http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi"

Sarmale cu dovleac
Reţetă lacto-vegetariană

Timp de preparare: 1 h

Complexitate: redusă

Ingrediente: 500 g pulpă de dovleac, 3 cepe, 300 g orez, 100 g seminţe de dovleac, 50 g stafide, 1 cană cu apă, 1 varză albă, 50 g unt, 300 g roşii, 4 linguri ulei, 1 pahar vin alb, 200 g smîntînă, cimbru, mărar verde, sare şi piper după gust.

Mod de preparare: Se curăţă ceapa, se spală şi se taie mărunt, se pune într-o tigaie cu ulei încins.
Pulpa de dovleac se dă pe răzătoarea cu găuri mari, se pune peste ceapa din tigaie şi se călesc împreună.
După 8-10 minute, se adaugă orezul, seminţele de dovleac zdrobite şi apoi stafidele, se amestecă 3 minute, după care se toarnă o cană cu apă.
Se lasă pe foc pînă scade lichidul, se adaugă sare şi piper, după gust, apoi compoziţia se lasă la răcit.
Varza (crudă) se opăreşte şi se desfac frunze mari. Pe frunzele de varză, se aşează compoziţia de dovleac cu orez. Se ruleaza foaia de varză şi se pun sarmalele la prăjit într-o tigaie cu unt încins, 5-7 minute.
În acest timp, într-o tavă, se pregăteşte sosul pentru sarmale.
Se toacă mărunt varza rămasă şi se taie cuburi jumătate din roşii, se adaugă atît varza, cît şi roşiile în tava încinsă cu puţin ulei. Se călesc 3 minute, se toarna peste ele un pahar cu vin alb, se adaugă cimbru şi mărar tocat.
În acest sos, se pun sarmalele prăjite şi se bagă tava în cuptor 45 de minute. Sarmalele se servesc împreună cu sosul din tavă şi 2-3 linguri cu smîntînă.