http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Supe cu legume"

Supă de ghebe cu găluşte
Reţetă ovo-lacto-vegetariană

Timp de preparare: 40 min.

Complexitate: redusă

Ingrediente: 300 g ghebe, 200 g ciuperci champignon, 2 morcovi, 2 cepe, 1/2 ţelină, 300 g fasole verde, 200 g mazăre, 2 ouă, 4 linguri griş, 1/2 linguriţă bicarbonat, 100 ml ulei, sare, pătrunjel, smîntînă.

Mod de preparare: Ceapa se curăţă de foi, se spală şi se toacă cubuleţe sau jumătăţi. Morcovii şi ţelina se curăţă de coajă şi se taie în cubuleţe.
Se pun la fiert doi litri de apă şi, cînd a început să clocotească, se pun legumele tocate. Se adaugă o lingură de sare, uleiul, mazărea şi fasolea tăiată în bucăţele. Cînd legumele sînt aproape fierte, se adaugă cele două tipuri de ciuperci curăţate, spălate şi tăiate în felii.
Într-un castron, se amestecă gălbenuşurile cu grişul, bicarbonatul de sodiu şi o jumătate de linguriţă de sare. Albuşurile se mixează separat, apoi se adaugă la compoziţia de griş. Se amestecă, se udă o lingură de apă rece şi se ia din compoziţie.
Se introduce lingura în supa fierbinte şi se lasă să cadă compoziţia. Se lasă să se umfle grişul şi, dacă găluşca se desface în apă, se mai adaugă puţin griş.
Se repetă operaţia pînă cînd se termină aluatul de griş. Găluştele se fierb în supa care clocoteşte timp de 10-15 minute.
Se serveşte fierbinte, presărată cu verdeaţă tocată şi smîntînă.