http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Aperitive cu legume"

Tartă cu dovlecei şi orez
Reţetă ovo-lacto-vegetariană

Timp de preparare: 1 h 30 min.

Complexitate: medie

Ingrediente: 1/2 ceaşcă orez cu bobul lung, 2/3 ceaşcă lapte, 2/3 ceaşcă apă, 1 kg dovlecei mici, 1 ceapă, 1 căţel de usturoi, 3 linguri ulei de măsline, 1 lingură pătrunjel verde tocat, 1/2 linguriţă măghiran sau oregano uscate, cca 1/3 ceaşcă pesmet, 1 ou, 1 albuş, 1/2 ceaşcă parmezan ras, sare, piper, 1-2 linguri unt.

Mod de preparare: Se fierbe orezul cca 10 minute în lapte, apă şi un strop de sare, apoi se lasă să se răcească. Se curăţă dovleceii de coajă şi de seminţe şi se dau pe răzătoarea mare. Se pun într-o sită deasupra unui vas, se presară cu sare şi se lasă să stea 15 minute până încep să-şi lase zeama - zeamă care se păstrează. Dacă sunt prea săraţi, se mai trec sub un jet de apă rece. Se zvântă apoi cu un şervet de bucătărie. Separat, se călesc în uleiul încins ceapa tăiată mărunt şi usturoiul pisat; când încep să se aurească, se adaugă dovleceii împreună cu 1/4 ceaşcă din zeama păstrată. Se acoperă parţial şi se lasă să fiarbă la foc mic 7 minute, amestecând des cu o lingură de lemn; dacă mai este nevoie, se mai adaugă din zeama păstrată, pentru a nu se prinde de cratiţă. Se lasă să se răcească, apoi se amestecă cu pătrunjelul tocat, măghiran sau oregano, orezul şi laptele în care a fiert şi atât pesmet cât să absoarbă lichidul din compoziţie. Se încorporează oul şi albuşul bătute, împreună cu 1 lingură parmezan ras, sare şi piper după gust. Se amestecă totul foarte bine şi se toarnă compoziţia într-o formă de tartă unsă cu ulei. Se nivelează, se presară restul de pesmet (cca 3 linguri) şi de parmezan ras (cca 3 linguri), se pun deasupra bucăţele de unt şi se coace tarta în cuptorul încins cca 35 de minute.