http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Torturi"

Tort "Bănuţul lui Moş Crăciun"
Reţetă ovo-lacto-vegetariană

Timp de preparare: 1 h

Complexitate: medie

Ingrediente: 6 ouă, 7 linguri de ulei de măsline, 10 linguri de zahăr, un praf de copt, 7 linguri de făină, 50 g stafide, 150 g nuci şi arahide măcinate, coajă rasă de portocale şi lămâie, o monedă de argint, 300 g frişcă, două kiwi, o mandarină, boabe de struguri, sare - un vârf de cuţit, dulceaţă de caise sau vişine.

Mod de preparare: Frecăm foarte bine gălbenuşurile cu zahărul. În etapa următoare, adăugăm uleiul, făina şi sarea. Apoi vom bate albuşurile spumă şi le adăugăm în vasul cu gălbenuşuri. Punem în compoziţie praful de copt, stafidele, cojile de citrice, rase şi bănuţul. Compoziţia o turnăm într-un vas uns cu unt şi tapetat cu făină sau pesmet şi va fi coaptă la foc potrivit. După ce blatul s-a copt, îl aşezăm pe un platou, îl lăsăm să se răcească şi după aceea îl tăiem în două. Între aceste foi vom pune dulceaţă de caise sau vişine. Tortul va fi decorat cu frişcă; deasupra vom aşeza un ornament din fructe. Cine va găsi bănuţul în felia sa de tort va avea belşug până la Crăciunul următor.