http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi"

Tocană de ceapă cu mămăliguţă (II)
Reţetă de post (vegetariană)

Timp de preparare: 55 min.

Complexitate: redusă

Ingrediente: 1/2 kg ceapa, 2-3 ardei grasi sau gogosari, 2-3 rosii sau 1-2 linguri suc de rosii, 1-2 catei de usturoi, 200 g malai, 1 foaie de dafin, 100 ml ulei, boia dulce, sare, piper, cimbru, otet.

Mod de preparare: Cureti ceapa, o tai fideluta, o presari cu sare si o pui sa se caleasca in ulei incins pentru 15 minute. Ai grija sa amesteci din cand in cand ca sa nu se arda. Tai fideluta ardeii sau gogosarii curatati, ii adaugi peste ceapa, le lasi sa se caleasca impreuna 10 minute. Pui apoi boia dupa gust, foaia de dafin, sucul de rosii sau rosiile decojite si taiate felii, usturoiul pisat si presari putin cimbru. Torni putina apa si lasi sa mai dea in cateva clocote. Potrivesti apoi gustul de sare, otet, piper si dai tocana la cuptor, cat sa mai scada sosul. In acest timp, faci o mamaliga mai vartoasa din malai, apa si sare dupa gust. Iei apoi din mamaliga cu o lingura de supa si o asezi pe o farfurie. Pui alaturi tocanita si o poti servi alaturi de salata de gogosari sau castraveti murati.
Daca ceapa e prea iute tine-o 10-15 minute intr-un vas cu apa rece, dupa ce ai curatat-o.
Dupa ce faci mamaliga, pune-o fierbinte in castronele unse cu margarina, las-o 5 minute deoparte, apoi rastoarn-o pe un platou.