http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Aperitive cu brânză"

Sărăţele cu smântână şi caşcaval

Timp de preparare: 2 h

Complexitate: medie

Ingrediente: 1 kg făină de patiserie, 250 g margarină, 300 g untură, 5 linguri smântână, 1 lingură sare fină, 20 g drojdie, 200 g caşcaval ras pe răzătoarea mică, 3 gălbenuşuri de ou, 100 ml apă, 50 ml lapte pentru drojdie.
Pentru presărat deasupra aluatului gata întins: 1-2 gălbenuşuri de ou bătute, 1 lingură cafea filtru, chimen, 100 g caşcaval ras.

Mod de preparare: Drojdia se pune în puţin lapte călduţ îndulcit şi se lasă la căldură sa crească cca. 10 min.

Între timp, se cerne făina, se pune pe planşeta şi se adaugă restul ingredientelor, fără a le frământa, inclusiv cele 200 g de caşcaval ras, mai puţin apa. Când a crescut drojdia, se face un cuib în făină şi se toarnă drojdia dospită, se frământă bine aluatul până se desprinde de pe mână. Dacă nu se leagă, se adaugă apă la temperatura camerei (bucătăriei).

După ce s-a frământat bine, se face aluatul sul din care se taie bucăţi pentru întins. Foaia se întinde pe planşetă cam de 3 mm grosime. Dacă se fac sub formă de covrigei (cu forma de covrigei), aluatul întins va fi mai mare, iar dacă se fac sub forma de beţişoare aluatul se întinde sub formă de dreptunghi, lăţimea fiind egală cu lungimea beţişoarelor.

Înainte de a le tăia sau decupa aluatul, se unge cu gălbenuş bătut cu cafeaua filtru fără zahăr şi deasupra se presară chimen sau caşcaval, după gust, după care se decupează formele dorite. Este foarte gustos dacă în aluat se pune o lingură-două de chimen măcinat fin (se găseşte în comerţ), iar deasupra se pune caşcavalul ras.

Sărăţelele sub formă de beţişoare se pot servi aşezate în pahare drepte, în aşa fel ca 1/2 să fie afară din pahar.