http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Torturi"

Tort baiser cu lămâie
Reţetă ovo-lacto-vegetariană

Timp de preparare: 1 h 50 min.

Complexitate: ridicată

Ingrediente: Pentru aluat: 1 1/2 ceasca faina, 1 lingura zahar fin, 125 g unt sau margarina (taiate bucatele), 1 galbenus, 1-2 linguri apa rece.
Pentru umplutura si baiser: 1/2 ceasca zahar, 1/3 ceasca zeamil, 1 ceasca coaja rasa de lamaie, 2 lamai, 1/2 ceasca zeama de lamaie, 3 oua (separat albusuri si galbenusuri), 1 lingura unt, inca 1/2 ceasca zahar fin.

Mod de preparare: Aluatul: Se amesteca faina cu zaharul, se adauga untul si se freaca intre palme, pana ce amestecul devine sfaramicios, dupa care se incorporeaza galbenusurile si apa si se framanta un aluat mai tare. Se inveleste cu o folie de plastic si se tine o ora la rece.
Se incinge cuptorul la 220 grade C, se intinde aluatul pe o planseta infainata si se imbraca cu el o forma rotunda cu diametrul de 23 cm. Se inteapa cu furculita, se acopera cu hartie pentru copt sau folie de aluminiu, peste care se presara boabe de fasole sau de orez (ca sa-l tina drept), si se coace 15 minute. Se indeparteaza hartia si boabele si se lasa sa se raceasca.
Umplutura: Se amesteca 1/2 ceasca de zahar cu zeamilul, dupa care se adauga apa, coaja rasa de lamaie si zeama de lamaie. Se pun pe foc (slab) si se lasa sa fiarba, amestecand intruna, pana ce se ingroasa. Se face focul mai mic, se lasa sa fiarba incet 2-3 minute si se pune deoparte. Intr-un castron, se bat galbenusurile, in care se incorporeaza - putin cate putin - compozitia preparata anterior (fierbinte). Se pune pe foc, se fierbe, amestecand 2-3 minute si se intinde peste aluatul copt. Baiser-ul: Se bat albusurile spuma, adaugand cate putin zahar, pana ce se intaresc bine. Se toarna baiser-ul peste umplutura, in asa fel incat s-o acopere complet. Se da tortul la cuptor si se coace 10 minute la 210 grade C, pana ce baiser-ul se rumeneste. Se lasa sa se raceasca in forma, apoi se scoate si se aseaza pe un platou.
Se serveste rece.