http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Conserve de iarnă"

Zacuscă (II)
Reţetă de post (vegetariană)

Timp de preparare: 50 min.

Complexitate: redusă

Ingrediente: 1 kg de ceapa, 400 g morcovi, 400 g patrunjel, 3 kg vinete, 35 bucati gogosari, 25 ardei grasi carnosi, 1 l pulpa de rosii, 1 1/4 l ulei, sare, piper, foi de dafin, 3-4 catei de usturoi, 2 lingurite de salicilat.

Mod de preparare: Se spala morcovii si patrunjelul, se curata de coaja, se dau pe razatoarea cea mica si se calesc in ulei impreuna cu ceapa tocata si usturoiul tocat.
Se spala gogosarii, se curata de codite si seminte, se dau prin masina de tocat carne si se pun peste amestecul pegatit anterior. Se lasa sa mijoteasca pe marginea sobei sau pe aragaz, la flacara mica. Ardeii grasi mai intai se coc si se curata de pielite, de seminte si de codite, apoi se dau prin masina de tocat carne. Se toarna si acestia peste ceapa prajita. Vinetele se coc, se curata de coaja, se toaca, se adauga in restul compozitiei. Se adauga rosiile curatite de pielita si date prin masina de tocat carne. Se amesteca totul, se sareaza, se pipereaza, se pune salicilatul, se amesteca bine. Se fierbe, amestecand continuu cu o lingura de lemn. Nu e voie ca zacusta sa se prinda de fundul cratitei. Produsul e gata cand uleiul incepe sa iasa la suprafata. Se pune fierbinte in sticle gata incalzite, se leaga si se lasa in servete groase, pana a doua zi.