mail-ul tău:
E-mail-ul prietenului tău:

Gogoșari în oțet (I)
Rețetă de post (vegetariană)

Ingrediente: 1 l oțet, 1/2 kg zahăr, sare, foi de dafin, 300-400 g hrean, 20 boabe de piper, 7-8 kg gogoșari.

Mod de preparare: Gogoșarii se pun în oțet, (se adaugă la 1 l de oțet 2 l de apă) și, ca să se reducă din tăria oțetului, se adaugă la cei 3 l de lichid 1/2 kg zahăr. Se mai adaugă 10 g sare pentru fiecare litru de lichid, iar pentru tot lichidul 1-2 foi de dafin și o frunză de țelină și circa 300-400 g hrean și 20 boabe de piper sau 1/2 linguriță cu piper macinat la 7-8 kg gogoșari. Se spală gogoșarii și se scurg. Cînd se conservă întregi, i se face fiecărui gogoșar cîte o tăietură de 3-4 cm chiar la mijloc, pe partea opusă cozii. Este mai practic să se puna toți gogoșarii tăiați în felii, economisind astfel borcane și spațiu de depozitare. Într-o cratiță de 6-7 l, se pun 1 l de oțet și 2 l de apă, plus zahărul, sarea și condimentele menționate mai sus, și se lasă să fiarbă acoperite. Cînd lichidul clocotește, se pune un rînd de gogoșari întregi sau, dacă sînt tăiați în felii, se pun cîți cuprinde lichidul; se acoperă și se lasă să se înfierbînte, pînă cînd fierb în clocote 1-2 minute. Dacă gogoșarii sînt întregi, se întorc un minut și pe partea cealaltă. Dacă sînt tăiați felii, se scot imediat și se împart în borcanele călduțe, așezate pe o tavă din tablă smălțuită, pe marginea sobei, la foc mic. Borcanele se umplu fără a presa gogoșarii, lăsîndu-i așa cum se așează ei. Gogoșarii se pot pune toți într-o cratiță acoperită. Opărirea are scopul de a le reduce din rigiditate, astfel intrînd în număr mai mare în borcane. După ce se mai răcesc, se completează conținutul borcanelor cu conținutul unuia dintre ele. După ce toți gogoșarii au fost așezați în borcane, deasupra lor se pun, în cruce, cîte 2-3 felii de hrean la fiecare borcan sau cîte o linguriță cu vîrf de sămînță de muștar pentru fiecare litru calculat după volumul borcanului. Oțetul în care au fost opăriți se împarte imediat în toate borcanele. Borcanele se leagă cu celofan dublu și se păstrează în cămară.





Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2024 Pandora Impex SRL.