http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi"

Vinete umplute cu orez (II)
Reţetă de post (vegetariană)

Timp de preparare: 40 min.

Complexitate: redusă

Ingrediente: 3 vinete, 6-7 roşii, 1/2 ceaşcă de orez, 1 ceapă, 1 căţel de usturoi, 1 linguriţă de zahăr, 2 linguri ulei, 1 lingură pesmet, sare, piper, ulei.

Mod de preparare: Curăţaţi vinetele de cotor, le tăiaţi în jumătate pe lungime şi le ţineţi un sfert de oră în apă clocotită. Le strecuraţi, apoi le presăraţi cu sare şi le lăsaţi să se scurgă.

În acest timp, curăţaţi ceapa, o tăiaţi mărunt şi o puneţi să se călească în ulei. Curăţaţi roşiile de pieliţe, le tăiaţi mărunt, pisaţi usturoiul şi le adăugaţi peste ceapă. Puneţi zahărul, sare şi piper după gust şi lăsaţi să fiarbă pe foc mic.

Separat, fierbeţi orezul spălat în apă cu puţină sare. După ce s-au scurs vinetele, le scoateţi miezul şi le lăsaţi deoparte. Când sosul este gata, îl treceţi printr-o sită, apoi amestecaţi o parte din el cu orezul fiert şi miezul vinetelor. Umpleţi jumătăţile de vinete cu această compoziţie, le aşezaţi într-o tavă cu puţin ulei şi presăraţi peste fiecare puţin pesmet. Le daţi la cuptor pentru 25 de minute şi cînd sînt gata turnaţi peste ele sosul de roşii rămas.

Dacă doriţi, puteţi să prăjiţi vinetele şi apoi să le umpleţi şi vor fi şi mai bune. În acest caz, nu mai puneţi ulei în tavă pentru că-şi lasă vinetele grasime.