http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Mâncăruri cu carne tocată"

Sărmăluţe cu afumătură

Timp de preparare: 3 h 30 min.

Complexitate: medie

Ingrediente: O varza mare acra (30-40 de foi), 1 kg carne de popc tocata, 1 kg afumatura (de preferat costita) care in prealabil a fost fiarta, 100 g grasime de porc tocata, 2 cepe mari tocate marunt, 1 ceasca orez fiert pe jumatate si strecurat, 2 linguri untura, 2 rosii mari tocate, 6 linguri pasta de rosii, varza acra tocata marunt, sare, piper, boia dulce de ardei, foi de dafin, boabe de piper.

Mod de preparare: Se caleste ceapa pina capata o culoare frumoasa, aurie. Se combina carnea tocata, grasimea tocata, ceapa calita, orezul, sarea, piperul pudra, boiaua de ardei si 4 linguri pasta de rosii. Foile de varza acra se intind pe masa, se taie partea groasa, se umplu cu tocatura si se infasoara sarmalele ca un sul, iar capetele se imping inauntru ca sa nu iasa carnea. Intr-o oala mare se asaza pe fund un strat de varza acra tocata, urmatorul strat se asaza afumatura, varza tocata, sarmalele, varza tocata, rosiile de-asupra, foile de dafin printre sarmale, piperul boabe, restul de pasta de rosii si untura. Se adauga zeama in care a fiert afumatura si apa pina se umple oala. Se fierbe pe aragaz o jumatate de ora la foc mic, dupa care se baga in cuptor, la foc potrivit, acoperite, in jur de 21/2 ore. Se ia capacul si se lasa in cuptor inca aproximativ 1/2 ora sa se rumeneasca.
Se servesc cu mamaliguta si cu ardei iute.