http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Torturi"

Tort cu brânză de vacă şi mure
Reţetă ovo-lacto-vegetariană

Timp de preparare: 1 h 40 min.

Complexitate: ridicată

Ingrediente: Aluat fraged: 2 cani de faina, 125 g unt, 2 linguri zahar, 1 galbenus.
Umplutura: 125 g branza de vaci proaspata, 2 linguri zahar praf, 1 ou batut usor, 1 lingurita esenta de vanilie, 500 g mure, 2 linguri dulceata de afine, 2-3 linguri suc de lamaie, inca 1 ou usor batut.

Mod de preparare: Aluatul (pentru o forma cu diametrul de 23 cm): 2 cani de faina se amesteca 3 minute cu varful degetelor cu 125 g unt rece, taiat bucatele si 2 linguri de zahar. Se adauga un galbenus de ou, apoi se framanta incet, adaugand 2-3 linguri de apa rece (daca e nevoie se mai adauga apa). Se inveleste in folie de plastic si se baga 30 de minute la frigider.
Prajitura: Se porneste cuptorul la 180 grade C. Se asterne o forma de budinca, cu jumatate din aluat. Aluatul ramas se taie in fasii subtiri si lungi. Se ung cu unul din ouale batute.
Se amesteca branza de vaci cu zaharul pana ce compozitia devine usoara si ca o crema. Se pune in ea cel de-al doilea ou batut. Se adauga esenta de vanilie. 3.Crema de branza se intinde peste aluat si se acopera cu mure. Intr-un vas mic se pune dulceata de afine cu 2 linguri de apa si se lasa sa se infierbante pana devine subtire. Se toarna cu grija peste mure. Deasupra se aseaza fasiile de aluat in forma de grila. Marginile se preseaza de peretii vasului. Aluatul de prisos se taie. Se coace 45 de minute. Se lasa 10 minute in forma sa se raceasca.
Se serveste tortul cald sau rece, alaturi de inghetata.