http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Aperitive cu carne"

Ştrudel cu varză dulce şi salam

Timp de preparare: 50 min.

Complexitate: ridicată

Ingrediente: Pentru aluat: 250 g faina, 4 linguri ulei, 1 lingurita sare.
Pentru umplutura: 1 varza mica (circa 600 g), 100 g ciuperci, 2 linguri ulei, 100 g branza de vaci (neteda), 50 g frisca, 2 galbenusuri, 1 lingurita piper macinat (mare), 90 g salam uscat (taiat felii foarte subtiri), 30 g unt topit pentru uns, faina pentru intins aluatul.

Mod de preparare: Aluatul: Se framanta faina cu 1/8 l de apa calduta, 3 linguri de ulei si sare - mai intai cu mixerul, apoi cu mana -, pana ce se obtine un aluat elastic. Se formeaza o bila si se unge cu uleiul ramas. Se inveleste in folie de plastic si se lasa sa se odihneasca peste noapte, la temperatura camerei.
Umplutura: Se indeparteaza foile exterioare, se taie varza mai intai in 4, se scoate cotorul si se taie din nou fasii subtiri (rezulta cam 450 g). Ciupercile se curata si se taie feliute. Se caleste varza taiata in uleiul incins pana ce se inmoaie si devine sticloasa, se adauga ciupercile, se dunstuiesc si ele putin, se sareaza si se lasa sa se raceasca intr-o strecuratoare. Se amesteca branza cu frisca nebatuta si cu galbenusurile si se gusta de sare.
Se intinde aluatul pe un stergar infainat. Se trage in toate directiile peste dosul palmelor, pana ce se obtine o foaie subtire, si se taie marginile in asa fel incat sa ramana un dreptunghi de dimensiunea tavii. Se amesteca varza racita cu sosul de branza si se intinde compozitia pe toata foaia de aluat, lasand o margine de 5 cm. Se aseaza peste varza feliile de salam, se presara piper, se pliaza marginile laterale si se ruleaza strudelul (nu prea strans) cu ajutorul stergarului.
Se pune pe o tava tapetata cu hartie pentru copt si se coace circa 15 minute in cuptorul incins la 220 grade C. Se reduce apoi temperatura la 170 grade C si se lasa inca 15-20 de minute sa se rumeneasca. Fierbinte, se unge cu untul topit, se taie felii si se serveste cu sos de rosii sau cu smantana amestecata cu sare si chimen.