http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Torturi"

Tort cu prune şi frişcă
Reţetă ovo-lacto-vegetariană

Timp de preparare: 1 h 30 min.

Complexitate: ridicată

Ingrediente: Pentru aluat: 100 g ciocolata amaruie, 100 g unt moale, 1 plic zahar vanilat, 150 g zahar, 5 oua, 100 g faina, 50 g zeamil, 50 g migdale macinate marunt, 1 lingurita cu varf praf de copt.
Pentru umplutura: 750 g prune, 6 linguri zahar, 150 ml zeama de portocale, 100 ml vin rosu sec, 1 plic praf de budinca (de vanilie), 6 linguri compot de prune (zeama neindulcita), 1 l frisca, 4 plicuri zahar vanilat, 2 linguri ciocolata rasa, 1 lingura zahar pudra.

Mod de preparare: Se rupe ciocolata si se topeste pe baia de apa. Se freaca bine untul cu zaharul si zaharul vanilat, se incorporeaza galbenusurile, pe urma ciocolata topita, albusurile batute spuma, si la sfarsit faina amestecata cu zeamilul, migdalele macinate si praful de copt.
Se toarna aluatul intr-o forma tapetata cu hartie pentru copt (cu peretii detasabili si diametrul de 28 cm) si se intinde cu un cutit lat. Se coace circa 25 de minute in cuptorul incins la 180 grade C, apoi se scoate si se lasa sa se raceasca.
Se spala prunele, se rup in doua, se scot samburii, se pun fructele intr-un castron impreuna cu zaharul si se lasa 45 de minute sa se patrunda. Se adauga zeama de portocale si se fierb 5-7 minute la foc mic.
Se scurg intr-o strecuratoare, iar zeama se leaga cu praful de budinca amestecat cu vinul rosu. Se pun deoparte 16 prune, celelalte se incorporeaza in zeama legata cu vin si praf de budinca si se lasa compozitia sa se raceasca.
Blatul se taie in trei. Partea de jos se aseaza pe un platou pentru tort, se stropeste cu 2 linguri de compot si deasupra se intinde jumatate din compozitia cu prune.
Se bate frisca impreuna cu zaharul vanilat, se toarna un sfert peste prune, se intinde, se aseaza deasupra a doua felie de blat, se stropeste cu 2 linguri de compot si se umple cu prune si frisca. Urmeaza a treia bucata de blat, care se stropeste si ea cu compot.
Se garniseste tortul cu frisca si cu cele 16 prune puse deoparte, se acopera si se tine circa 6 ore la rece.
Inainte de a-l servi, se orneaza cu ciocolata rasa si se pudreaza cu zahar.