http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Mâncăruri cu carne"

Tocăniţă de pui transilvăneană
Reţetă tradiţională din România
Reţetă semi-vegetariană

Timp de preparare: 1 h 15 min.

Complexitate: medie

Ingrediente: 1 pui (cca.1 kg), 2 cepe mari, 1 fir de praz, 4 catei de usturoi, 2 morcovi, 3 ardei grasi rosii, 400 g rosii, 100 ml ulei, 100 g smantana, 2 linguri frunze de telina tocate, 2 linguri marar verde tocat, 6 portii mamaliga, sare, piper.

Mod de preparare: Puiul se taie in sase bucati, care se condimenteaza. Intr-un vas larg, se incinge uleiul, iar bucatile de pui se prajesc cate 4-5 minute, pe fiecare fata. Se scot si se pastreaza la cald.
In uleiul ramas, se calesc ceapa, prazul si usturoiul (curatate, spalate si tocate), timp de 7-8 minute, la foc domol. Morcovii se spala, se curata si se dau pe razatoarea cu ochiuri mari; se adauga peste ceapa calita. Ardeii grasi se spala, se curata de cotor si seminte si se taie cuburi, care se pun in vasul cu ceapa si morcovi.
Totul se caleste timp de 12-15 minute, la foc mic, amestecand. Se adauga rosiile taiate cuburi si se calesc 15 minute, la foc mediu, amestecand din cand in cand. Sosul se presara cu sare, piper si frunzele de telina si de marar, tocate.
Se adauga si bucatile de carne prajita; vasul se tine in cuptor, 15-20 de minute, la foc mediu. Tocanita se serveste calda, cu o lingura de smantana, o portie de mamaliga si putin marar verde tocat, presarat deasupra.
Iarna, sosul se poate prepara si din ardei copti (de la congelator), taiati marunt, si cu rosii din bulion.