http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Torturi"

Tort de lapte cu nucşoară
Reţetă ovo-lacto-vegetariană

Timp de preparare: 1 h 40 min.

Complexitate: ridicată

Ingrediente: Aluat fraged: 2 cani faina, 125 g unt, 2 linguri zahar, 1 galbenus.
Umplutura: 2 linguri de praf de budinca, 3 oua amestecate usor, 1/3 cana de zahar praf, 1 lingurita esenta de vanilie, 1/2 cana smantana, 1 cana lapte nedegresat, 1 lingurita de nucsoara rasa.

Mod de preparare: Aluatul (pentru o forma cu diametrul de 23 cm) - 2 cani de faina se amesteca 3 minute cu varful degetelor cu 125 g unt rece, taiat bucatele si 2 linguri de zahar. Se adauga un galbenus de ou, apoi se framanta incet, adaugand 2-3 linguri de apa rece (daca e nevoie se mai adauga apa). Se inveleste in folie de plastic si se baga 30 de minute la frigider.
Se porneste cuptorul la 180 grade C. Se unge o forma rezistenta la foc (rotunda) cu unt topit.
Se intinde aluatul pe fundul vasului. Marginile se taie si se apasa cu degetele.
Umplutura: praful de budinca, ouale si zaharul se amesteca intr-un castron. Se adauga esenta de vanilie, smantana si laptele si se amesteca bine. Se toarna compozitia peste aluat si se presara cu nucsoara. 4. Forma se baga in cuptor, pe un fund de metal. Se coace 50 de minute, pana cand umplutura devine compacta si un ac varat in ea ramane curat. Tortul se lasa 10 minute sa stea, inainte de a-l servi, cald sau rece, cu 1-2 linguri smantana.