http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Torturi"

Tort de Paşti cu ciocolată

Timp de preparare: 1 h

Complexitate: medie

Ingrediente: 3 oua, 100 g zahar, 40 g faina, 40 g amidon alimentar, 1 lingurita de praf de copt, 1 varf de cutit de praf de scortisoara, 25 g cacao, grasime si faina pentru uns forma.
Crema: 250 g frisca, 150 g ciocolata de menaj, 2 linguri de rom, 100 g zahar praf, 150 g zahar, 50 g cacao.

Mod de preparare: Aluatul: se bat spuma albusurile cu doua linguri de apa rece. Se adauga si zaharul, continuand sa se bata spuma. Se adauga galbenusurile batute, faina, amidonul, praful de copt, cacao si scortisoara, amestecand usor. Aluatul se toarna intr-o forma de tort, unsa cu unt si presarata cu faina (sa aiba diametrul de 18 cm). Se baga la copt in cuptorul incins dinainte (la aragaz, treapta doi). Se scoate dupa 15 minute, se lasa sa se raceasca in forma (asezata pe un gratar, alte 15 minute), apoi se rastoarna si se lasa sa se raceasca complet.
Crema: se amesteca frisca cu ciocolata data pe razatoarea mare, intr-un vas asezat pe flacara mica. Se lasa sa dea 2-3 clocote. Se adauga o lingura de rom si zaharul pudra, apoi se lasa sa se raceasca. Untul taiat in bucatele mici se incorporeaza in crema de ciocolata, batand compozitia energic cu telul (sau folosind mixerul). Blatul de tort se taie in trei felii, care se stropesc cu romul ramas.
In forma in care a fost copt blatul, se aseaza pe rand: o foaie de blat, un strat de crema, a doua foaie de blat, alt strat de crema, a treia foaie de blat. Se lasa deoparte atata crema cat sa acopere tortul. Forma de tort se baga cel putin 3 ore la frigider. Inainte de a servi prajitura, forma se scufunda repede in apa fierbinte, apoi tortul se scoate afara. Se unge pe deasupra cu restul de crema pastrata. (Pentru un tort mai mare, se dubleaza cantitatile si se foloseste o forma cu diametrul de 26 de cm).