Acasă  | Rețete pe țări  | Forum  | Dicționar  | Articole  | Rețeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Știri  | Coduri poștale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Completează datele și apasă pe "Trimite"
Numele tău:
E-mail-ul tău:
E-mail-ul prietenului tău:

Colivă
Rețetă de post (vegetariană)

Timp de preparare: 4 h

Complexitate: medie

Porții: 20

Ingrediente: 1 kg arpacaș, 1 kg zahăr, 5 l apă, 300-400 g miez de nucă (circa 100 nuci), sare după gust, 5 pachețele zahăr vanilat, coaja rasă de la 2 lămâi, 1-2 sticluțe esență de rom, pesmet sau biscuiți sau ornamente.

Mod de preparare: Arpacașul se alege și se spală de 9 ori în apă rece. Se pune la fiert într-un vas cu pereții groși (de preferință, un tuci sau o cratiță cu fundul gros). Din momentul în care începe să fiarbă, se lasă să clocotească 20-30 min. Apoi se stinge focul și se acoperă vasul cu un capac. Se lasă vasul acoperit cam 2 ore, timp în care arpacașul absoarbe o mare cantitate de apă și se umflă.

Se pune din nou pe foc. Se adaugă sare după gust (dacă nu puneți suficientă sare, coliva nu pare dulce). Se adaugă zahărul și se fierbe la foc potrivit, mestecând cu o lingură de lemn, ca să nu se prindă.

Fierberea durează circa 1 - 1 1/2 ore, până când compoziția se îngroașă (lingura stă în picioare în centrul vasului), iar la suprafața compoziției nu mai apare lichid.

Se oprește focul și se lasă să se răcească cu vasul descoperit. Pentru ca să nu se formeze coajă la suprafață, din când în când se mestecă pentru omogenizare.

Când compoziția s-a răcit bine, se adaugă aromele și sâmburii de nucă zdrobiți cu sucitorul. Se amestecă bine, frămăntând cu mâna.

Se aranjează coliva pe un platou, se netezește bine, se presară deasupra pesmet, nucă măcinată, biscuiți rași și cernuți sau diverse ornamente.

Coliva se păstrează la frigider.





Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2024 Pandora Impex SRL.