http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Supe cu carne"

Supă de scoici (midii, stridii)
Reţetă semi-vegetariană

Timp de preparare: 30 min.

Complexitate: redusă

Ingrediente: 500 g scoici (midii, stridii), 1 ceapa mijlocie, 50 ml ulei de floarea soarelui sau masline, un catel de usturoi, sare si piper dupa gust, 1,5 l apa.

Mod de preparare: O supa foarte gustoasa se obtine din midii. Cum acestea se gasesc din pacate mai greu, se poate folosi orice alta scoica, chiar si cele de apa dulce, desi supa va fi mai putin gustoasa. Scoicile se incearca cu un cutit introdus intre valve pentru a vedea daca sunt vii. Se freaca apoi insistent cu o perie pentru a indeparta nisipul. Chiar daca vor fi curatate foarte bine este posibil ca intre valve sa ramana totusi fire de nisip. De aceea este recomandabil sa strecuram zeama de scoici inainte de intrebuintare. Apa se pune la fiert. In tot acest timp scoicile se tin in apa rece. Separat se caleste ceapa in ulei pana devine translucida, nu aurie. La sfarsit se adauga catelul de usturoi taiat cat mai marunt.
Cand apa clocoteste se introduc scoicile. Acestea trebuie sa se deschida in cateva zeci de secunde. Cele care nu s-au deschis se arunca. Se fierb la foc viu aproximativ 10 minute. Cu ajutorul unei spumiere se scot pe un platou si se se separa carnea de valve. Acestea nu se arunca, ci se pastreaza pentru alte preparate. Zeama rezultata e strecoara si se pune din nou la fiert impreuna cu ceapa calita usor. Se lasa sa fiarba 5 minute pana se inmoaie bine ceapa. Se adauga carnea de scoica si se mai lasa sa fiarba 5 minut. Nu se fierbe mai mult pentru ca se intaresc si isi pierd fragezimea. Se adauga doar sare si piper, pentru a nu acoperi gustul natural al supei. Cine doreste poate adauga in supa innainte de a fi servita o bucatica de unt proaspat de 85% grasime.
Supa se serveste simpla sau cu crutoane de paine. Este foarte gustoasa chiar si rece servita la cina.