http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Torturi"

Tort cu bezea şi smochine
Reţetă ovo-lacto-vegetariană

Timp de preparare: 1 h 20 min.

Complexitate: medie

Ingrediente: 6 ouă, 300 g zahăr tos, 120 g făină, 1/2 linguriţă de praf de copt, 1 lămâie, 1 plic cremă de vanilie instant, 300 ml lapte dulce, 20 g unt, 200 g smochine, 2 pliculeţe cu zahăr vanilinat, mentă, fructe de sezon.

Mod de preparare: Crema de vanilie se prepară conform instrucţiunilor de pe plic, se acoperă cu folie de plastic şi se introduce la rece.

Cinci gălbenuşuri şi un ou întreg se mixează cu 100 g zahăr tos până când îşi dublează volumul. Se adaugă praful de copt, făina şi se amestecă. Compoziţia rezultată se toarnă într-o formă de tort unsă cu unt şi presărată cu făină.

Se introduce în cuptor şi se coace la foc mediu 20-30 min. Albuşurile se mixează cu zahărul vanilinat şi zahărul tos rămas până când rezultă o bezea tare.

Când blatul este gata, se scoate din cuptor, se pune deasupra crema, se aranjează felii de smochine şi se toarnă bezeaua.

Se reintroduce în cuptor încins pentru 20-30 min., cât să se usuce bezeaua şi să capete o culoare aurie.

Se scoate din cuptor şi se lasă la răcit. Se introduce la rece pentru o oră, apoi se serveşte, alături de salată din fructe de sezon, amestecate cu mentă tocată şi suc de lămâie.