http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Torturi"

Tort cu prune
Reţetă ovo-lacto-vegetariană

Timp de preparare: 1 h 30 min.

Complexitate: medie

Ingrediente: Aluatul: 100 g unt (margarină), 100 g zahăr, 2 ouă, 125 g făină, 1 linguriţă praf de copt, grăsime pentru uns, 600 g prune.
Umplutura: 6 foi de gelatină, 1 plic budincă de vanilie (praf), 1/2 l lapte, 50 g zahăr, 200 ml + 3 linguri lichior de ouă, 450 g frişcă, 1 plic zahăr vanilat, 2 linguri alune prăjite şi pisate.

Mod de preparare: Prunele se taie în două şi se scot sâmburii. Untul se freacă spumă cu zahărul, se încorporează pe rând ouăle şi se adaugă, puţin câte puţin, făina amestecată cu praful de copt. Se întinde aluatul într-o formă cu pereţii detaşabili, unsă cu grăsime (26 cm diametru), iar deasupra se presară prunele. Se coace în cuptorul încins circa 30 de minute, la foc mic. Se lasă să se răcească. Se înmoaie gelatina în apă rece. Se prepară o budincă de vanilie din praful de budincă, zahăr şi lapte. Se adaugă gelatina şi se dizolvă în budinca fierbinte. Se lasă să se răcească, amestecând ocazional. Când începe să se închege, se adaugă 200 ml lichior şi 250 g frişcă bătută. Se întinde umplutura peste blat şi se pune tortul la rece pentru 2-3 ore. Pentru glazură, se bate restul de frişcă cu zahărul vanilat şi, cu şpriţul, se fac diverse ornamente pe supafaţa tortului.
Se presară cu alune şi se stropeşte din loc în loc cu restul de lichior.