http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Torturi"

Tort Sacher (II)
Reţetă tradiţională din Austria
Reţetă ovo-lacto-vegetariană

Timp de preparare: 2 h

Complexitate: ridicată

Ingrediente: Blatul: 150 g ciocolată amăruie, 130 g unt moale, 110 g zahăr pudră, 110 g zahăr tos, 1 baton de vanilie (miezul), 6 gălbenuşuri, 6 albuşuri, 125 g făină.
Umplutura şi glazura - 300 g dulceaţă de caise, 200 g zahăr, 1/8 l apă, 200 g ciocolată amăruie.

Mod de preparare: Se taie ciocolata bucăţele, se pune într-un vas de Jena şi se lasă să se topească pe baie de aburi (peste un vas în care fierbe apa).

Se pune untul moale (lăsat de seara la un loc cald) într-un castron mai înalt, se cerne deasupra zahărul pudră şi se adaugă măduva de vanilie. Se bat bine cu mixerul, adăugându-se rând pe rând câte un gălbenuş şi câte puţină ciocolată topită. Separat, se bat albuşurile spumă (cu zahărul tos turnat în ploaie), şi se introduc în crema de ciocolată, mai întâi 2/3 din albuş, apoi făina (cernută), amestecându-se uşor, iar pe urmă şi restul de albuşuri.

Se acoperă fundul unei forme (cu diametrul de 24 cm) cu hârtie, se toarnă compoziţia şi se întinde cu o spatulă sau un cuţit mai lat, pentru ca suprafaţa să fie dreaptă. Se coace 15 min. în cuptorul încins dinainte - cu uşa întredeschisă (se bagă o lingură de lemn în deschizătură) - după care se închide uşa cuptorului şi se mai coace 30-40 min.

Se scoate forma din cuptor, se desprinde aluatul de pe margini şi se răstoarnă blatul pe un fund de lemn. Se îndepărtează hârtia şi se lasă să se răcească puţin (circa 20 min.). Se întoarce pe partea cealaltă şi se lasă până ce se răceşte de tot. Apoi se taie în două pe orizontală.

Se încălzeşte dulceaţa într-o crăticioară, amestecând întruna, şi cu jumătate din cantitate se unge partea de jos a tortului (primul blat). Se aşează deasupra cealaltă parte, se apasă uşor şi se unge şi ea cu dulceaţa rămasă.

Prepararea glazurii: se lasă să fiarbă zahărul cu apa exact 4 min. (în clocot). Se taie ciocolata mărunt, 150 g se pun la topit pe baie de aburi, după care se adaugă puţin câte puţin la siropul de zahăr, până ce se obţine o glazură groasă şi netedă. Se toarnă glazura pe mijlocul tortului şi se întinde repede întâi pe suprafaţă şi apoi pe margini. Se pune tortul pe un platou şi se lasă să se întărească glazura. Se înmoaie un cuţit în apă fierbinte şi se marchează pe tort cu cele 12 felii. Se înmoaie şi restul de ciocolată - tot pe baie de aburi - şi se ornează tortul după dorinţă, cu un cornet. Tortul se lasă peste noapte la rece.

Se serveşte cu frişcă pusa deasupra, pe farfurie, când e servit.