http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Prăjituri"

Tartă cu lămâie şi migdale
Reţetă ovo-lacto-vegetariană

Timp de preparare: 1 h

Complexitate: medie

Ingrediente: 250 g aluat dulce de tartă (nisipos), 200 g pudră de migdale, 180 g zahăr, 100 g unt moale, 2 ouă întregi + 1 gălbenuş, 1 lămîie, 50 g coajă confiată de lămîie, 1 lingură lapte.

Mod de preparare: Încingeţi cuptorul la 180 grade C.
Întindeţi aluatul în formă de tartă în aşa fel încat să depăşească pereţii cu 2 cm şi îndoiţi-l spre interior, formînd o bordură pe care o apăsaţi cu degetele.
Înţepaţi cu o furculiţă aluatul (de pe fundul formei) şi acoperiţi-l cu hîrtie pentru copt şi cu un strat de fasole uscată (boabe).
Din aluatul căzut pe margini, faceţi biluţe mici cît bobul de mazăre, aşezaţi-le pe bordură la intervale regulate şi ungeţi-le (inclusiv bordura) cu gălbenuşul bătut cu o lingură de lapte.
Daţi tarta la cuptor şi lăsaţi-o să se coacă 10 minute. Îndepărtaţi hîrtia şi boabele de fasole şi lăsaţi-o să se răcească.
Între timp, preparaţi crema cu migdale: frecaţi untul cu zahărul pînă ce devine spumos, încorporaţi ouăle, unul cîte unul, apoi coaja rasă de lămîie, zeama, jumătatea din coaja confiată tăiată cubuleţe şi, la urmă de tot, pudra de migdale.
Turnaţi crema peste aluatul copt, ornaţi tarta cu fîşiuţe de coajă confiată de lămîie, daţi-o din nou la cuptor şi lăsaţi-o să se coacă 30 de minute.
Serviţi-o călduţă sau rece.