http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare"

Terină din peşte cu verdeaţă
Reţetă semi-vegetariană

Timp de preparare: 1 h

Complexitate: medie

Ingrediente: 600 g file de peste alb (salau, merluciu), 3 albusuri, 400 ml frisca nebatuta (smantana dulce subtire), 1 legatura tarhon, 1 legatura patrunjel, 1 legatura codite de ceapa verde, 1 lingura ulei, boia iute, sare, piper alb.

Mod de preparare: Se taie pestele bucatele si se marunteste cu robotul de bucatarie, pana ce devine ca un piure. Se incorporeaza albusurile - unul cate unul - mixandu-se in continuare. Se condimenteaza cu sare, piper si un varf de cutit de boia iute.
Se toarna compozitia intr-un castron care, la randul lui, se asaza intr-un recipient mai mare, cu bucati de gheata (glasoane). Se adauga frisca nebatuta sau smantana (lingura de lingura), amestecand puternic cu o lingura de lemn, si se mai gusta o data de sare si piper. Se baga vasul 15 minute la frigider.
Se taie verdeata fasii (cu foarfeca) si se incorporeaza intr-o treime din compozitia tinuta la rece.
Se unge cu ulei un vas de pamant sau o forma de chec si se umple, alternand spuma de peste fara verdeata cu cea cu verdeata. Se acopera vasul cu o hartie de calc unsa cu ulei, se asaza intr-o cratita cu apa, se baga in cuptorul incins la 175 grade C si se fierbe circa 45 de minute la bain-marie.
Se scoate terina din cuptor, se lasa sa se raceasca si se tine la frigider pana a doua zi. Inainte de a o servi, se rastoarna si se taie felii. Ca garnitura: salata verde.