http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Prăjituri"

Tarte cu nuci, marmeladă de caise şi miere
Reţetă ovo-lacto-vegetariană

Timp de preparare: 2 h

Complexitate: medie

Ingrediente: Aluatul sfărîmicios: 200 g făină, 200 g zahăr, 1 vîrf de cuţit de sare, 100 g unt moale, 1 gălbenuş, 1 lingură coniac sau rom.
Umplutura: 1 lingură marmeladă de caise, 1 lingură miere de salcîm, 200 g sîmburi de nucă, 150 g frişcă nebătută, 2 ouă, 2 linguri făină.

Mod de preparare: Aluatul sfărîmicios: Frămîntaţi repede, cu vîrful degetelor, 200 g făină, 200 g zahăr, 1 vîrf de cuţit de sare şi 100 g unt moale. Legaţi aluatul cu 1 gălbenuş, 1 lingură de coniac sau rom şi aproximativ 2 linguri cu apă, astfel încît să devină elastic şi să se desprindă de pe degete. Faceţi din aluat o bilă, înveliţi-l în folie de plastic şi daţi-l o oră la frigider, înainte de a-l întinde.
Încingeţi cuptorul la 180 grade C şi întindeţi aluatul (grosimea: circa 4 mm).
Îmbrăcaţi cu el 4 forme mici de tartă (diametrul 8-10 cm) şi înţepaţi-l cu furculiţa. Presăraţi peste aluat boabe de fasole uscată, daţi-l 10 minute la cuptor, lăsaţi-l să se răcească şi îndepărtaţi fasolea.
Între timp, preparaţi umplutura: tăiaţi mai mare 80 g miez de nucă. Amestecaţi într-un bol marmelada, mierea, frişca nebătută şi ouăle, pînă ce obţineţi o cremă netedă.
Încorporaţi nuca şi turnaţi crema peste aluatul precopt. Daţi tartele la cuptor şi lăsaţi-le să se coacă 20 min. Ornaţi-le cu sîmburii de nucă rămaşi (întregi) şi serviţi-le călduţe sau reci, eventual cu îngheţată de vanilie.