http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Sosuri pentru spaghete"

Sos Ragu (ragu alla bolognese)
Reţetă tradiţională din Italia

Timp de preparare: 1 h 30 min.

Complexitate: redusă

Ingrediente: 3 cepe medii, 1 ardei gras, 2 morcovi, 10 căţei de usturoi, lujeri (beţe) de ţelină, 1 kg carne tocată (vită şi porc), 250 ml vin roşu sec şi mai puţin aromat, 500 ml suc de roşii (roşii în bulion tocate mărunt), piper, sare, boia iute.

Mod de preparare: Se toacă legumele cât mai mărunt, după care se călesc în puţin ulei (preferabil de măsline).

Se adaugă carnea şi se lasă să se rumenească la foc iute (are tendinţa să se adune în cocoloaşe şi să se lipească, de aceea se amestecă şi se mărunţeşte continuu).

Se adaugă vinul şi se reduce focul. După ce a scăzut bine, se adaugă roşiile (sucul), se condimentează şi se lasă pe foc până atinge consistenţa potrivită (o pastă mai moale).

Carnea se poate înlocui cu 2-3 conserve de ton în ulei (se foloseşte de la început uleiul din conserve, adăugându-se alt ulei numai dacă este necesar), caz în care se pune vin alb sec.

Sugestie de servire: Se scoate cam 1/4 din sos, iar restul se amestecă cu 500 g paste (fierte în prealabil). Cantitatea rămasă se pune în farfurii deasupra pastelor, după care se presară cu parmezan sau caşcaval ras şi pătrunjel.