http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Prăjituri"

Tartă cu ciocolată şi fructe uscate caramelizate
Reţetă ovo-lacto-vegetariană

Timp de preparare: 1 h 10 min.

Complexitate: ridicată

Ingrediente: Pentru aluat: 220 g faina + inca 50 g, 80 g zahar tos, 1 ou, 40 g migdale macinate, 125 g unt + 1 bucatica cat o nuca.
Pentru garnitura: 300 g ciocolata amaruie, 100 g fructe uscate (nuci, alune, migdale, fistic), 100 g zahar, 300 ml frisca nebatuta, 30 g unt.

Mod de preparare: Puneti in bolul robotului de bucatarie faina, zaharul, untul taiat bucatele si migdalele macinate si mixati-le pana ce obtineti un amestec faramicios. Adaugati apoi oul intreg si continuati sa mixati pana ce aluatul se aduna, formand o bila. Puneti-l la rece si lasati-l sa se odihneasca circa 10 minute.
Incingeti cuptorul la 170 grade C, ungeti si infainati o forma de tarta cu fundul detasabil.
Intindeti aluatul, asezati-l in tava, intepati-l cu o furculita, acoperiti-l cu o coala de hartie pentru copt si presarati peste ea boabe de fasole uscata. Coaceti aluatul 15 minute, indepartati hartia si boabele de fasole si mai dati-l circa 15 minute la cuptor.
Zdrobiti ciocolata si puneti-o intr-un bol. Puneti frisca nebatuta pe foc si, cand clocoteste, turnati-o peste ciocolata. Amestecati bine, adaugati si untul si continuati sa amestecati. Turnati crema astfel obtinuta peste aluatul copt si lasati-l sa stea la rece cel putin trei ore.
Puneti intr-o craticioara zaharul cu 2 linguri de apa si lasati-l sa se caramelizeze, la foc potrivit, pana ce devine maroniu. Incorporati fructele uscate, luati-le de pe foc si rasturnati-le pe o tava unsa sau - si mai bine - pe o placa de marmura, rasfirandu-le. Inainte de a servi prajitura, decorati-o cu fructele caramelizate desprinse bucati-bucati.