http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Murături simple"

Varză murată
Reţetă de post (vegetariană)

Timp de preparare: 1 h

Complexitate: redusă

Ingrediente: Pentru un butoi de 60 kg: 20-25 kg varză, 1 legătură crengi uscate de mărar, 1 legătură crengi schinduf, 2 kg sare mare, 1 lingură orez, boabele de la un porumb, 4 buc. hrean.

Mod de preparare: Se curăţă verzele de foile uscate sau tăiate. Se scoate miezul (cotorul) de la varză şi se pune o bucăţică de hrean şi o lingură de sare.

Se lasă de seara până dimineaţa pentru a se înmuia sarea şi se completează (nivel ras) cu sare. Se aşează în butoi (de preferat putină) cu partea cu sare în sus. De preferinţă, se cumpără varza după dimensiunea butoiului. Se adaugă mărarul, schinduful şi hreanul rămas. Se adaugă orezul pentru scăderea acidităţii şi porumbul pentru intensificarea culorii de galben. Se umple cu apă.

După 2-3 zile, se pritoceşte zeama (se scoate toată zeama şi se adaugă iar, de 2-3 ori). Într-un butoi de 60 kg, sunt 30-35 l zeamă). Se verifică cantitatea de sare din zeamă (eventual se completează). Înainte de ultima umplere, se completează cu varză nouă (preparata ca mai sus) locul obţinut prin aşezarea verzelor. Se aşează într-un loc ferit de înghet şi căldură. Se obţine o varză murată după 2-3 săptămâni (în funcţie de temperatura de depozitare).

Se poate servi la pregătirea salatelor cu varză acră, dar şi pentru mâncăruri pe bază de varză acră.