Acasă  | Rețete pe țări  | Forum  | Dicționar  | Articole  | Rețeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Știri  | Coduri poștale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Completează datele și apasă pe "Trimite"
Numele tău:
E-mail-ul tău:
E-mail-ul prietenului tău:

Ciorbă de miel (I)

Timp de preparare: 1 h 30 min.

Complexitate: redusă

Ingrediente: Cap și măruntaie de miel, morcov și pătrunjel (circa 250 g), o ceapă de mărime mijlocie, o lingură orez, borș, zeamă sau sare de lămîie sau oțet, un gălbenuș, 100 ml smîntînă sau iaurt, sare, tarhon, leuștean.

Mod de preparare: Pentru o ciorbă de 3-4 l, este suficient capul, dacă acesta este întreg, cu puțin gît și capetele osoase ale pulpelor, sau circa 1/2 kg altă carne cu mai mult os (piept). Capul întreg cu 1/3 din gît, plus capetele osoase ale pulpelor, se pun într-o oală cu 2 l de apă rece și se lasă la o parte 15 minute, ca să se dizolve substanțele hrănitoare care vor da gust și aromă ciorbei. În acest timp, zarzavatul și ceapa, rase prin răzătoarea cu găuri mari, se călesc 2 minute cu 2 linguri de untdelemn într-o oală de 5-6 l, amestecînd mereu; apoi se adaugă carnea cu apa în care a stat și o linguriță de sare. Se fierbe 50-60 minute; se adaugă apoi orezul, se amestecă bine, ca să nu se lipească de fundul oalei, și se lasă să fiarbă încă 20 minute. Se acrește, după gust, cu borș sau cu altă substanță acră, completînd lichidul pînă la circa 3 l sau mai mult, dacă ciorba este prea deasă, lăsînd să mai fiarbă cîteva clocote. Carnea se scoate de pe oase și se adaugă în ciorbă. Pentru aromă, este indicat tarhonul sau leușteanul. Cînd este complet gata, se mai sărează după gust. Dacă se pregătește ciorba în cantitate mai mare, se pun și măruntaie. Plămînii se taie bucăți cît se poate de mici, rinichiul se taie în bucățele, ca să poată intra apa în canale și să le spele bine. Ficatul se taie în bucăți mici și se adaugă în ciorbă, cînd toate sînt fierte (se fierbe numai 5 minute, ca să nu se întărească). Din cap și măruntaie, se pot pregăti circa 8 l ciorbă; se măresc cantitățile celorlalte ingrediente proporțional cu cantitatea de ciorbă, procedînd exact ca mai sus.





Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2024 Pandora Impex SRL.