http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Torturi"

Tort cu ciocolată şi whisky
Reţetă ovo-lacto-vegetariană

Timp de preparare: 1 h 30 min.

Complexitate: ridicată

Ingrediente: 70 g ciocolata pentru blat, 40 g migdale intregi (necuratate de pielita), 2 oua, 75 g unt, 75 g zahar pudra, 35 g faina, o lingurita praf de copt, un varf de cutit de sare, 20 g unt + 10 g faina pentru forma.
Pentru crema si decorat: 125 g ciocolata cu lapte, 125 g ciocolata amaruie, 150 ml frisca nebatuta (lichida), 80 g unt topit, 10 g cacao (fara zahar), 50 ml whisky, zahar tos

Mod de preparare: Se rade ciocolata pentru blat, se piseaza migdalele cu pielita cu tot si se separa albusurile de galbenusuri.
Se pun intr-un castron (rezistent la caldura) ciocolata rasa, untul taiat bucatele, zaharul si sarea si se lasa la bain-marie sa se inmoaie, amestecand cu o lingura de lemn pana ce se face ca o crema. Se adauga galbenusurile, se ia castronul de pe vasul cu apa si se amesteca continuu pana ce compozitia s-a racit.
Se incinge cuptorul la 160 grade C. Se unge si se infaineaza o forma cu diametrul de 18 cm (daca se poate cu pereti detasabili).
Se cerne faina impreuna cu praful de copt si se amesteca cu migdalele pisate. Se bat albusurile spuma si se incorporeaza, pe rand, in crema de ciocolata cate o lingura din amestecul de faina cu migdale si una de albusuri. Cand aluatul este omogen, se varsa in forma si se netezeste suprafata cu o spatula. Se baga la cuptor si se coace 40-45 de minute (se incearca daca e copt cu un ac sau o scobitoare). Se lasa sa se raceasca in tava circa 10 minute, apoi se scoate pe un fund sau un gratar ca sa se raceasca complet.
Crema se prepara in felul urmator: se rup cele doua feluri de ciocolata bucatele si impreuna cu frisca lichida se pun pe foc si se lasa sa fiarba 30 de minute, batand intruna cu telul. Apoi se varsa intr-o salatiera si se lasa sa se raceasca bine de tot. Cand e rece, compozitia se bate din nou, ca sa devina cremoasa, adaugand untul inmuiat (putin cate putin) si la urma whisky-ul. Se taie blatul pe lat in patru bucati de grosime egala, se asaza prima bucata pe un platou si se unge cu crema de ciocolata. Se procedeaza la fel cu celelalte trei, asezandu-se una peste alta. In crema de pe bucata de sus se fac cu spatula valurele, dupa care tortul se baga la frigider sa se intareasca. Inainte de a-l servi, se presara cu cacao si zahar tos.