http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi"

Varză dulce călită
Reţetă de post (vegetariană)

Timp de preparare: 1 h 15 min.

Complexitate: redusă

Ingrediente: 1 varză de mărime mijlocie (800-900 g), 50 ml untdelemn, 1/2 lămîie sau oţet, mărar, piper, 1 ceapă (50 g), sare.

Mod de preparare: Varza curăţată se taie în jumătăţi şi apoi subţire ca fideaua. Se presară cu o linguriţă de sare, se amestecă bine şi se lasă 30 min.
Ceapa, tăiată mărunt, se căleşte în tot untdelemnul, un minut, la foc mic şi imediat se pune varza bine stoarsă în pumni, se amestecă, adăugînd 3-4 linguri cu apă şi un vîrf de cuţit de piper, după care se acoperă şi se lasă la foc mic, amestecînd din cînd în cînd, ca să nu se prindă de vas, pînă cînd se înmoaie bine (cca. 30-40 min.). Se adaugă cîte puţină apă, dacă este nevoie. Cînd este gata, apa trebuie să fie complet scăzută.
Se poate da la cuptor, tot acoperită, pînă cînd se înmoaie, amestecînd şi acolo, din cînd în cînd. Dacă se arde, se schimbă repede în alt vas. Cînd este gata, se adaugă mărar tocat şi, facultativ, piper măcinat.
Se serveşte ca garnitură la orice friptură mai grasă. Se poate asocia şi cu piure de cartofi sau cu garnitură de orez.