http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Supe cu carne"

Supă de limbă de vacă

Timp de preparare: 1 h 30 min.

Complexitate: redusă

Ingrediente: 500-600 g limbă de vacă, 2 morcovi, praz, pătrunjel, 1-2 frunze varză, 2-3 roşii, piper, sare, apă, 1 păstîrnac.

Mod de preparare: Se spală bine limba de mai multe ori în apă caldă, frecînd-o cu mălai, pentru a înlătura orice murdărie care se găseşte între porii mari ai limbii. Se clăteşte apoi în apă rece, se opăreşte în apă clocotită şi chiar se lasă să dea 2-3 clocote, după care se jupoaie, înlăturînd toată pieliţa în care este îmbrăcată limba. Limba astfel curăţată şi limpezită în apă rece se aşează într-un vas cu apă fierbinte, la foc. Cînd a dat în clocot, se strînge toată spuma care s-a format pe deasupra, apoi se adaugă o lingură de apă rece, care ajută la formarea spumei. Se strînge din nou şi se repetă această operaţie de cîte ori este nevoie. Se lasă supa să fiarbă încet, la un foc potrivit, şi, cînd nu se mai formează spumă, se adaugă ceapa şi zarzavatul curăţat, spălat şi crestat în patru. Se acoperă vasul cu un capac pentru ca supa să nu scadă prea mult, lăsînd într-o parte o mică deschizătură pe unde să iasa aburii. Roşiile, curăţate de sîmburi şi pieliţe, se taie în felii, apoi se adaugă împreună cu boabele de piper cînd limba este aproape fiartă. Se lasă să mai fiarbă 15-20 min cînd, fiind gata, se ia de pe foc şi se lasă să se limpezească. Se strecoară apoi jumătate din cantitate într-o cratiţă, în care se fierbe garnitura cu care supa va fi servită la masă (găluşte, orez şi griş). Cînd garnitura este fiartă, se răstoarnă supa în castron, iar pe deasupra se presară pătrunjel tocat fin.