http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Conserve de iarnă"

Zarzavat conservat prin deshidratare
Reţetă de post (vegetariană)

Ingrediente: Zarzavatul dorit.

Mod de preparare: Prin această metodă se conservă frecvent în mica gospodărie: morcovii, pătrunjelul, ţelina, mai ales cînd nu se dispune de spaţii de depozitare. Zarzavatul se spală bine de pămînt cu spălătorul din plastic, se curăţă şi, apoi, fără să se mai spele, se taie în felii de 1/2 cm sau mai groase sau se lasă întregi (rădăcinile subţiri). Întregi sau felii, se suprapun în 2-3 rînduri cu spaţii între ele (ca grătarul ), într-o tavă căptuşită cu hîrtie de ziar. Tava se introduce în cuptorul bine încins, unde se lasă 10 minute (cu uşa cuptorului închisă), ca să se distrugă microorganismele (bacterii, mucegaiuri). După aceea, focul se stinge şi tava se lasă la cuptor, ca zarzavaturile să se usuce în continuare, sau la orice sursă de căldură (pe calorifer, pe soba de teracota sau la soare, cînd sînt condiţii). Dacă, între timp, apare o substanţă lipicioasă pe zarzavat, înseamnă că acolo a început să fermenteze; deci tava se va introduce din nou în cuptor, la foc tare, 10-15 minute şi, apoi, se lasă în continuare la foc mic sau cu uşa cuptorului deschisă, schimbînd poziţia bucăţilor de zarzavat; cele alterate se aruncă. După ce s-au uscat foarte bine, se pun în săculeţ din tifon, atîrnat de un cui, într-un loc uscat. Înainte de întrebuinţare, zarzavatul se spală bine cu apă călduţă de zahărul care s-a caramelizat pe suprafaţa lui; altfel, supa de carne se va închide mult la culoare. Zarzavatul proaspăt (morcovul) se poate combina cu cel uscat (pătrunjel, ţelină) sau conservat cu sare.