http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Prăjituri"

Tartă cu spumă de portocale
Reţetă ovo-lacto-vegetariană

Timp de preparare: 2 h 45 min.

Complexitate: ridicată

Ingrediente: Pentru tartă: 300 g aluat de foetaj.
Pentru umplutură: 4 portocale, 6 gălbenuşuri + încă unul pentru uns, 200 g frişcă bătută, 125 g zahăr pudră, 3 foi de gelatină, 2 linguri lichior de portocale, 1/2 lămîie, 2 linguri fistic mărunţit (fără coajă), 20 g zahăr tos.

Mod de preparare: Incingeti cuptorul la 210 grade C, intindeti aluatul pe planseta usor infainata si imbracati cu el o forma de tarta cu diametrul de 26 cm. Intepati aluatul cu o furculita, acoperiti-l cu hartie pentru copt si cu un strat de fasole uscata si dati-l 15 minute la cuptor.
Indepartati hartia si boabele de fasole, ungeti aluatul pe fundul si marginile tavii cu galbenus de ou diluat cu putina apa, presarati peste el zaharul tos si coaceti-l inca 15 minute. Scoateti-l din forma si lasati-l sa se raceasca.
Decojiti o portocala spalata si stearsa si puneti coaja deoparte. Stoarceti 3 portocale pentru a obtine circa 250 ml de zeama. Inmuiati foile de gelatina in apa rece.
Puneti pe foc zeama de portocala impreuna cu 100 g zahar si dupa ce da in clocot, luati-o de pe foc si adaugati gelatina stoarsa (amestecand pana se topeste), lichiorul de portocale, putina zeama de lamaie si coaja de portocala rasa.
Bateti galbenusurile intr-un castron, adaugand putin cate putin din sosul de portocala cald, si continuati sa bateti pana ce compozitia se raceste de tot, devenind spumoasa.
Incorporati in frisca batuta zaharul ramas si amestecati-o apoi usor cu crema de portocale, pastrand o cantitate mica pentru ornat. Turnati crema peste aluatul de tarta, nivelati-o cu o spatula si tineti tarta 2 ore la frigider.
Inainte de-a o servi, curatati si ultima portocala de coaja si desfaceti-o bucati. Ornati tarta cu frisca pusa deoparte si cu bucatile de portocala, presarati peste ea fisticul maruntit si serviti-o imediat.