http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Prăjituri"

Tartă cu căpşuni (II)
Reţetă ovo-lacto-vegetariană

Timp de preparare: 1 h

Complexitate: ridicată

Ingrediente: Pentru aluat: 250 g faina, 125 g unt + 10 g pentru uns tava, 75 g zahar tos fin, 2 prize sare, 1 ou.
Pentru garnitura: 1 kg capsuni, 200 g jeleu acrisor (de visine, zmeura, etc.).

Mod de preparare: Intr-un castron se amesteca cu o spatula vreme de un minut zaharul, sarea si untul topit. Se adauga oul intreg, se amesteca inca un minut, dupa care se cerne deasupra faina si se framanta cu varful degetelor pana ce aluatul se desprinde de marginile castronului. Se pune pe planseta, se mai framanta cateva minute si se lasa sa se odihneasca in frigider, cel putin doua ore.
Se incinge cuptorul la 210°C si se unge cu unt o forma de tarta cu diametrul de 28 cm. Se intinde aluatul cu vergeaua, se aseaza in forma, se inteapa cu furculita (doar pe fundul tavii) si se acopera cu hartie pentru copt si cu un strat de boabe de fasole. Se coace 15 minute, se indeparteaza hartia si boabele de fasole si se mai lasa 20 de minute la cuptor, pana ce se rumeneste usor.
Intre timp, se spala capsunile, se indeparteaza coditele si se pun la rece, iar jeleul se subtiaza pe foc in trei linguri de apa si se lasa sa se raceasca.
Cand aluatul s-a rumenit, se scoate din cuptor si se unge cu un strat subtire de jeleu, peste care se aseaza capsunile cu varful in sus.
Se toarna peste capsuni jeleul ramas si se serveste tarta imediat (intr-un interval de maximum o ora).