http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Sosuri reci"

Sos maioneză (I)
Reţetă ovo-lacto-vegetariană

Timp de preparare: 30 min.

Complexitate: redusă

Ingrediente: Gălbenuşuri de ou, 200 g untdelemn pentru fiecare gălbenuş, 1-2 linguriţe zeamă de lămîie sau o linguriţă de muştar.

Mod de preparare: Se obţine prin emulsionarea untdelemnului cu gălbenuşul de ou în particule foarte mici, prin batere rapidă, formînd o masă cremoasă. Se poate prepara numai din gălbenuşuri crude, compoziţia fiind mai moale, cu aspect unsuros, sau din gălbenuşuri crude şi gălbenuşuri fierte tari, în proporţie de un gălbenuş fiert şi unul crud sau unul fiert şi două gălbenuşuri crude, obţinîndu-se o compoziţie mai consistentă. Untdelemnul trebuie ţinut la temperatura bucătăriei 2-3 ore, înainte de prepararea maionezei. Chiar de la început, se adaugă la gălbenuşuri 1-2 linguriţe cu zeamă de lămîie care ajută untdelemnul să se emulsioneze rapid, evitînd astfel tăierea (separarea untdelemnului). În loc de zeamă de lămîie, se poate pune o linguriţă cu muştar, în acelaşi scop. Cînd maioneza devine prea consistentă, aceasta se stropeşte cu o linguriţă de apă rece ca să se înmoaie şi să se incorporeze mai uşor untdelemnul. Pentru un gălbenuş, se pot pune circa 200 ml untdelemn, adăugat cîte puţin, mai ales la început. La sticlă, se pune un dop, prevăzut cu un tub subţire, prin care va curge untdelemnul numai cît e necesar. Preparatele cu maioneză nu se vor păstra la frigider la o temperatură prea scăzută, deoarece maioneza se va tăia.